Næstformand i HK Kommunal, Pia Lund Jeppesen

Næstformand i HK Kommunal, Pia Lund Jeppesen. Foto: Tom Ingvardsen

Fremtidens sundhedsvæsen er godt på vej til at blive tilført flere kvalificerede, administrative kompetencer.

Den stadig nye uddannelse som sundhedsadministrativ koordinator (SAK) har nemlig oplevet endnu et rekordoptag. Det viser netop offentliggjorte tal fra Undervisningsministeriet.

Med 506 nye studerende er der i år tale om en fremgang i optaget på omkring 10 procent i forhold til 2022. Og sammenlignet med 2021, hvor SAK-uddannelsen blev introduceret, lyder stigningen på mere end 30 procent.

SAK-uddannelsen blev i 2021 søsat som afløser for den nuværende uddannelse som lægesekretær. I år er Haderslev og Vejle tilføjet listen over byer, der udbyder uddannelsen som sundhedsadministrativ koordinator.

Fremtidens veldrevne sundhedsvæsen

I HK Kommunal er næstformand, Pia Lund Jeppesen, særdeles tilfreds med udviklingen.

- Allerførst vil jeg gerne ønske tillykke til alle nye SAK-studerende. Og så giver det rigtig pæne optag mig gode forhåbninger på det danske sundhedsvæsens vegne. For de sundhedsadministrative kompetencer er centrale brikker i den helhedsorienterede tilgang til sundhedsvæsenet. SAK’erne er i det hele taget afgørende for, at vi fremover får et tidssvarende og veldrevet sundhedsvæsen, siger Pia Lund Jeppesen.

Antallet af ansøgere til SAK-uddannelsen er steget med knapt 10 procent - fra 1.009 i 2022 til 1.094 i år.

Nødvendige administrative kompetencer

I modsætning til på sundhedsområdet kan der konstateres et mindre fald i antallet af optagne ansøgere til uddannelsen som professionsbachelor i offentlig administration. Mens landets professionshøjskoler i 2022 optog 332 nye studerende, er der i år optaget 299 ansøgere. Det svarer til et fald på omkring 10 procent.

Nedgangen skyldes blandt andet, at professionshøjskolen Absalon i Næstved har besluttet at udfase administrationsbachelor-uddannelsen, hvorfor skolen ikke har optaget nye studerende på uddannelsen i år.

Interessen for uddannelsen som administrationsbachelor er også vigende. Sidste år søgte 1.006 uddannelsen, mens der i år var 900 ansøgere.

HK Kommunals næstformand sender også lykønskninger til de nye administrationsbachelor-studerende. Hun noterer sig samtidig, at årets optag er acceptabelt, men levner plads til forbedringer.

- Jeg havde gerne set, at optaget havde stabiliseret sig i forhold til sidste år. På den anden side er det bestemt ikke ringe, at der nu er 300 unge mennesker, der får opfyldt deres ønske om at tage del i styringen og administrationen af den danske velfærd, siger Pia Lund Jeppesen.

Det er ifølge Pia Lund Jeppesen afgørende, at flere studerende får afsluttet deres uddannelse som administrationsbachelor, og at stadig flere kommunale og regionale arbejdsgivere får øjnene op for de værdifulde kompetencer, administrationsbachelorerne kan bidrage med.

- Administrationsbachelorerne har sammen med vores andre dygtige HK’ere en helt central rolle, når det gælder udviklingen af et velfærdssamfund, der er kendetegnet af retssikkerhed, gennemskuelighed og effektivitet, siger HK Kommunals næstformand.

graf over ABl optag

Artiklen er opdateret 16. august 2023