Jan Eshøj

TR Jan Eshøj taler med alle sine kollegaer om, hvor meget de er steget i løn. Foto: Hung Tien Vu.

På Coops lager i Odense spørger TR Jan Eshøj hvert år alle kollegaerne, hvor meget de er steget i løn. Svarene noterer han i et skema, så han kan følge med i, hvordan de på tværs af afdelinger og skiftehold bliver belønnet fra år til år.

- Det giver et fantastisk overblik, og det er en stor kvalitet for kollegaerne. Det gør, at jeg kan tage en kvalificeret snak med den enkelte om, hvorvidt de ligger lavere eller højere end gennemsnittet, og det bibeholder en åbenhed om lønnen, som jeg synes er så vigtig, fortæller Jan Eshøj.

Han bruger sit lønskema sammen med HK’s lønstatistik, så kollegaerne både kan få et indtryk af, hvordan de er steget i løn i forhold til andre på arbejdspladsen, og hvordan deres løn ligger i forhold til det generelle niveau inden for branchen.

Ikke alle vil fortælle om deres løn

Langt de fleste kollegaer fortæller gerne om, hvor meget de er steget i løn. Jan Eshøj oplever kun enkelte, som ikke vil fortælle om det.

- Og det er selvfølgelig også helt fair. Det skal der være plads til, siger han.

Det er dog vigtigt, at der generelt er lønåbenhed på arbejdspladsen. Det stiller nemlig kollegaerne i en langt bedre position, når der skal forhandles løn med ledelsen.

- Ellers har ledelsen alle trumfkortene. De kan teoretisk set sige, at du får en god lønstigning, selvom du får meget mindre end alle dine kollegaer, hvis det ikke er noget, der er åbenhed om, siger Jan Eshøj.

Samtidigt kan det være en god motivation for nogle kollegaer til at tage mod til sig og bede om en ordentlig lønstigning, hvis de ved, at de har fået mindre end gennemsnittet.

Andre kollegaer har måske brug for at blive betrygget i, at de ikke har fået mindre end gennemsnittet, og her kan lønskemaet også bruges.

Lav dit eget skema

Hvordan et løn-skema skal se ud, er der ikke ét rigtigt svar på. Det afhænger af den enkelte arbejdsplads, og hvad du gerne vil have ud af det som tillidsrepræsentant. I Jan Eshøjs udgave har han lavet et ark i Excel for hvert år. Arkene har han inddelt i afdelinger og skiftehold. Udover den enkelte kollegas lønstigning noterer han den gennemsnitlige lønstigning for hver afdeling, for skifteholdende og for arbejdspladsen som helhed. Han noterer også, hvis der er en særlig begrundelse for, at en kollega stiger mere eller mindre end gennemsnittet.