- Mange vil hårdnakket påstå, at de sagtens kan multitaske. Lad mig lige hamre en hegnspæl igennem den myte - det kan den menneskelige hjerne faktisk ikke, siger tidsekspert Trine Kolding. Foto: Peter Theglev, Final Eyes.
Om lidt, når du er i gang med at skrive en mail, er der stor sandsynlighed for, at du bliver afbrudt – fx af en kollega, der kommer og stiller et spørgsmål. Helt almindelige afbrydelser er især det, der stjæler vores fokus i løbet af arbejdsdagen. Og mængden af dem frustrerer os, oplever tidsekspert, forfatter og underviser Trine Kolding.
- Afbrydelser tager vores fokus hele tiden. Hjerneforskning viser, at det tager mellem 30 sekunder og 20 minutter at genvinde fokus afhængig af kompleksiteten af opgaven. Det siger lidt om hvor meget tid, der går med det. Vi føler, at vi spilder en masse tid, siger hun.
Nogle gange kan vi komme ind i en negativ spiral, hvor vi bliver irriterede hver eneste gang, vi bliver afbrudt. Men det er ifølge Trine Kolding værd at huske på, at rigtig mange afbrydelser ikke nødvendigvis er negative. Især for administrative medarbejdere er de en del af arbejdet.
Vi laver overspringshandlinger
Mange af de afbrydelser, som vi oplever i løbet af en arbejdsdag, står vi faktisk selv for. Vi laver overspringshandlinger, når noget er svært, kedeligt eller ubehageligt. Der kan være dage, hvor vi har vanskeligt ved at fastholde fokus, zapper ind og ud af opgaver og ikke får gjort ting færdige. Vores egne afbrydelser kan være så banale som, at vi tjekker mails, eller at nogen i storrumskontoret siger noget, som øret lige fanger. Fokusrøvere kan også være visuel støj.
- Hvis jeg fx sidder i front ud mod, hvor folk går forbi, kan jeg ikke abstrahere fra det. Lige så snart noget bevæger sig i periferien af mit syn, bliver jeg automatisk afbrudt, fordi der simpelthen er en mekanisme i mig, der går i gang med det samme – hov, hvad var det, fortæller Trine Kolding.
Hjernen kan ikke multitaske
En stor fokusrøver er multitasking. Vi forsøger tit at gøre to ting på en gang og altså være til stede to steder samtidig, når vi har travlt og vil forsøge at effektivisere. Men der er intet at hente.
- Når vi forsøger at multitaske, skifter vi meget hurtigt fokus frem og tilbage mellem de aktiviteter, vi vil gøre samtidig. Det tager op til dobbelt så lang tid at løse opgaverne, end hvis vi valgte at gøre én ting ad gangen. Vi laver flere fejl og bliver enormt trætte i vores hjerner, forklarer Trine Kolding.
Når vi ofte bliver afbrudt og prøver at multitaske, vænner vi vores hjerne sig til at arbejde på denne måde, og den vil meget hurtigt begynde at indordne sig under det. Derfor er det vigtigt, at man træner og vedligeholder sin evne til at fokusere, lyder rådet fra Trine Kolding.
Sådan skærper du dit fokus og giver din hjerne gode arbejdsbetingelser
- Træn din evne til at fokusere og fastholde din opmærksomhed på én opgave ad gangen i længere tid ad gangen. Ifølge hjerneforskere er vores evne til at fokusere som en muskel, der skal trænes. Jo mere vi gør det, jo bedre bliver vi til det.
- Vær opmærksom på, hvad der afbryder dig og tager dit fokus – fx kolleger, som forstyrrer, plinglyde fra dit mailprogram og mobiltelefon eller baggrundsstøj.
- Find ud af hvilke handlemuligheder, du har. Det kunne måske give optimale arbejdsbetingelser at trække sig tilbage i lokalet. Eller sidde med siden til der, hvor folk går forbi, så man ikke registrerer det på samme måde. Det kunne fx være en løsning at tage et headset på en gang imellem.
- Hvis man sidder flere på kontoret, er det en god ide at få en snak om forstyrrelser. På mange kontorer har man uden at være klar over det en meget afbrydelsesrig kultur, hvor det er helt almindeligt at spørge ud i rummet til alle i stedet for at gå over og spørge en.
- Husk at holde pauser. Hvis vi ikke holder pause, bliver vores hjerne træt – så begynder vi at arbejde langsommere og lave flere fejl. Det er imidlertid ikke en rigtig pause, hvis man tager sin mobiltelefon frem og begynder at sidde og scrolle. Så skifter man blot fra en skærm til en anden. Hent i stedet en kop kaffe, snak med en kollega, eller gå udenfor.
Kilde: Tidsekspert og forfatter Trine Kolding, som er aktuel med bogen FOKUS – sådan skaber du gode arbejdsbetingelser for din hjerne.