Foto: Hung Tien Vu

Nye redskaber i overenskomsten giver gode kort på hånden. Foto: Hung Tien Vu.

De nye overenskomster sikrer tillidsrepræsentanterne en række nye værktøjer til at styrke den lokale løndannelse. F.eks. får tillidsrepræsentanter ret til at møde nye kolleger som en del af arbejdstiden. Det glæder Heidi Dyrholm, tillidsrepræsentant for HK Handels lageransatte medlemmer på Saint-Gobain logistikcenter i Randers.

”Det gør det nemmere for os at organisere. Jo flere vi er organiseret på arbejdspladsen, desto stærkere står vi overfor arbejdsgiver, hvis der er noget, vi ikke vil acceptere. Det kan f.eks. være lønulighed,” siger hun.

De nye overenskomster giver også tillidsrepræsentanterne mulighed for indsigt i virksomhedens produktivitet, konkurrenceevne, økonomiske situation og fremtidsudsigter. 

”Det giver mig langt bedre kort på hånden, når jeg skal forhandle løn for kollegerne med arbejdsgiveren. Jeg vil kunne se, hvordan virkeligheden egentlig ser ud, så vi taler ud fra det samme,” siger Heidi Dyrholm.

På Heidi Dyrholms arbejdsplads har de allerede gode erfaringer med at forhandle stærke lokalaftaler. For nogle år siden fik de f.eks. forhandlet en lokalaftale, der udlignede løngabet til kollegerne på 3F-overenskomst.

Dengang fik HK’ere en startløn, der var 2.200 kr. lavere end 3F-kollegerne. På det tidspunkt var Heidi Dyrholm en del af HK-klubbestyrelsen på arbejdspladsen. Hun var dermed med i dialogen og beslutningerne medlemmerne imellem, da de ikke længere ville finde sig i lønuligheden.

Stærk organisering gør forskellen

LØNFORSKEL: LEVN FRA GAMLE DAGE
”På et tidspunkt blev der ansat et stort hold 3F’ere. De havde allerede et stærkt fagligt fællesskab. Jo flere de blev, desto stærkere stod de til at forhandle en høj startløn hjem. Dengang var der større forskel på HK’ere og 3F’eres arbejdsopgaver. I dag er den største forskel, at 3F’ere læsser varer på biler. Vi udfører stort set det samme arbejde og løfter de samme kilo. Derfor er min tid ikke mindre værd,” siger Heidi Dyrholm.

HK Handel stod ikke alene med kravet om at udligne løngabet til 3F’erne. Det var et krav, som kollegerne i 3F også bakkede op om.

”Det gjorde en kæmpe forskel, at vi er så stærkt organiseret på arbejdspladsen. Både HK’ere og 3F’ere. Det gjorde, at vi sammen kunne stå stærkt overfor arbejdsgiverne,” siger Heidi Dyrholm.

”Selvom vi er organiseret forskelligt, så er vi stadig kolleger. Det her viser, at når vi står sammen, så kan vi flytte noget på arbejdspladsen. Det er den vigtigste pointe, jeg kan give videre.”

Lokalaftaler:

Selvom der i overenskomsten ikke er aftalt mindsteløn eller lønsatser på lagerområdet, så kan der godt være det på den enkelte arbejdsplads gennem en ”lokalaftale”. I så fald er det tillidsrepræsentanten, der forhandler en aftale på plads med arbejdsgiver på vegne af kollegerne. Vi opfordrer til, at man på virksomheden lokalt drøfter både muligheden for lokalaftaler og selve løndannelsen ud fra overenskomstens parametre. Du kan læse mere om, hvordan lønnen fastsættes på HK Handels område her. Læs mere om de nye overenskomster for kontor og lager her.