MitID virker ikke. Hvad gør jeg?
Så skal du kontakte supporten hos MitID, da HK desværre ikke kan hjælpe dig i den situation.
Få support hos MitID
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge MitID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med MitID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med MitID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med MitID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit MitID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Din kompetenceudvikling
Som statsansat kan du søge fonden om støtte til individuel kompetencegivende kompetenceudvikling som supplement til den øvrige kompetenceudvikling på din arbejdsplads.
Den Statslige Kompetencefond, som blev aftalt ved OK18, er videreført med OK21. Fonden rummer 172,5 millioner kroner. Hver ansøger kan som udgangspunkt søge om 25.000 kroner pr. år.
Ved overenskomstforhandlingerne i 2021 blev parterne enige om at videreføre Den statslige Kompetencefond, som blev aftalt ved OK18. Som statsansat kan du søge fonden om penge til din individuelle kompetenceudvikling som supplement til den, din arbejdsgiver har ansvar for.
De 172,5 millioner kroner i fonden er delt op i 4 fondspuljer for henholdsvis Akademikerne, CO10, LC og OAO. Fondsmidlerne er fordelt til de 4 målgrupper efter målgruppernes andel i staten. Fordelingsnøglen er baseret på lønsum.
Opdelingen betyder, at HK Stat-medlemmer ikke skal konkurrere med andre statslige faggrupper om pengene.
Som medarbejder i staten kan du søge penge fra Den Statslige Kompetencefond til individuel kompetencegivende kompetenceudvikling.
Aktiviteten, du søger støtte til, skal være et supplement til den øvrige kompetenceudvikling, som din arbejdsplads er ansvarlig for.
Arbejdspladsen skal være med til at betale for aktiviteten i form af arbejdstid og/eller økonomiske midler.
Du kan - med din leders godkendelse - søge om støtte til:
Du kan ikke søge om støtte til
Støtte til uddannelses- og kursusgebyr, materialer, transport og/eller ophold andetsteds fra, modregnes i støtten fra fonden.
Den Statslige Kompetencefond er opdelt i 4 fondsområder (fondsgrupper) - 172,3
millioner kroner ialt, fordelt på:Få masser af inspiration og gode råd til, hvordan du kommer i gang med at efteruddanne dig og gøre dig uundværlig på et arbejdsmarked under konstant forandring.
Ved den årlige MUS skal der drøftes konkrete videreuddannelsesmuligheder for dig. HK Stat og Moderniseringsstyrelsen har indgået aftaler, som giver nogle særlige muligheder for HK-ansatte i staten. Organisationsaftalens bilag 2 slår blandt andet fast, at du har ret til en årlig medarbejderudviklingssamtale, samt at der skal laves udviklingsplaner både for dig og HK-gruppen med udgangspunkt i virksomhedens mål og krav i forhold til fremtiden.
Uddannelse skal aftales med din arbejdsgiver, fx ved den årlige medarbejderudviklingssamtale. Det er din arbejdsgiver, der skal dække udgifterne til uddannelse. I overenskomstperioden 2021-2024 er der afsat 172,5 millioner kroner til individuel, kompetencegivende uddannelse for statens medarbejdere.
Du kan læse mere om fonden herover og på Kompetencesekretariatets hjemmeside.
Din arbejdsgiver dækker transportudgifter, hvis uddannelsen er aftalt. Ved selvvalgt uddannelse skal du aftale med din arbejdsgiver, hvilke udgifter du kan få dækket.
Du får løn under uddannelse, hvis din uddannelse er pålagt af din arbejdsgiver, og al kursustid + transporttid betragtes som arbejdstid, jævnfør arbejdstidsreglerne.
Hvis din uddannelse ikke er pålagt af din arbejdsgiver, vil du få tjenestefrihed med løn i det antal timer, du normalt skulle have arbejdet. Der kan, jf. bekendtgørelse om tjenestefrihed, aftales tjenestefrihed til uddannelse med delvis løn.
HK Stat anbefaler, at du altid snakker med din lokale TR eller den lokale HK-afdeling, hvis du ikke bevilges fuld løn under uddannelse.
Uddannelse kan både foregå i og udenfor arbejdstiden.
Hvis uddannelsen kun udbydes uden for almindelig arbejdstid, bør du deltage alligevel. Tidsmæssig kompensation vil afhænge af, om uddannelsen betragtes som pålagt eller frivillig. Er I enige om, at din uddannelse også er i arbejdsgiverens interesse, kan I aftale, hvilke vilkår du kan få.
Log ind med MitID
Du kan altid bruge dit MitID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit MitID