Arbejdstid

17% af danskerne i job ønsker at arbejde færre timer. Det svarer til ca. en halv million, viser tal fra Danmarks Statistik.

Samtidig ønsker HK Privat et ’bæredygtigt arbejdsliv’ for sine medlemmer – bl.a. ved at sætte fleksibilitet og netop kortere arbejdstid på den samfundsmæssige dagsorden, fastslår et nyligt vedtaget målprogram.

Men det øgede fokus på forkortelse af arbejdstid bekymrer Bettina Prühs, der som organisationskonsulent og ledelsesrådgiver holder foredrag om ’godt arbejdsliv’.

- Mange fagforeninger siger, vi skal ned i tid. Men der er nogle ret store men’er, mener Bettina Prühs.

Vi risikerer at glemme trivslen

Bettina Prühs synes, debatten fokuserer for meget på arbejdstid og for lidt på arbejdets indhold. Hun råber vagt i gevær af tre grunde:

For det første er det langt fra alle, der kan skære fx 20% ned i deres arbejdstid.

For det andet risikerer vi at miste de få pauser, vi har tilbage, hvis vi skal skære endnu mere ind til benet af opgaverne. Og så bliver vi bare endnu mere stressede og opslidte, end vi i forvejen er.

For det tredje - og det er Bettina Prühs' hovedanke – så risikerer vi at overse selve indholdet af vores arbejde.

- Vi må ikke miste blikket for rent faktisk at trives i jobbet: Det kræver, at vi investerer i de sociale relationer og i at finde mening i vores arbejdsopgaver. Tingene hænger sjovt nok sammen. Hvis vi ikke får talt sammen med vores kolleger, bliver vi mindre effektive og trives mindre.”

- Hvis vi skærer i arbejdstiden, risikerer vi at miste nogle undervurderede kvaliteter på jobbet: Nemlig de gode relationer og opgaver, der skaber arbejdsglæde og overskud,” siger Bettina Prühs.

Direktør: Lad være med at spilde min og din tid

HK Privat arbejder for medlemmernes fleksibilitet

Kim Jung Olsen, der er nyvalgt formand for HK Privat, forstår godt Bettina Prühs bekymringer.

Han fastslår, at HK Privat vil arbejde for, at medlemmerne får mest mulig fleksibilitet og indflydelse på sin arbejdstid.

- Flere og flere af HK Privats medlemmer arbejder på ubekvemme tidspunkter, aften, nat og i weekenden. For den gruppe er opgaven at søge at reducere arbejdstiden, fordi vi ved at arbejde på ubekvemme tidspunkter er usundt for helbredet, siger HK Privats formand.

- Nedsættelse af arbejdstiden kan lykkes med forskellige arbejdstidsmodeller, det kan være mulighed for køb af flere fridage, det kan være konkret nedsættelse af arbejdstidsuge, helt eller delvist, eller en opsparede tidsbank. Det vigtigste er at rammerne er til stede, og man lokalt på arbejdspladsen kan sikre modeller, som passer i forhold til virksomheden og branchen, tilføjer han.

Kim Jung Olsen deler også Bettina Prühs overvejelse, om nedsat arbejdstid kan sætte trivslen i backgear.

- Det er et klart OBS-punkt. HK Privat skal med udgangspunkt i HK’ernes liv sikre, at tilrettelæggelse af arbejdstiden tilpasses den enkelte i forhold til, hvor i livet man er, f.eks. som børnefamilie eller i sit seniorliv ved reduceret arbejdstid, siger Kim Jung Olsen og fortsætter:

- Så vi får et bedre arbejdsliv og liv. Det bør virksomhederne også have en interesse i, da tilfredse medarbejdere, der trives på arbejdspladsen, trods alt skaber mere værdi.”

 

Jacob Kragh LindeArtiklen er skrevet af Jacob Krag Linde, som er journalist i HK Privat. 
Har du kommentarer til artiklen, er du velkommen til at sende en mail til mig på jacob.krag.linde@hk.dk