fitnesscoach Oscar Pokriva demonstrerer udstrækningsøvelser

Foto: Fitnesscoach Oscar Pokriva demonstrerer udstrækningsøvelser

Det ligner ikke et fitness-center, når du træder ind på kontoret i varemodtagelsen på distributionscentret i udkanten af Odense. I stedet er der klassiske arbejdsstationer, hvor nogle af stedets HK’ere sørger for effektiv administration, når de mange lastbiler triller ind på pladsen foran med varer til butikker og kunder. På trods af hæve-/sænke-borde, så er der alle muligheder for at ”låse” lidt i kroppen, når du dagen lang knokler på kontoret. ”Hvorfor ikke gøre det samme hos os?”, tænkte centerchef Michael Hellegård derfor, da han læste om et motionsinitiativ hos Comwell-kæden. Han bragte ideen i spil, fik grønt lys og tog action på det ved at kontakte Oscar Pokriva:

 

    - Vi havde i længere tid talt om vores udfordringer i forhold til nedslidning og det at arbejde rigtigt i forhold til de jobs, vi har her. Fokus er meget i forhold til den rigtige indretning af arbejdspladsen og på, hvad vi fysisk kan gøre for, at forholdene er i orden. Vi havde ikke rigtigt øje for, hvad vi kan gøre sammen, og hvad du selv kan tage ansvar for, fortæller han.

fitnesscoach Oscar Pokriva viser elastikøvelser

Foto: Fitnesscoach Oscar Pokriva viser elastikøvelser

 

Motion integreret i hverdagen

    - Vi havde en del snak om emnet og havde allerede nogle sporadiske sundhedstiltag, og i min søgen efter noget andet læser jeg om Oscar, der har OP Fitness. Han havde gang i et stort projekt med en stor del af Comwell-hotellerne, hvor han kørte ud og trænede med personalet et par gange om ugen. Vi havde tænkt, om vi skulle have et træningscenter som nogle af vores kolleger andre steder i landet, men det var ikke fysisk muligt her. Til gengæld virkede det her som en god løsning, fordi det blev integreret i hverdagen. Så da jeg stødte ind i Oscar og OP Fitness, så faldt jeg først og fremmest for, at han er en kæmpe personlighed med en fantastisk tilgang til mennesker, hvor han kommer ind under huden på dem, fortæller Michael Hellegård og fortsætter:

    - Der bliver taget hånd om folk, og den der præstationsangst, du måske kan have, der finder du hurtigt ud af, at det er slet ikke det, det handler om. Du behøver ikke at være rutineret gymnast eller have besøgt et fitness-center for at være med.

Centerchef hos COOP højlager Michael Hellegård

Foto: Det var centerchef Michael Hellegård der bragte ideen i spil, fik grønt lys af ledelsen og tog action på det ved at kontakte Oscar Pokriva.

 

"I HK Handel Midt sætter stor pris på arbejdspladser og virksomheder, der tænker på medarbejdernes ve og vel. Tager action på tingene. Tilbyder arbejdstid til udførelse af træning i et forsøg på at få alle med... Sådan en virksomhed er Coop's store distributionscenter i Odense. Her er ledelsen gået forrest med et projekt, som den har succes med sammen med medarbejderne. Vi ser en stor værdi for alle parter, fordi virksomhedens investering i medarbejderne kommer tilbage i form af et mere sundt arbejdsmiljø, engagement og større fleksibilitet"
- Bettina Larsen, faglig konsulent, HK Handel Midt.

 

Investering i hinanden

Opbakningen fra ledelsen ”surprisede” Michael Hellegård sig til:

    - Vi havde en workshop for ledelsen, hvor jeg havde inviteret Oscar som hemmelig gæst. Så klokken 16 blev deltagerne bedt om at skifte til træningstøj, og så trænede Oscar ellers med dem. Vi trænede en time med ham med nogle simple ting, men vi kampsvedte, fik pulsen op, grinede og hyggede os. Jeg spurgte dem efterfølgende, om de kunne forestille sig, at vi rullede det her ud til alle medarbejdere, hvor vi gør det sammen og i arbejdstiden, og hvor vi gør det på vej ind i arbejdstiden og på vej ud af arbejdstiden, fordi så investerer vi i hinanden.

    - Det oprindelige koncept var, at vi delte det half and half, så medarbejderne brugte en halv time af deres egen tid, men vi selvfølgelig betalte alle udgifterne omkring træningen, OP Fitness osv. Det er i dag blevet til, at virksomheden betaler 2/3 af tiden, mens medarbejderne selv betaler 1/3, fortæller han.

 

”Fantastisk opbakning…”

Det er med begejstring i stemmen, når Michael Hellegård i dag konstaterer, at der hos medarbejderne ”…er en fantastisk opbakning til et koncept, der gør en forskel”, og tillidsrepræsentant for HK’erne, Jan Villsen Eshøj, har den samme oplevelse. Begge er, sammen med de mange aktive kolleger så glade for motionen, at de tilmeldte deres arbejdsplads til konkurrencen Danmarks sundeste arbejdsplads:

    - Hvis jeg går forbi her under en træning, så kører musikken, folk er glade og griner, og man kan mærke stemningen. Det er ret simpelt, sikkert, med arbejdstøjet på og lige efter arbejdet, så alle kan være med. Det er ikke, så sveden hagler af dig, men du får rørt kroppen på en god måde.

    - Hvis du nu stod i et træningscenter med nogen, der ville være endnu større end Oscar, så ville det være mindre afslappet. Det er det her, og det er noget af det fede ved konceptet, fordi ingen føler sig uden for. Det er frivilligt, om folk vil være med, og der er samtidig en afledt effekt, hvis folk har nogle skavanker. For eksempel havde jeg selv en hælspore på et tidspunkt, hvor Oscar med nogle små simple tricks hjalp mig med at få det væk.

Bettina Larsen, Faglig konsulent hos HK Midt, Oscar Pokriva Fitnesscoach, og Jan Villsen Eshøj, HK-tillidsrepræsentant hos COOP

Foto: Bettina Larsen, Faglig konsulent hos HK Midt, Oscar Pokriva Fitnesscoach, og Jan Villsen Eshøj, HK-tillidsrepræsentant hos COOP

 

Ledelsen prioriterer motionen

For Jan Villsen Eshøj har det været afgørende for succesen, at kollegerne har taget ideen til sig, og at ledelsen har prioriteret motionen i en ellers travl hverdag på højlageret i Odense:

    - Jeg mødes en gang om ugen med Steen, der er tillidsrepræsentant for 3F’erne, med distributionscenterchefen Michael m.fl., og det bliver altid prioriteret meget højt, at Oscar skal komme og træne her. Vi skal være lagt næsten helt ned, før vi siger, at nu holder vi lige en pause med motionen.

    - Ledergruppen betragter det her som en rigtig vigtigt ting. Det gør vi også som tillidsvalgte, og det giver værdi, at vi kan træne i og uden for arbejdstiden. Det er samtidig nemt, simpelt og italesat som nemt og frivilligt, så du selv kan vælge, om du vil være med. Jeg vil rigtig gerne være med, når jeg selv er her, fordi det er rigtig fedt at være med. Vi hygger os, har det skægt og der er ingen tvivl om, at ledelsen på centret ser stor værdi i motionen. Det samme gør vi som tillidsvalgte, og det sociale gør, at vi trives meget bedre på arbejdspladsen og samtidig får trænet nogle muskelgrupper, vi ellers ikke er vant til at træne. Det gør også, at vi kan være her længere og har det bedre, og har vi det bedre, så har vi også mindre sygdom, siger Jan og konkluderer:

    - Jeg kan kun anbefale andre HK-arbejdspladser at finde en Oscar og komme i gang. For det er ret simpelt og der skal kun bruges få remedier, som Oscar i øvrigt har med. Vi skal ikke stå med det selv. For hvis du vil det, så skal du alligevel have nogen med, der har forstand på det. Alle kan købe en elastik og lave øvelser med den, men gør vi det rigtigt? Det gør vi, fordi det er øvelser, der er udtænkt af Oscar og tænkt ind i vores hverdag, uanset om vi sidder på kontoret eller arbejder ude på lageret.

 

”Jeg er meget glad for vores motion…”Justyna fra COOP højlager

Justyna, kontorassistent (HK-ansat, administrativ medarbejder):

    - Jeg har haft lidt ondt i lænden de seneste par måneder, og nu har det hjulpet at komme i gang igen ved hjælp af træningen på kontoret. Konceptet fungerer rigtig fint og har motiveret os meget til at komme i gang, og det har måske givet mere mod til at komme i gang. For er dejligt med ekstra motion i løbet af dagen, og så kan det være motiverende i forhold til at træne noget mere derhjemme. Vi lærer øvelser, vi kan bruge til noget, og der bliver taget højde for min lænd og de øvelser, jeg har fra min fysioterapeut. Samtidig var Oscar OBS på, hvad jeg kan og ikke kan i de forskellige øvelser. På den måde kunne jeg komme sikkert i gang og så endda få det bedre. 

    - Det har en høj hyggefaktor, er sjovt og vi smiler mere, når vi motionerer sammen på kontoret. Vi får også kigget på og arbejdet med nogle af de skavanker, som vi typisk sidder med på et kontor som vores. Der er i træningen meget fokus på de ting, vi døjer med til daglig. Så jeg er meget glad for vores motion, fordi det også hjalp mig med at komme i gang igen efter et par måneders pause.  

 

 

Oscar Pokriva, indehaver af OP Fitness:

    - Michael Hellegård og jeg talte ret hurtigt om, at vi skulle tilpasse motionen til miljøet på netop den her arbejdsplads. Derfor er vi for eksempel ude i hallen, hvor udstyret, vi bruger, godt kan blive støvet og hvor deltagerne kommer i deres arbejdstøj, og så er det lidt specielt det, vi laver her sammenlignet med nogle af de andre steder i Coop. Det er for eksempel lidt specielt, at deltagerne kommer direkte fra arbejdet, har arbejdstøj på, moser rundt på måtter og bliver lidt beskidte. Men det er OK, fordi det er i deres vante rammer og sådan som de alligevel ville have arbejdet. Jeg tror, vi ville tabe på det, hvis vi gik op i et stort lokale og havde sagt, at der skulle skiftes til træningstøj og hvor det hele så sådan lidt træningscenter-agtigt ud. Så tror jeg ikke, vi ville få så mange medarbejdere med, som vi har nu. 

    - Natholdet starter tirsdag aften med det her. De møder ind klokken 22.30, hvor de starter med en halv times træning. De er trætte, når de møder ind. Det er klart, og de lige skal i gang, men der går to minutter. Så er de friske og har smil på læben, og det er vildt, hvor meget det gør for dem, når de skal i gang med arbejdsdagen. Aftenholdet slutter af med motionen og et godt smil. Så det er godt hele vejen rundt, uanset om de starter eller slutter arbejdsdagen med det. Fordi det er så sjovt for folk, så finder de naturligt den gode tone, og jeg har slet ikke haft brug for at være den sure træner. 

    - Vi er helt oppe på 25-30 personlige cases, der har skavanker og får hjælp til øvelser. Det kan være problemer med knæ, hofter, hælsporer osv. Vi kan også sende folk videre, når der er brug for det. Den her personlige sparring har uden tvivl givet rigtig meget. Vi hiver dem ikke ud af driften for det, men giver et par gode råd og øvelser, og så har vi samtidig 40-50 små videoer liggende med gode råd og øvelser, som vi kan sende til folk, så det bliver så brugervenligt som muligt. 

    - Man kan mærke, at der virkelig er social opbakning til konceptet, og siden februar har vi ikke aktivt gjort noget for at få flere med. Alligevel kommer der faktisk nye til hver uge. Jeg tror, at vi startede med at være 20 på tværs af alle hold, og nu kan vi på en god uge være oppe og snuse til 150 deltagere, mens vi på en mindre god uge stadig er over 100 deltagere. Det kan være, hvis der er megatravlt herude. 

    - Vi gør meget ud af at uddanne vores trænere til at møde folk i øjenhøjde. Det er noget af det vigtigste, at vi kan se på mennesket, mærke personen, være lidt menneskekendere, så jeg taler til den enkelte og også til kroppens begrænsninger. Vi kan spotte skavanker og skader, så vi kan tilpasse træningen til det. Vi har for eksempel mange her, der i hverdagen knokler og ”tonser” derudaf, hvorfor det er vigtigt, vi kan spotte eventuelle skader og belastninger. 

    - Træningen skal være hyggelig og sjov. Det skal være et positivt indslag. Det er vores opgave at være professionelle og sikre, at det bliver positivt og bare kører. Samtidig kan vi godt lide at få humor indover med lidt fis og ballade. 

 

Fakta

  • HK’erne i varemodtagelseskontoret på Coop’s distributionscenter i Odense motionerer 2-3 om ugen på kontoret med Oscar Pokriva fra OP Fitness som coach og træner.

  • Oscar medbringer elastikker, måtter og andet mindre udstyr, der er bygget ind i de enkelte og afvekslende øvelser. 

  • Øvelserne er relateret til den arbejdssituation og de arbejdsstillinger, der er almindelige på kontoret. 

  • På under et halvt år er der alene i Odense kommet over 100 deltagere med på de forskellige hold, der træner på kontoret og ude på lageret. 

  • Coop Logistik, der på landsplan har 1700 medarbejdere og hovedkontor i Albertslund, var indstillet til prisen Danmarks sunde arbejdspladser, hvor det blev til en velfortjent 2. plads for initiativet med motion integreret på arbejdspladsen: https://sundestearbejdsplads.dk/deltagere/coop-logistik/