jacob leth halldorsson

Omkring en tredjedel af medlemmerne i Samdata har ikke en formel it-uddannelse, men er autodidakte, altså selvlærte.

Samdata har netop lanceret et smart værktøj til realkompetencevurdering. Med en såkaldt smartlearning-test kan medlemmerne på nettet hurtigt kan få overblik over, hvad de egentlig ved og kan inden for det fag, hvor de har arbejdet og udviklet deres kompetencer gennem måske mange år. På den måde får it-folkene også hints om, hvilken efteruddannelse, de kan få glæde af.

Netop efteruddannelse er et vigtigt indsatsområde for både hele HK og for Samdata, forklarer Jacob Leth Halldorsson.

- Vi har talt om det i 10-15 år, men der har været nogle barrierer. Jeg tror, at realkompetencevurderingerne har været en af dem, og jeg tror, at det bliver nemmere nu. For det handler jo ikke bare om at forklare medlemmerne, hvorfor det er vigtigt at uddanne sig, det det handler også om at gøre det tilgængeligt. Det bidrager det her til – det er en banebrydende mulighed, siger Jacob Leth Halldorsson til Samdatamagasinet.

Den ny formand, som selv er ansat i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen under Skatteforvaltningen, håber, at den lettere adgang til et få sine faktiske kompetencer vurderet bliver udbredt til andre fagområder end it.

- Realkompetencevurderingerne er en udfordring mange andre steder, og derfor tager meget få dem. Jeg håber, at det kan udbredes til resten af efteruddannelsessystemet, også indenfor andre områder end it, siger Samdata-formanden, som er fællestillidsrepræsentant for HK’erne i sin styrelse.

Læs mere i Samdatamagasinet om den smarte måde at tjekke dine realkompetencer og om den ny Samdata-formand: Smart learning tests fjerner stor barriere for medlemmerne