Birgitta Kajn snakker med en kollega om OK23

Selvom det er søndag formiddag kl. 11.07, så summer der alligevel af liv og aktivitet, mens Birgitta Kajn gør klar til at samle OK23-krav ind blandt sine kollegaer.

Hun er tillidsrepræsentant i IKEA Gentofte, men i dag er hun at finde foran medarbejderkantinen i IKEA Taastrup. Hun har sat et bord op og arrangeret forskellige HK-flyers sirligt til skue for de medarbejdere, der skal ind og spise frokost.

Men Birgitta stiller sig ikke bare passivt for at afvente medarbejdernes interesse. De når knapt nok at komme til syne rundt om hjørnet, før hun udbryder: ”Hej! I hvilken afdeling arbejder du?”

I dag er der tilsyneladende mange på arbejde i køkken-afdelingen, for det svarer en del på hendes spørgsmål, men nogle arbejder også i kundeservice, mens andre sidder bag kassen.

Starter med det basale

Når Birgitta har fået en medarbejder til at stoppe op, så følger det næste spørgsmål: ”Ved du, hvad en overenskomst er?”

Hendes mange års erfaring som tillidsrepræsentant har nemlig lært hende, at mange medarbejdere slet ikke ved, hvad en overenskomst er, og der er da også en del, som åbent erkender, at de ikke lige er helt skarpe på, hvad sådan en overenskomst egentlig går ud på.

Så hvis man gerne vil lokke krav ud af dem forud for OK23-forhandlingerne, så skal man starte med det helt basale, og det gør Birgitta ved at forklare, hvad en overenskomst er.

Birgitta fortæller, at det er overenskomsten, som sætter rammen for medarbejdernes løn, arbejdstid, tillæg, pension, fritvalgskonto og meget mere. Og de fleste medarbejdere nikker interesseret undervejs, mens Birgitta kommer ind til sagens kerne.

”I starten af 2023 skal HK Handel forhandle en ny overenskomst med arbejdsgiverne,” fortæller hun og fortsætter: ”Derfor vil vi rigtig gerne høre, hvad du synes, vi skal tage med til forhandlingsbordet?”

Når hun er kommet hertil, griber hun fat i den blågrønne OK23-flyer, som ligger på bordet.

Birgitta åbner folderen og viser, hvordan medarbejderen kan udfylde en lille papirlap eller sende en SMS ind med deres ønsker for at give deres mening til kende. Og inden hun lader dem forsætte ind til frokosten, giver hun dem en lille pakke slik med i hånden med en formaning og et smil på læben:

”Du må først spise dem, når du har sendt et ønske ind!”

Mere i løn og fritvalg

Efter at Birgitta har haft kløerne i de første medarbejdere, støder Katarina Petersen til.

Hun er tillidsrepræsentant her i IKEA Taastrup, og hun har brugt mange timer i de foregående uger på at gå rundt til sine kollegaer for at tale med dem om OK23-forhandlingerne og give dem en flyer med på vejen.

”Jeg har allerede fået sådan en,” lyder det også fra nogle af medarbejderne, som går forbi de to tillidsrepræsentanter på vej til frokost. ”Jeg har allerede sendt en SMS til jer,” lyder det fra andre.

Og blandt de medarbejdere, som stopper op og får sig en snak om ønsker til OK23-forhandlingerne, er der et par ting, som går igen.

”Det kunne da være rart med mere i løn,” lyder det fra en ung kvinde, mens en lidt ældre kvinde gerne vil have flere procenter på fritvalgskontoen.

Lignende krav kommer fra to unge mænd, som også stopper op og får sig en snak med Birgitta og Katarina.

”Jeg synes godt, at vi kunne få lidt mere i løn,” siger den ene, mens den anden nikker ivrigt.

Medlemmerne bestemmer

Efter godt og vel to timers snak med IKEA-medarbejderne foran kantinen, begynder strømmen af medarbejdere på vej til frokost at stilne af, og Birgitta og Katarina pakker sammen for at vende snuden hjemad.

”Nu gælder det bare om at få fulgt op i løbet af ugen, så de husker at aflevere deres postkort eller sende en SMS,” fortæller Katarina, som også har sat en lille postkasse op, hvor medarbejderne kan komme forbi og aflevere papirlappen fra deres OK23-flyer.

Hvis dagens samtaler er en indikation, så kommer postkassen til at byde på masser af krav fra medarbejderne om højere løn og mere i fritvalg – og i så fald vil det være det, som HK Handel tager med til forhandlingsbordet i starten af næste år.

”Det er jo medlemmerne, der bestemmer,” siger Birgitta på vejen ud.

Du kan også stille krav til OK23

Over de næste par uger er tillidsrepræsentanter og medarbejdere i HK Handel Hovedstaden travlt optaget med at komme ud og indsamle overenskomstkrav fra de ansatte i handelsbranchen – både dem i butik, på kontor og lager.

Hvis du har fået udleveret et postkort fra din tillidsrepræsentant, så kan du udfylde det og levere det tilbage. Så vil din tillidsrepræsentant sørge for, at det bliver sendt ind til os.

Du har også mulighed for at udfylde denne formularfor at give din mening til kende, og du kan også sende dine krav ind på en SMS til 1919 med teksten OK23 efterfulgt af dine ønsker. Det koster alm. SMS-takst. 

Birgitta Kajn og Katarina Petersen er klar til at snakke med IKEA-medarbejderne om OK23