Lene Roed. Formand for HK Kommunal

HK Kommunals formand, Lene Roed, har haft et indlæg i en række provinsaviser, hvor hun henstiller til, at heksejagten på administrativt personale stoppes. Foto: Tom Ingvardsen

- Der er i den grad brug for, at vores folkevalgte indstiller heksejagten og begynder at anerkende vigtigheden af de administrative medarbejderes indsats. Sådan slutter HK Kommunals formand, Lene Roed, et større indlæg i en række provinsaviser.

Formandens appel sker på baggrund af regeringens plan om at spare tre milliarder kroner på de administrative funktioner i kommuner og regioner frem mod 2030. Besparelserne skal ifølge planen frigive resurser til ’borgernær velfærd’.

HK’erne skaber værdi for borgerne

Men det er ifølge Lene Roed i høj grad borgernær velfærd, når HK’ere som Jane blandt meget andet udsteder pas, hjælper med ansøgninger om boligstøtte og assisterer ældre med MitID.

- For sagen er jo, at bag ordet ’administration’ gemmer sig virkelige, hårdtarbejdende offentligt ansatte som Jane, der hver dag gør en forskel for borgerne, skriver formanden i sit indlæg.

En gratis omgang floskler

Administration er blevet politikernes foretrukne bluf-ord, der lugter af papirnusseri og pseudo-arbejde, og som politikerne kan hive frem, hver gang de skal finde nogle milliarder, lyder det fra Lene Roed, der fortsætter:

- Det ville klæde vores folkevalgte ikke at gemme sig bag sådan en gratis omgang floskler. Det er en sørgelig sparken nedad uden hold i virkeligheden.

HK Kommunals formand efterlyser i sit indlæg svar på, hvem det er, borgerne skal undvære, når regeringen nu vil rundbarbere det, der betegnes som ’administration’ med milliarder. Er det lægesekretæren, sagsbehandleren, beskæftigelsesmedarbejderen eller en af de mange andre HK’ere, der hver eneste dag yder borgernær velfærd?

Kunstigt modsætningsforhold

Hvis man saver det administrative ben over, der er hele velfærdens forudsætning, så vælter systemet, vurderer Lene Roed.

- Det er et kunstigt modsætningsforhold politikerne prøver at opstille mellem administrationen og øvrige medarbejdere i det offentlige. I en højt specialiseret verden er hver eneste faggruppe hinandens forudsætning. HK'erne skaber den nødvendige fleksibilitet og sikrer bedre end nogen andre sammenhæng mellem udvikling og drift, skriver HK Kommunals formand i Avisen Danmark og en række andre medier.

Artiklen er opdateret 10. januar 2024