1: Kom i god tid    
Kom i så god tid, at du er sikker på at komme til tiden. Men kom heller ikke så tidligt, at du lader dig påvirke af den generelle eksamensstemning på gangene. Et bud er 15-30 minutter før. 
2: Gør en god entré     
Vis, at du har overskud – også selv om du er nervøs. Træk vejret, ret ryggen, smil, prøv at virke rolig og afslappet. Giv din lærer og censor et godt fast håndtryk med øjenkontakt, og præsentér dig selv.
3: Træk dit spørgsmål  - virk positiv     
Hvis du skal trække spørgsmål til din eksamen, så gør det uden at tøve for meget. Trækker du et emne, du ikke ønsker, så prøv at lade være at vise det. Du udstråler mere sikkerhed, og det smitter også positivt af på din egen selvtillid, når du lige om lidt skal præsentere emnet.
4: Præsenter din struktur     
Når du skal præsentere dit oplæg, så start med en disposition, hvor du fortæller underviser og censor, hvad du planlægger at gennemgå. Du får på den måde en god start, og din underviser og censor kan bedre hjælpe dig på vej, hvis du går i stå. Når du selv sætter scenen, er der også større chance for at undgå overraskende spørgsmål, du ikke har forberedt dig på.
5: Brug noter     
Lav korte, præcise noter, du nemt kan skæve ned til under din præsentation. Prøv at undgå at læse op fra dine papirer. Det får dig til at virke usikker i stoffet. Tal så frit som muligt ud fra dine korte noter, og hold øjenkontakt med underviser og censor. 
6: Spørg igen     
Har du svært ved at forstå eller svare på et spørgsmål, så bed om at få det omformuleret eller uddybet. Det giver dig ekstra tænketid. Ofte vil underviser eller censor, når de omformulerer, give lidt mere ’kød’ på spørgsmålet og hjælpe til, i hvilken retning du skal finde svaret. 
7: Vis selvtillid     
Alle er nervøse til eksamen, og det er både din underviser og censor klar over. Så du kan roligt slappe af og prøve at vise så meget selvtillid, som det nu er muligt. Prøv at vise ro og overblik. Hvis der er noget, du ikke kan svare på, så prøv alligevel. Måske rammer du rigtigt, eller måske kan du dreje samtalen hen på noget, du ved mere om. 
8: Tag kontrol    
Tag kontrollen over eksamen, og følg den disposition, du har præsenteret til start. Skift gerne emne, hvis du har sagt det, du kan sige, eller hvis du fornemmer, underviser og censor gerne vil videre. Det viser, at du har overblik over stoffet.
9: Panik ikke over fejl     
Hvis du laver fejl, så tag det med ro. Panik ikke, kør ikke mere rundt i fejlen, men fortsæt roligt, hvor du slap. 
10: Husk, underviser og censor er dine medspillere     
Mundtlig eksamen er ikke en kamp. Din underviser og censor er lige så interesserede som dig i, at det går godt. Deres opgave er at hjælpe dig til at få så høj en karakter som muligt.

 

Se filmen 12 tips til 12 tallet til eksamen