- Det er os, der må gå på kompromis med vores faglighed, og det er os, der må gå hjem fra arbejde med ondt i maven, fordi vilkårene for at levere vores bedste ikke har været til stede. Sådan lyder i et brev fra kommunalt ansatte fra mere end 65 kommuner. HK Kommunal er i besiddelse af brevet, der også er blevet delt på sociale medier. Opsangen kommer fra tillidsrepræsentanter for kommunalt ansatte i en lang række af landets kommuner.

De kommunalt ansatte kritiserer regeringen, fordi de siger, at ”det går hamrende godt” i samfundet. Samtidig oplever de selv at være pressede over at yde den velfærd, der er behov for.
En velfærd, som der kun er udsigt til, kommer under større tryk, fordi 3 ud af 4 kommuner varsler besparelser næste år.

Forstår frustrationen

HK Kommunals formand, Lene Roed, forstår udmærket medarbejdernes frustration.

- Det er jo ærligt talt svært at høre på, hvordan regeringen fortæller, at den danske økonomi er åh så stærk og robust – og så samtidig se på, hvordan kommunerne skal spare. Blandt andet er det jo meldt ud, at der skal spares 3 milliarder på administrationen i kommuner og regioner – og det er da klart, at det er noget både medarbejdere og borgere kommer til at mærke, lyder det fra Lene Roed.

Disse kommuner er med i opråbet

Albertslund, Allerød, Ballerup, Bornholm, Brøndby, Brønderslev, Favrskov, Faxe, Fredensborg, Fredericia, Frederiksberg, Frederikssund, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Gribskov, Guldborgsund, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Herning, Hillerød, Holbæk, Horsens, Hvidovre, Høje-Tåstrup, Hørsholm, Ikast-Brande, Ishøj, Jammerbugt, Kalundborg, Kerteminde, Kolding, København BUF, København KFF, København SOF, Køge, Lejre, Lemvig, Lolland, Lyngby-Taarbæk, Middelfart, Norddjurs, Nyborg, Næstved, Odder, Odense, Odsherred, Randers, Ringkøbing-Skjern, Ringsted, Roskilde, Rudersdal, Rødovre, Silkeborg, Skanderborg, Skive, Solrød, Sorø, Stevns, Svendborg, Sønderborg, Tårnby, Vallensbæk, Varde, Viborg, Vordingborg, Aabenraa, Aalborg

 

Læs hele brevet her:

Kære politikere

Det går hamrende godt i Danmark. Beskæftigelsen er høj, ledigheden er lav og statskassen bugner. Så meget desto mere undrer det os - et flertal af alle medarbejdere på tværs af det kommunale landskab i Danmark, at kommunernes økonomi skal være så stram, at det slet og ret ikke er muligt at løfte de velfærdsopgaver, der – paradoksalt nok – er opstået som følge af, at kommunerne i årevis har været underlagt besparelser.
Vi ser nu, hvordan udgifterne til det specialiserede socialområder er eksploderet. Hvorfor mon? Kunne det hænge sammen med, at skiftende regeringer har tvunget kommunerne til at presse citronen til det ukendelige år efter år? Vi rider, som I sadler, men nu må I sadle om!
Det har været for meget i lang tid, men nu er det for meget for meget, og vi er nødt til at råbe op. På tværs af de kommunale faggrupper har vi en fælles bekymring; vi frygter for vores kollegers ve og vel, og vi frygter, at de pressede arbejdsvilkår skal gå endnu mere ud over den velfærd, vi er sat i verden for at levere. Det ender med at gå ud over børnene, de syge, de plejekrævende, de ældre – alle dem, der har berøring med vores velfærdsydelser. Det er ikke i orden.
Der er sjældent grænser for, hvor flotte ord der kan sendes ud fra Christiansborg. Men jeres manglende handling er vores virkelighed. Det er os, der må gå på kompromis med vores faglighed, og det er os, der må gå hjem fra arbejde med ondt i maven, fordi vilkårene for at levere vores bedste ikke har været til stede.
Vi tror sådan set, at I er helt klar over, hvor presset velfærden er. Vi håber, at I også er klar over, at ansvaret for det hviler på jeres skuldre. Men hvis vi også skal have et velfærdssamfund i morgen, er I nødt til at tage ansvar i dag.
Vi – medarbejderne – ER velfærden, men hvis vi bukker under for arbejdspresset og de manglende ressourcer, er det slut med det, der har gjort Danmark til noget, vi kan være stolte af: Et ægte velfærdssamfund.
På vegne af medarbejderne i HovedMed