Runes handicap hedder Cerebral Parese, og det bliver i daglig tale ofte forkortet til CP. Rune udviklede CP, da han kom til verden cirka 11 uger for tidligt, som for ham betød, at han havde vand i hjernen, hvilket påvirkede ham på hjernestammen. Helt konkret betyder det for ham i dag, at han skal bruge en rollator til at komme rundt. Det er dog kun Runes gangdistance samt de udfordringer, der kommer ved, at han ingen balance har, der kan give ham udfordringer i hverdagen.

Rune Hansen
Rune Hansen, barselsvikar hos Vesthimmerlands Kommune som lønsagsbehandler

Det betyder også, at hvis du ser Rune sidde på sin plads på arbejdet, vil du ikke opdage handicappet med det samme. Grundet de begrænsede problematikker i forbindelse med Runes handicap, stikker han nemlig ikke ud fra mængden, når han sidder på sin kontorplads på arbejdet.  

Jeg fejler jo reelt ikke noget. De fleste arbejdsgivere har bare svært ved at bedømme mig, fordi mine ben ser mærkelige ud
- Rune Hansen

Ikke desto mindre har handicappet været en udfordring i Runes søgen ud på arbejdsmarkedet. Det er nemlig kun lidt over 3 år siden, at Rune manglede 2 år som elev for at færdiggøre sin EUX Business, dog uden at kunne finde den ellers utrolig vigtige elevplads.  

Runes havde selv valgt at tage en EUX, fordi han dengang allerede godt vidste, at skole ikke var det sjoveste i verden for ham. Rune ville gerne være handels- eller speditørelev, så valget faldt naturligt på EUX.

På trods af Runes gåpåmod og forholdsvis høje gennemsnit, var han den eneste ud af 28 elever, der ikke fik en elevplads. Det betød, at han skulle i skolepraktik, og efter mere end fire måneder får han et telefonnummer på en afdelingschef hos Samson i Viborg, han kan tage fat i. Det ender med, at Rune er hos dem i 3 måneder, selvom han kun skulle have været der en uge.

Elev søges!

Rune manglede dog stadig en længerevarende praktikplads, så han søger elevplads hos Vesthimmerlands Kommune, ”da jeg på det her tidspunkt tænker ’ja, hvad er det værste, der kan ske? Skulle jeg få et afslag mere, jeg kan lægge over i bunken?”, fortæller Rune. En bunke der efterhånden nærmede sig 40 afslag.

Men, men, men. Hos Vesthimmerlands Kommune bliver det ikke et afslag, så Rune får elevpladsen, og som han siger, så er det ”det bedste, der er sket for mig både personligt og fagligt”.

Hvis jeg kan være en inspiration både overfor arbejdspladser, såvel som andre, der måske går med en drøm om at skulle ud på arbejdsmarkedet til trods for de fysiske udfordringer, så vil jeg hellere end gerne stå frem og fortælle min historie
- Rune Hansen

Rune havde også afklaret med den elevansvarlige hos Vesthimmerlands Kommune, at Rune sagtens kunne klare sig med den nuværende indretning af rådhuset. Der var nemlig blandt andet elevator, der ville gøre det nemmere for Rune at komme omkring. Derudover kommer Rune nemt til og fra arbejde, da han har egen bil.

Vesthimmerlands Kommune har også været så glade for Rune, at efter han færdiggjorde sin elevtid, så fortsatte han i et barselsvikariat samme sted – noget Rune er utroligt glad for: ”Jeg bliver behandlet som en ”almindelig” medarbejder, der laver de samme opgaver som de andre i teamet, og bliver udsat for de samme udfordringer til trods for de fysiske udfordringer jeg kommer med”, fortæller Rune.

Gode kollegaer

Det er ikke kun arbejdsopgaverne, Rune har været glad for. Han har også rigtig mange kollegaer, der alle gerne vil give en hånd med, ”når det kommer til at holde døren eller hente kakao, når vi går til kaffe torsdag eftermiddag. Så hvis jeg - mod forventning – står i en situation, hvor jeg ikke kan klare mig selv, så kan jeg spørge hvem som helst, uanset hvem de er, og hvor de kommer fra”, fortæller Rune. Det er også samme oplevelse, Runes tidligere elevvejleder og nuværende lønsagsbehandler, Else Reedtz, har: ” Som en naturlig kollegial handling efterspørger - eller tilbydes - Rune i det daglige hjælp til handlinger, der kan være en anelse bøvlede at foretage, eksempel at tage en stol ned i kantinen”.

Hvis jeg - mod forventning – står i en situation, hvor jeg ikke kan klare mig selv, så kan jeg spørge hvem som helst, uanset hvem de er, og hvor de kommer fra
- Rune Hansen

Det har dog ikke altid været nemt for Rune at acceptere hjælp, og det er også kommet til udtryk under Runes elevtid: ”Jeg har primært arbejdet med at acceptere hjælp fra andre. Det er svært, når man altid har været vant til at klare sig selv.”, fortæller Rune. Rune har også arbejdet med sit behov for at bevise sit værd i arbejdet med sine kollegaer. Rune beskrives nemlig som utrolig arbejdsom af sin tidligere elevvejleder, Else, og som en medarbejder, der gerne vil vise, hvad han kan.

Heldigvis har Rune heller ikke skulle bevise noget overfor borgerne i Vesthimmerlands Kommune, for der har nemlig kun været utrolig positiv respons fra de lokale, der på den ene eller anden måde kender til Runes historie: ”Når jeg fortæller ’de lokale’, som kender mig, hvor jeg arbejder, bliver de glade, både på mine og kommunens vegne. De fleste ved, hvor meget mit job betyder for mig”, fortæller Rune og fortsætter: ”Jeg har ikke haft en stilling, hvor jeg har haft en masse fysisk kontakt med borgere, og de kan jo ikke høre, at jeg ’fejler noget’, når jeg sidder i den ene ende af en telefon.”

Når jeg fortæller ’de lokale’, som kender mig, hvor jeg arbejder, bliver de glade, både på mine og kommunens vegne
- Rune Hansen

Runes tidligere elevvejleder, Else Reedtz, lægger vægt på, hvor vigtig kommunikation og information omkring Runes behov er. Det ville nemlig betyde, virksomheder kunne blive endnu bedre til at forstå behov og hensyn for at komme med konkrete tiltag for at imødekomme kollegaer som Rune. Else kommer også med nogle konkrete råd til, hvad virksomheder kan gøre: ”Information er rigtig vigtig til hele personalegruppen. Tag fat i eventuelle udfordringer med det samme. Ellers ser jeg ingen udfordringer med at ansætte elever med eventuelle handicap. Jeg tænker ikke over i dagligdagen, at Rune er handicappet.”

Positivt pres

Det har haft stor betydning for Rune, at han altid er blevet støttet af både familie og venner: ”Havde det ikke været for min far, bonusmor, mor og papfar samt verdens bedste bedsteforældre, der har presset mig fra den dag, jeg blev født, var jeg ALDRIG nået til det, jeg kan i dag”, fortæller Rune stolt om sit bagland. Det er især deres støtte, der har lært Rune at takle forskellige situationer, for de har lært Rune at tænke selvstændigt, men samtidig spørge efter hjælp når han har brug for det.

Igennem livet har Rune også mødt en lang række venner gennem sit handicap, som har støttet ham meget. De finder selvfølgelig også tid til at game lidt i både hverdag og weekend, hvor det fortrukne spil er Counter-Strike. For dem, der ikke ved det, så er Counter-Strike et taktisk skydespil, der primært spilles på computeren, hvor præmissen er at vinde territorier og bekæmpe fjenden – om du så er på den ene eller anden side af loven.

Information er rigtig vigtig til hele personalegruppen. Tag fat i eventuelle udfordringer med det samme
- Else Reedtz, Runes tidligere elevvejleder hos Vesthimmerlands Kommune

Selvom Rune aldrig vil kunne helbredes, da hjerneskaden, Rune fik under fødslen, ikke kan kureres, er han sikker på, fremtiden ser lys ud: ”Jeg fejler jo reelt ikke noget. De fleste arbejdsgivere har bare svært ved at bedømme mig, fordi mine ben ser mærkelige ud. Jeg har mange år tilbage på arbejdsmarkedet, og jeg ved, at både min famille og mine venner forventer, at jeg kan klare mig selv." Det er også på trods af, at Rune allerede nu ved, at han i fremtiden ender i kørestol, da både Runes knæ og hofter ikke holder for evigt: ”Men så er det jo godt, jeg gerne vil sidde på et kontor”, fortæller Rune, der aldrig afholder sig fra et positivt spin på hverdagen.

Aktiv fritid

Næste skridt for Rune er at finde et fast 37-timers job og at flytte hjemmefra. For at sidstnævnte bliver en succes kommer Rune til at skulle bruge hjælp til at få sko og skinner på om morgen, men resten klarer han selv. Runes evne til at klare sig selv kommer også til udtryk i, at udover sit arbejde bruger han også sin fritid på at være frivillig sammen med andre i sit lokalområde, hvor de passer de lokale græsarealer. Endnu et vidnesbyrd på, at Rune kan og vil selv.

Jeg tænker ikke over i dagligdagen, at Rune er handicappet.
- Else Reedtz, Runes tidligere elevvejleder hos Vesthimmerlands Kommune

Runes historie er fortællingen om den unge mand, der havde gåpåmodet til aldrig at give op – til trods for udfordringer -, og som nu dagligt arbejder i en 37-timer stilling i et barselsvikariat hos Vesthimmerlands Kommune som lønsagsbehandler efter han blev færdigudlært selvsamme sted i år d. 31. august: ”Hvis jeg kan være en inspiration både overfor arbejdspladser, såvel som andre, der måske går med en drøm om at skulle ud på arbejdsmarkedet til trods for de fysiske udfordringer, så vil jeg hellere end gerne stå frem og fortælle min historie”, fortæller Rune.

Det er også historien om den kollegiale rummelighed om at være proaktiv for at sikre et fællesskab, der favner alle – både arbejdsmæssigt og socialt.