Mand træner

Med appen "Træn Smart" kan du få et tilpasset træningsprogram, der passer til dit job og dit helbred. Illustration: Træn Smart

I over 15 år har Karen Søgaard, der er professor ved Syddansk Universitet, forsket i, hvordan fysisk træning kan hjælpe med at forebygge skavanker på arbejdspladsen. Hendes forskning har vist, at ved bare 50-60 minutters målrettet træning om ugen, så opnår både medarbejdere og arbejdsgiver store fordele.

- Medarbejderne får et bedre helbred, færre smerter og de bliver stærkere. Arbejdsgiverne oplever, at der er færre sygedage og større effektivitet på arbejdspladsen, fortæller hun.

Som handelsansat bevæger man sig ofte en del i løbet af dagen. Det er dog ikke i sig selv med til at give et godt helbred. Faktisk kan det tværtimod medføre livstilssygedomme, forklarer Karen Søgaard:

- Du når ikke et højt nok niveau af fysisk intensitet, når du laver almindeligt arbejde, og derfor får du heller ikke en bedre kondi af det. Til gengæld bliver du træt, og så orker du måske ikke at motionere, når du kommer hjem efter en lang arbejdsdag. Det kan så føre til fx hjertekarsygdomme.

Hendes klare anbefaling er derfor, at jeres arbejdsgiver sætter omkring 10 minutter om dagen af til at træne. Gerne i starten af dagen. På den måde får I en god start på dagen, og I skal ikke lave motionen, når I er trætte sidst på dagen.

Bliv klogere på arbejdsmiljø med BFA

BFA Handels hjemmesiden bfahandel.dk gået i luften, med et nyudviklet digitalt univers om arbejdsmiljø i detailhandlen. På hjemmesiden kan du finde viden, værktøjer og vejledninger, så du ubesværet kan få overblik og finde de informationer om arbejdsmiljø, du har brug for. Du kan finde information om psykisk og fysisk arbejdsmiljø, fx om konfliktnedtrapning og om hvordan du løfter bedst og meget mere.

Nemt at komme i gang

Som noget nyt har BFA Handel i samarbejde med Karen Søgaard, Tina Dalager og Gisela Sjøgaard udviklet en app – Træn Smart – der gør det nemt at komme i gang med træningen. I appen skal du fortælle, hvordan du arbejder, og hvordan dit helbred er. På den baggrund kan en algoritme lave et skræddersyet træningsprogram til dig, som maksimalt tager 50-60 minutter om ugen.

Det er med andre ord let at komme i gang på arbejdspladsen, samtidigt med at det kan være en god forretning for jeres arbejdsgiver.

- Jeg kan ikke forestille mig, at det på nogen arbejdsplads vil være helt umuligt for ledelsen at finde 10 minutter i løbet af dagen til noget så vigtigt, siger Karen Søgaard.

Det er endnu ikke særlig udbredt i Handelsbranchen at dyrke motion i arbejdstiden. Det er det til gengæld i mange andre brancher, og som TR eller AMR kan du derfor med fordel fortælle jeres arbejdsgiver, at der allerede er mange gode erfaringer.

Derudover er der selvfølgelig også mulighed for at træne i fritiden, hvilket også er gavnligt. Her kan du også bruge Træn Smart-appen.

Er du AMR? Så hør mere til arbejdsmiljøkonferencen

Hvis du er AMR, så har du mulighed for at høre mere om den nye app og mange andre spændende emner, der kan inspirere til, hvordan I forbedrer arbejdsmiljøet. Det sker på HK Handels årlige AMR-konference d. 4. oktober. Tabt arbejdsfortjeneste og transport bliver dækket. Hent invitation her.