Regionernes økonomi er alvorligt truet, og der er udsigt til fyringer af personale og længere ventetider for patienterne. Situationen er alarmerende, og HK Kommunal opfordrer regeringen til omgående at tage initiativ til, at økonomien for regionerne genforhandles.

- Det er en meget alvorlig situation. Vores velfærdssamfund og i særklasse vores sundhedssystem er truet. I forvejen løber personalet alt for stærkt, og patienterne venter for længe. Nu er der så udsigt til, at ventetiderne stiger, og at lægesekretærer, læger, sygeplejersker og andre personalegrupper afskediges, fordi økonomien i regionerne ikke hænger sammen, siger HK Kommunals formand Lene Roed.

Pilen peger ifølge Lene Roed udelukkende på regeringen.

- Vi håber, at regeringen er lydhør og vil handle straks. Det er der brug for, siger HK Kommunals formand.

Massive sparerunder truer

HK Kommunals forbundssektorbestyrelse, der repræsenterer hele landet, opfordrede på et møde onsdag til, at regeringen lytter til kritikken og genåbner økonomiaftalen.

- Det her handler om vores sygehuse over hele landet. Og patienter over hele landet. Og der må handles nu. Oven i den kritiske økonomi er der også lagt op til store besparelser på det administrative personale på 300 millioner kroner næste år, hvilket også vil gå ud over de øvrige personalegrupper. Det kan ikke blive ved, udtaler HK Kommunals forbundssektorbestyrelse.

Allerede da regionsaftalen blev indgået i foråret gjorde HK Kommunal opmærksom på, at økonomien slet ikke hænger sammen, og at der ville være udsigt til et forringet sundhedsvæsen. Også det tværfaglige sundhedssamarbejde i Hovedstaden, FOS, har tidligere advaret om problemet.

Situationen blev aktualiseret onsdag af et fælles opråb, som landets regioner havde i Morgenavisen Jyllands-Posten. Her skriver de fem regionsformænd blandt andet, at regionerne i år skal finde besparelser for 2,5 milliarder kroner på grund af den høje inflation og ekstraudgifter til medicin. Sparerunderne vil gå ud over medarbejderne, og ventetiden for patienterne øges.

HK Kommunal mener, at der skal kigges på regionernes økonomi både for i år og for næste år.

Artiklen er opdateret 24. august 2023