Sagar Constation

- Det er din chefs opgave at fortælle dig klart og tydeligt, hvad dit ledelsesmandat og din beslutningsramme er, siger Sagar Constantin, konsulent og underviser i forandring og ledelse.

Tillykke! Hvor sejt! Sådan vil det lyde fra dine omgivelser, hvis du går fra medarbejder til leder. Du vil sikkert også selv være stolt. Og fuld af forventninger til den forskel, du nu kan gøre. Men chancerne for, at du vågner op dage, uger eller måneder senere og er mindre flyvende, er desværre stor.

- Det er det sværeste skridt, du kommer til at tage i din karriere. Overgangen fra medarbejder til leder, lyder det fra Sagar Constantin, der er konsulent, forfatter og underviser med fokus på forandring og ledelse.

Det er ellers et hop, der er sket for alle chefer én gang. Desværre sker det ofte på en måde, som ikke er hensigtsmæssig. - Det foregår meget ofte sådan, at medarbejderen bare bliver udnævnt. Ingen tager den nyslåede leder i hånden. Derfor går det galt, lyder ledelseskonsulentens erfaring.

Stemningen ændrer sig

Der er to måder at tage hoppet fra medarbejder til leder på, og det er vigtigt at skelne mellem dem, mener Sagar Constantin, der blandt andet har skrevet bogen ”Klog på forandring”.

Den første måde er den letteste. Her stiger du i graderne i forbindelse med et jobskifte.

- Hopper du over i en anden virksomhed og starter dér som leder, vil det typisk være en nemmere overgang, fordi du ingen relationer har blandt medarbejderne, siger Sagar Constantin.

Langt sværere bliver det, når du tager cheffrakken på i samme virksomhed, som du er medarbejder i.

- I den situation går du fra kollegaholdet til lederholdet. Det er dér, de psykologiske udfordringer for alvor kommer ind, siger hun og tegner et billede, der vil være genkendeligt for mange: Du går fra at have den uformelle kollegasnak ved kaffemaskinen til at være leder med stjerner på skulderen.

Det betyder ofte, at de andre ikke længere er fortrolige med dig, og stemningen ændrer sig, når du træder ind i rummet.

- Det skal man være forberedt på, siger Sagar Constantin.

Tag stilling

Mange er desværre ikke forberedt. Det kommer som et chok, at man ikke nødvendigvis skal spise frokost ved kollegabordet. Nu er det de andre ledere, man skal netværke med.

- Det er rigtig svært for mange. Nogle af dem, jeg møder, har været kollega i 20 år, når de laver dét ryk. Desværre er der ikke en færdig manual for det, siger Sagar Constantin.

Men der er heldigvis ting, man kan være opmærksom på, og gode råd at følge. Det vigtigste er noget, de færreste tænker på, når de stolt takker ja til lederjobbet.

- Man skal gøre op med sig selv, om lederrollen er vigtigere end relationerne. Du mister kolleger, og du risikerer også at miste venner. Jeg har mødt mennesker på mine kurser, der har sagt: ”Jeg skal aldrig være leder for en kollega, som jeg også er ven med, igen”, fortæller Sagar Constantin.

Nye dilemmaer

Også selve lederrollen kan være svær at indtage over for tidligere kolleger. Der kan sidde en kollega i teamet, som føler sig forbigået, da du fik lederstillingen.

- Så det er ikke sikkert, at alle synes, at du skulle have lederrollen. Allerede dér er det op ad bakke for dig, forklarer Sagar Constantin.

Men også sådan noget som at sætte foden ned over for brok, fordele opgaver, tage MUS-samtaler, løse konflikter og stå på mål for forandringer kan være svært. Ofte kan man føle, at de gamle kolleger skyder en noget i skoene.

- Har du tidligere været kollega, kan du opleve, at medarbejdere tror, at du enten favoriserer dem, du kender godt - eller straffer dem, forklarer Sagar Constantin.

Dertil kommer viden, som du får, og som du nu skal finde en ny balance i. Det kan være fyringsrunder, som du ved mere om som leder, eller gamle kollegers private forhold, som du stadig følger med i på sociale medier.

- Det kommer fuldstændig bag på mange, at de som ledere er nødt til at forholde sig til de dilemmaer, konstaterer Sagar Constantin.

Der er også en hjemmebanefordel

Heldigvis er det selvfølgelig muligt at lykkes med over gangen fra kollega til chef. Det kræver, at en række forudsætninger er opfyldt. Det allervigtigste:

- At din egen chef tager hånd om den usikkerhed, du kan have i at indtage rollen som leder. Det er din chefs opgave at fortælle dig klart og tydeligt, hvad dit ledelsesmandat og din beslutningsramme er. Ellers er du skakmat i din nye rolle. Du skal vide, hvad du kan sige ja og nej til, og hvad forventningerne til dig er, ly der rådet fra Sagar Constantin. Får du ikke de ting på plads, risikerer du, at dine medarbejdere går uden om dig og henvender sig til chefer over dig i stedet. Der er dog også klare fordele ved gå fra kollega til leder i samme virksomhed, understreger Sagar Constantin.

Først og fremmest, at du jo selv har siddet med udfordringerne. Du kender dine medarbejderes hverdag. Du tænker på teamet på en helt anden måde, fordi du selv har været en del af det. - Så der er bestemt også fordele, forsikrer Sagar Constantin om.

Men hun vil også gerne minde om noget, mange overser. Bare fordi du er blevet leder, betyder det ikke, at du partout skal være det resten af arbejdslivet. Hvis du finder ud af, at det slet ikke er dig, så sig: ”Fint. Nu har jeg prøvet det. Jeg vil hellere tilbage til at være kollega”.

- For mange føles det som et stort nederlag, så de holder fast i lederrollen. Men man skal ikke være leder, hvis man får ondt i maven af det, mener Sagar Constantin.

- Det er din chefs opgave at fortælle dig klart og tydeligt, hvad dit ledelsesmandat og din beslutningsramme er, siger Sagar Constantin.

6 gode råd

Sådan klarer du overgangen til chef

  1. Kræv dialog 
    Ofte, når en medarbejder bliver udnævnt til leder, er der ikke en dialog om, hvad det indebærer. Mange nyslåede ledere bliver ikke klædt godt nok på til deres nye rolle. Derfor er det vigtigt som ny leder at kræve en løbende samtale med ens chef om, hvad forventningerne er, og hvilket mandat, man har. Med andre ord: Hvornår er jeg en succes? Den snak er vigtig.
  2. Aftal faste møder
     Sørg for at aftale et fast ugentligt møde med din egen chef. 10 minutter er nok. Emnet skal være, hvordan det går med dit nye lederskab. For alle ledere har brug for sparring. Især nye lede re, som skal håndtere gamle kolleger. Det er vigtigt at få vendt den slags løbende, især det første år. Det giver tryghed og en følelse af at blive holdt i hånden som leder. 
  3. Insister på at få lederuddannelse
    Alle mennesker udvikler sig konstant, og mange ledere har meget at lære. Især som nyudnævnte, men faktisk også løbende. For der er jo ingen, som bliver “færdige” som leder. Kurser, uddannelse og netværk inden for ledelse giver dig vigtig ny læring og mulighed for at sparre med andre ledere. 
  4. Vær ærlig 
    Husk at sige til dig selv: ”Jeg må godt fej le”. Bare fordi man får titlen, er man ikke en perfekt leder fra dag 1. Vær ærlig over for dit team om, at du skal øve dig. At du har brug for deres hjælp. Det er vigtigt, når du skal opnå dine gamle kollegers tillid, at du ikke sætter dig op på en piedestal. Sæt også ord på, at det nok ikke er alle i teamet, der synes, at du skulle have posten. Men det blev dig, og du glæder dig. Du kan lige så godt italesætte det, de andre måske tænker. 
  5. Skru ned for det sociale
    Har du tidligere kolleger i dit team, som er dine venner privat, skal du træde varsomt som chef. Som minimum skal du være ærlig over for teamet og sige, hvis I ses privat. Gør det tydeligt, at I ikke kommer til at tale om arbejde privat. Gør det også klart for vennen, at I nu skiller privatliv fra arbejdsliv. Og hold hinanden meget skarpt op på det. Ellers må I skrue ned eller droppe venskabet. Det handler om at skabe tryghed i teamet. 
  6. Bed om hjælp
    Er du nyslået leder, er det helt legitimt at bede om hjælp til din nye rolle. Der findes for eksempel kurser, som kan klæde dig på. En mentor ordning, hvor du får sparring fra en anden leder, kan også være en fantastisk hjælp.

    Kilde: Konsulent Sagar Constantin 
Vis mere

Skriv til os

Har du kommentarer til artiklen, er du velkommen til at sende en mail til redaktionen på redaktionen-privat@hk.dk