Faglige sager og afgørelser
Siden sidste kongres i 2012 har vi desværre været vidne til lukning af flere store virksomheder, der har været danske arbejdspladser gennem mange år.
Det gælder blandt andet Cash & Carry-kæden Metro, der efter flere år med underskud i Danmark i 2014 valgte at lukke deres fem store varehuse og trække sig helt ud af Danmark. Lukningen af Metro betød, at 700 medarbejdere blev opsagt – heraf var omkring 450 indenfor HK HANDELs område.
Også Mekonomen valgte i 2014 - efter flere år med underskud - at lukke både hovedkontor og lokale engrosbutikker med salg af autoreservedele. Det medførte 370 opsigelser, hvoraf cirka 120 var medarbejdere indenfor HK HANDELs overenskomstområde.
Udbredelsen af streamingtjenester betød i 2014, at Blockbuster gik konkurs og lukkede i Danmark. 200 arbejdspladser gik tabt – heraf cirka 150 indenfor HK HANDELs område.
Tøjkæden Solo Clothing Company gik konkurs i september 2014 konkurs, men selskabets datterselskaber blev købt af ejer-familien, og driften af de 26 Solo-butikker fortsatte. Siden er syv af butikkerne lukket.
Sidst, men ikke mindst, måtte Fona erkende, at man ikke havde fulgt med tiden, og kæden lukkede helt ned den 21. maj 2016 efter 90 år som danskernes leverandør af radio og tv. 490 medarbejdere blev opsagt – de 350 var indenfor HK Handels overenskomstområde.
Færre faglige sager
Det skal kunne betale sig at være medlem af en fagforening. Siden sidste kongres har HK HANDEL i alt hentet 306 millioner kroner til sine medlemmer via 7.468 faglige sager. Antallet af sager er faldet i kongresperioden. Det skyldes hovedsaligt, at der efter den økonomiske krise har været færre sager om konkurser, hvor HK HANDEL har sikret medlemmernes løn via Lønmodtagernes Garantifond.
Til gengæld er antallet af sager om fyringer af handicappede steget i kongresperioden. Det skyldes blandt andet en principiel sag, som HK HANDEL vandt ved Højesteret i 2015. Også antallet af sager om manglende løn pga. nye lønsystemer har været stigende. Dertil kommer et antal sager om usaglige fyringer, hvor niveauet ligger nogenlunde stabilt.
Nedenstående tabel viser mængden af penge, som der indenfor HK HANDELs område er hentet til medlemmerne i kongresperioden.
|
Sum pr. år
|
Antal sager
|
2012
|
75 mio. kr.
|
2.183
|
2013
|
87 mio. kr.
|
2.056
|
2014
|
76 mio. kr.
|
1.913
|
2015
|
58 mio. kr.
|
1.121
|
I 2016 er der i første kvartal afsluttet 195 sager, der tilsammen har indbragt 10 mio. kr.
Principielle afgørelser i kongresperioden
Nogle af de sager HK HANDEL fører på medlemmernes vegne er af en karakter, hvor afgørelsen får betydning for andre medlemmer og fortolkningen af lovgivning og overenskomster fremover.
Arbejdstidens placering:
En faglig voldgift har fastslået, at man må tåle, at arbejdstiden ændres, så længe det er inden for de rammer, overenskomsten fastsætter samt de muligheder, lukkeloven giver.
Dette gælder, medmindre der er truffet en individuel aftale om arbejdstidens placering, eller der foreligger individuelle forhold af en karakter, som indebærer, at ansættelsesforholdet må anses for væsentligt ændret, såfremt den individuelle aftale eller det individuelle forhold bringes til ophør af arbejdsgiver.
Det betyder, at det er særdeles vigtigt, at man er opmærksom på, at sådanne individuelle aftaler eller forhold kan dokumenteres.
Arbejdstidsplaner – deltidsansatte:
I forbindelse med en konkret sag er det fastslået, at der både for hel- og deltidsansatte alene kan ske planlægning med variabel ugentlig arbejdstid med 16-ugers planer.
Dansk Erhverv Arbejdsgiver havde efter 19 år fået den idé, at man for deltidsansatte kunne planlægge variabel ugentlig arbejdstid i andre arbejdsplansperioder end 16 uger. Imidlertid kunne det dokumenteres i materialet fra overenskomstfornyelserne, at udgangspunktet - da variabel ugentlig arbejdstid for deltidsansatte kom ind i overenskomsten - var præcis de samme regler som for fuldtidsansatte.
Variable arbejdstidsplaner på andet end 16 uger:
I en tvistighedsnævnssag har vi fået fastslået den fortolkning, vi i HK HANDEL altid har haft: At såfremt man bruger andre arbejdsplansperioder end overenskomstens 16 ugers bestemmelse, så falder man tilbage på en opgørelse af arbejdstiden uge for uge. Det betyder, at overtimer skal afregnes uge for uge, mens for få timer ikke kan overflyttes uge for uge.
Ledelsesretten:
I Arbejdsretten har vi tabt en sag om, hvorvidt det er i strid med ledelsesretten at forlange, at medarbejdere på kurser skal bo på dobbeltværelser. Arbejdsretten lagde vægt på, at det ud fra en økonomisk betragtning var sagligt og driftsmæssigt begrundet.
Handicap – opsigelse på grund af 120-dages-reglen:
Højesteret har i en sag fra et sjællandsk supermarked fastslået, at der ikke kan ske opsigelse begrundet i 120 dages sygdom, såfremt en arbejdsgiver er bekendt med, at medarbejderen har et handicap, og arbejdsgiveren ikke har forsøgt at træffe de nødvendige foranstaltninger for at afhjælpe handicappet, således at medarbejderen kan sikres forsat beskæftigelse.
Lønfastsættelse for elever:
Vi har i Tvistighedsnævnet fået medhold i, at Tvistighedsnævnet er kompetent til at forholde sig til lønfastsættelsen for elever. Afgørelsen blev af Dansk Erhverv Arbejdsgiver anket til by- og landsretten. Begge instanser stadfæstede Tvistighedsnævnets kendelse.
Unge under 18 år:
Højesteret gav i 2014 desværre ikke HK HANDEL medhold i, at det var i strid med beskæftigelsesdirektivet samt forskelsbehandlingsloven, dels at afskedige medarbejdere ene og alene af den grund, at de fylder 18 år, dels at aflønne unge under 18 år lavere på trods af, at de udfører samme arbejde som medarbejdere over 18 år.
Højesteret når frem til, at forskelsbehandlingen både har et legitimt formål, og samtidigt også var hensigtsmæssig for at opnå formålet - at sikre de unge integration på arbejdsmarkedet.
Desværre lykkedes det os ikke at få Europa-kommissionen til at tage sagen op, så vi er kort sagt ”fanget” af lovgivning med tilbagevirkende kraft.
½-tillæg til studerende:
HK HANDEL har ført en sag i Sø- og Handelsretten om, hvorvidt aflønningen med halve forskudttidstillæg til studerende mellem 18 og 25 år er i strid med blandt andet forskelsbehandlingslovens forbud mod aldersdiskrimination.
Vi har desværre ikke fået medhold i vores påstand om, at det er i strid med direktivet at aflønne studerende mellem 18 og 25 år, der arbejder mindre end 15 timer om ugen i gennemsnit, med halve forskudttidstillæg.
Sø- og Handelsretten lægger i sin afgørelse blandt andet vægt på, at bestemmelsen – der bygger på en mangeårig overenskomstpraksis – ikke går videre end nødvendigt for at fremme den erhvervsmæssige integration af unge under 25 år.
Dommen blev anket til Højesteret, der i juni 2016 stadfæstede Sø- og Handelsrettens dom.
Grænsesager i kongresperioden
AO Johansen:
I forbindelse med en større ombygning og modernisering af centrallageret ønskede virksomheden fremadrettet lageret alene dækket af én overenskomst og fandt, i samarbejde med Dansk Erhverv Arbejdsgiver, at 3F overenskomsten er den bedste dækkende.
Sagen blev ført ved en Faglig Voldgift, hvor opmanden er enig med virksomheden i, at 3F overenskomsten fremadrettet er den bedst dækkende. Opmanden gør dog samtidigt opmærksom på, at der er et ”vist gråzoneområde” mellem 3F´s og HK HANDELs overenskomster.
Irma.dk:
HK HANDEL har overenskomstdækket Irma.dk siden etableringen (ved overtagelsen af Torvet.dk) i 2010. På intet tidspunkt har 3F problematiseret dette overfor HK HANDEL.
I sommeren 2015 bliver HK HANDEL bekendt med (ved information fra COOP), at LO på vegne af 3F fører en faglig voldgift med henblik på at få anerkendt, at Irma.dk bør være overenskomstdækket af 3F´s overenskomst. HK HANDEL rejser sagen overfor LO, der efterfølgende trækker sig fra sagen.
3F ønsker imidlertid grænsesagen prøvet i LO´s grænsenævn men ender med at anerkende, at Irma.dk er overenskomstdækket af HK HANDEL, idet en redegørelse fra en opmand forud for en eventuel grænsenævnssag når frem til, at Irma.dk bør være overenskomstdækket af HK HANDEL. I redegørelsen lægges der vægt på, at der er en mundtlig aftale mellem 3F og HK HANDEL om, at man anerkender historiske overenskomstdækninger.