I Hedensted Kommune beder de om en pause fra alle de krav om dokumentation fra Staten. Arkivfoto: Tom Ingvardsen

Frustrationen er til at mærke.

-    Nu må den fortælling altså snart stoppe. Det hænger slet ikke sammen og passer ikke med den virkelighed, vi har ude i kommunerne.

Sådan lyder det fra Thomas Palner, økonomidirektør i Hedensted Kommune.

Det, der aktuelt har fået dråben til at løbe over, er nye statslige krav til dokumentation.

Fem medarbejdere skal tjekke

STAR har bedt alle kommuner om at levere endnu skrappere dokumentation på de ydelser og overførsler, hvor der er statsrefusion, så kommunerne ikke fejlagtigt får refunderet penge.

I en relativ lille kommune som Hedensted betyder det, at fem medarbejdere i økonomiafdelingen, jobcentret og IT skal bruge ekstra tid på at dokumentere de 40 centralt fastsatte kontrolpunkter, som STAR forlanger.

Det er opgaver som at sætte sig ind det meget omfattende reguleringsmateriale, opsætning af IT-systemer, nye kontoplaner, forbedret datakvalitet og konkret dokumentation samt dialog med revisionen.

Der kører en dobbeltfortælling

Dertil kommer, at udgifterne til det eksterne revisionsfirma stiger med 20 procent på grund af arbejdet.

-   Isoleret set giver den ekstra kontrol måske mening, men det er bare endnu et eksempel på, at vi pålægges ekstra administration og ekstra udgifter på konto 6. Og så kører der jo samtidig en fortælling om, at vi bare kan spare på administrationen.

Det er dette dobbeltspil, der vækker stærke følelser i bl.a. Hedensted.

-    Altså at man bare kan spare mindst 3 milliarder kroner på administrationen, som regeringen vil, når nu der konstant kommer øgede krav til dokumentation fra stat og EU. Og samtidig prøver man at skabe fortælling om, at kommunerne er fyldte med meningsløst bureaukrati, og at vi kan finde besparelserne med et snuptag. Faktum er, at administrationsudgifter stort set er holdt i ro, forklarer Thomas Palner.