MitID virker ikke. Hvad gør jeg?
Hvis du prøver at logge ind med en Apple enhed, skal du først prøve at rydde din historik. Sådan gør du:
Gå ind i Indstillinger
Vælg Safari
Ryd historik – webstedsdata
Hvis det ikke hjælper, skal du kontakte supporten hos MitID, da HK desværre ikke kan hjælpe dig i den situation.
Få support hos MitID
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge MitID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med MitID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med MitID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med MitID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit MitID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Tillidsrepræsentant Betina Lionett fra Assa Abloy fulgte i 2018 opfordringen om tage sin chef, Helle Lindved Jensen, med til arbejdsmiljødag i HK. Foto: Mark Knudsen.
I HK it, medie & industri Hovedstaden fik vi i 2018 dagligt henvendelser fra medlemmer, der ikke havde det godt på deres arbejdsplads. Det var overvejende problemer inden for det psykiske arbejdsmiljø, det drejede sig om – og årsagen til henvendelserne var typisk højt arbejdspres, uforholdsmæssigt store periodiske belastninger og uklarhed over egen rolle og opgaver. Ofte var ledelsen således et væsentligt ansvar.
Når vi får henvendelser af denne karakter, gør vi vores bedste for at afdække medlemmets udfordringer og råde til konkret handling som eksempelvis inddragelse af egen læge. Vi oplever ofte, at medlemmerne selv håndterer sagen herfra.
Udviklingen på området er ikke desto mindre meget bekymrende. Gennem de sidste 10 år er Arbejdstilsynets ressourcer konstant blevet beskåret, og i dag udfører de kun halvt så mange kontrolbesøg som for 10 år siden. Vi ved, at et stort antal klager aldrig følges op af et kontrolbesøg, og vi ved også allerede nu, at der skal skæres endnu flere stillinger i Arbejdstilsynet de næste år.
Forebyggende indsats stadig vigtigere
Desværre oplever vi, at det psykiske arbejdsmiljø har meget lav prioritet både hos Arbejdstilsynet og hos mange arbejdsgivere. Samtidig er det urimeligt meget sværere at få anerkendt et knækket sind end et brækket ben. Der er simpelthen ikke lighed for loven: Af 4.202 anmeldelser af psykiske arbejdsskader som depression, angst og PTSD i 2017 blev kun 279 anerkendt (svarende til 6,6%). For arbejdsulykker er anerkendelsesgraden cirka 60 pct. En forskel som grundlæggende skyldes, at psykiske arbejdsskader er sværere at dokumentere og placere et entydigt ansvar for.
Udviklingen betyder, at vores forebyggende og oplysende indsatser bliver stadig vigtigere. Vi arrangerede i 2018 flere kurser for arbejdsmiljørepræsentanter, ligesom vi i HK Hovedstaden afholdt den årlige arbejdsmiljødag, hvor tillidsvalgte opfordres til at tage deres leder med. Fra HK it, medie & industri Hovedstaden deltog 54 arbejdsmiljørepræsentanter og 10 ledere.
2019 er udråbt som officielt arbejdsmiljø år, og her vil vi øge antallet af aktiviteter. Blandt andet vil vi i løbet af 2019 lave indsatser omkring stress, mobning og chikane, konflikter, brok, krisehåndtering og anmeldelse af arbejdsskader.
Log ind med MitID
Du kan altid bruge dit MitID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit MitID