Ung mand, der drikker varmen pga. varmen på kontoret

En vejrudsigt med blå himmel og høj sol får smilet frem hos de fleste, men tanken om at skulle tilbringe en arbejdsdag på et varmt kontor kan hurtigt få smilet til at blegne.

Ifølge Arbejdstilsynets vejledning skal temperaturen på en arbejdsplads holdes på mellem 20 og 22 grader – og må aldrig være højere end 25 grader under normale klimaforhold. Men det er langt fra altid muligt, når temperaturen står på hedebølge. 

Læs HK Privats 5 gode råd til, hvordan du kan udrydde de værste ulemper ved at gå på arbejde i varmen.

5 gode råd til at overleve varmen

  1. Sørg for at have let og løstsiddende tøj på. 
  2. Drik masser af vand. Arbejdsgiveren har ansvaret for, at du har adgang til rigeligt og køligt drikkevand. Normalt anbefales det at drikke mindst 1,5 liter vand igennem en hel dag, men der kan være behov for mere i sommervarmen.
  3. Hold pauser i lokaler med lavere temperatur eller udendørs i skyggen. Det samme gælder med møder og telefonopkald, hvis I har mulighed for det. Vær særligt opmærksomme på gravide og kolleger med nedsat helbred.
  4. Skærm af for solen, når det er varmt. Det er desuden en god idé at trække gardiner for eller rulle persienner ned ved østvendte vinduer, når arbejdsdagen er slut, så I ikke møder ind til en sauna.
  5. Luft ud med jævne mellemrum - fx hver gang, der er møde eller pause. Dog skal du være opmærksom på, om nogle af dine kolleger har pollenallergi, for så kan det være problematisk at lufte ud midt på dagen.

Kilde: Heidi Lisette Bille, arbejdsmiljøkonsulent i HK Privat.

Gør opmærksom på varmeproblemer

Det er arbejdsgiverens ansvar at sørge for, at de ansatte bliver sikret bedst muligt imod ubehag og sundhedsfare. Derfor bør I notere alle de dårlige erfaringer med varmen og tage dem med i arbejdspladsvurderingen (APV) eller den årlige arbejdsmiljødrøftelse. På den måde kan det indgå i virksomhedens budgetlægninger, hvis det er nødvendigt med tiltag, som kræver en større økonomisk investering.