Fra 25 år i flygtningelejr til butiksansat i Danmark
Den nu 49-årige kvinde kommer til Danmark i 2011 efter at have boet 25 år i FN-flygtningelejre. Hun er gift, mor til 3 børn og analfabet på eget sprog. Hun har aldrig gået i skole, og det eneste ord, hun kan stave til, er hendes eget navn. Da hun kommer til Danmark, skal hun tillære sig det, vi ville kalde basale færdigheder som at betjene en vaskemaskine, bruge et komfur, forstå en lysregulering mm.
Hun har aldrig haft tilknytning til arbejdsmarkedet, da jeg møder hende i april 2016, hvor jeg bliver hendes koordinerende sagsbehandler. Vi begynder en tæt kontakt, hvor hun blandt andet kommer i praktik i en detailbutik, hvor hun er i halvandet år, før hun pga. en række fysiske og psykiske forhold tildeles et flexjob.
I dag arbejder hun 12 timer i den samme butik, hvor hun var i praktik, og er glad for sit arbejde. Det har været en kæmpe udvikling for hende at gå fra en tilværelse som husmor i en flygtningelejr til udearbejdende i et markant anderledes land som Danmark, men hun har klaret det flot.
Jobkonsulent, Silkeborg Jobcenter
Du troede på mig og gav aldrig op – se, hvor jeg er nu!
Jeg møder en 48-årig mand, der har været i kontanthjælpssystemet i mere end 20 år, som lider af ADHD og svær social angst, og som ikke har været ude at handle i butikker i flere år. Han ønskede ikke hjælp af psykiatrien, og havde mistet troen på, at han nogensinde ville kunne finde vej tilbage til arbejdsmarkedet.
Jeg begynder at gå ture med ham i nærområdet, hvor han bor. Vi mødes ca. hver 14 dag og langsomt får vi en relation til hinanden. Vi begynder at tale om, hvor han kunne komme i praktik i nærområdet. I maj 2017 kommer han i praktik på den lokale kirkegård. Han er i praktik i 10 måneder, og får igen troen på, at nogen kan bruge ham.
Han trives med at gå alene ved gravstederne, slå græs, klippe hæk. De dage, hvor det bliver for meget for ham, så ved, han at han på mindre end 10 min. kan være hjemme hos sig selv igen. Det er en tryghed for ham. I 2018 bliver han ansat i fleksjob på 15 timer om ugen.
I 2020 møder jeg den ham i den lokale købmandsbutik. Han fortæller mig, at han er i gang med uddannelsen som graver, og at det bedste, der skete for ham, var, da vi mødte hinanden i 2016 og jeg blev hans sagsbehandler. ”Du troede på mig – og gav aldrig op. Se hvor jeg er nu”.
Sagsbehandler, Silkeborg Jobcenter.
Når det helt rigtige kursus giver gevinst
”Så var der bid! Jeg er i dag blevet ansat som økonomichef, og tager dermed min gamle kasket på igen! Det involverer arbejde i ikke mindre end fire forskellige økonomisystemer, så det var lige i øjet med det kursus! Det har været et noget intenst forløb med tre samtaler, tests og to dage i selskab med direktøren, da kemien mellem os er ultimativ vigtig i stillingen.... alle skulle være sikre... han sidder på Sjælland og jeg her i Skanderborg.
Det ligner noget der er tæt på et drømmejob: Økonomi, industri, virksomhedsopkøb, udvikling med en kapitalfond med ambition og europæisk sigt… det bliver kanon! Jeg ville bare lige sige mange tak for hjælpen! Det kursus rykkede noget i mig og nu står jeg her 😊”
Modtaget af Jesper, jobkonsulent Skanderborg Jobcenter
Den autistiske énspænder, der blev til et snakkehoved på jobbet
Carsten er en ung fyr på 23 år, der har autisme og som har gået i specialskole fra 1.-10. klasse. Carstens forældre fortæller, at han i tiden lige efter folkeskolen ikke havde det godt, og at han altid har haft svært ved at få venner og derfor altid sad hjemme foran computeren, hvor han fik vendt rundt på dag og nat.
Vi har gennem kortere og længere praktikforløb forsøgt at finde arbejde til Carsten, som passer til den, han er, og efter et par forsøg, fandt vi det rigtige sted. Carsten har gennem de forskellige praktikforløb fundet frem til, at han trives godt med at arbejde alene med opgaver, da han går i stå, hvis han forstyrres. I dag arbejder Carsten 25 timer om ugen i fleksjob, hvor han fylder varer op på et lager, og det går rigtigt fint. Han kan dog have svært ved at stoppe med at snakke, hvis han først får startet på det, men virksomhedskonsulenten har sammen med Carsten forklaret kollegerne, hvordan de bedst kan støtte Carsten i gang igen, hvis det skulle ske.
Carsten fortæller, at han er stolt og glad for sit arbejde. Han føler sig værdifuld, fordi han tjener sine egne penge og er glad for sine nye kolleger, som han hygger sig med i frokostpausen. Carstens forældre fortæller, at de er lettede over, at deres søn har fundet sig en plads i samfundet.
Virksomhedskonsulent, Silkeborg Jobcenter
Mesterlære trods ADHD og autisme
Mette blev som 16-årig diagnosticeret med autisme og ADHD, og da jeg møder hende som 21-årig, er hun motiveret for at arbejde med service. Vi får lavet et godt CV og finder sammen frem til, at restaurationsbranchen måske er noget for Mette. Jeg finder derfor en restaurant, hvor hun kan starte i praktik tre dage om ugen.
Hun trives godt, og snart er hun i praktik alle fem dage om ugen. Efter fem måneder i praktik tilbydes hun at komme i mesterlære, og selvom hun er lidt nervøs ved at takke ja, gør hun det efter bekymrede overvejelser og en god snak med mig. Mette er nu i gang med uddannelsen til tjener og er lykkelig for, at hun takkede ja til muligheden.
Virksomhedskonsulent, Silkeborg Jobcenter
Fra grundskolen i Syrien til SOSU-hjælper i Silkeborg
Den syriske kvinde kommer til Danmark som flygtning i 2012, og hun kunne selvsagt hverken forstå eller tale dansk. Hun havde kun fire års skolegang med sig fra hjemlandet, så hun kom hurtigt på sprogskole om formiddagen kombineret med praktik i et lokalt supermarked om eftermiddagen for at blive bedre til sproget og for at lære det danske samfund at kende.
Det går godt med sprogskolen, som afsluttes, hvorefter hun tager 9.-10. klasse og gerne vil have et arbejde bagefter. Vi tilknytter en virksomhedskonsulent, som finder en praktik til hende på et plejehjem. Personalet og beboerne bliver så glade for hende, at hun tilbydes 30 timers arbejde om ugen.
Det har givet hende blod på tanden, og hun er nu ved at blive SOSU-hjælper, som hun afslutter sommeren 2022. Hun er lovet fastansættelse på plejehjemmet, hvor hun har arbejdet siden januar 2019. Jeg hjælper hende stadig en gang imellem, hvis der er spørgsmål ift. uddannelse, eksamen og arbejdsmarkedsforhold, men ellers er hun helt selvkørende.
Jobkonsulent, Silkeborg Jobcenter
Den første kvindelige kranfører hos Stark
Berit har mange års erfaring som butikschef og søger ihærdigt både chefstillinger og som assistent. Vi prøver også med virksomhedspraktikker, men uden held. Berit har passeret de 50 år, og vi ved, det er svært.
Berit er meget frustreret, men er imidlertid også klar til at prøve noget nyt. Hun starter med at få truckcertifikat og søger lagerjobs. Berit vil også gerne køre lastbil og erhverver lastbilkørekort, kran- og farligt gods-bevis. Kort efter får hun ansættelse ved Stark som kranfører - den første kvindelige kranfører Stark får!
Berit skriver til jobcentret: - Jeg er superglad og meget taknemlig for den KÆMPE hjælp og støtte, jeg har fået af dig i jobcentret. Hver gang vi har talt sammen, har du altid været klar med en masse gode fif og kanon opbakning. Du skal vide, at jeg har rost dig alle steder, for jeg synes fandme, du har været god, ja guld værd.
Søren, jobkonsulent Skanderborg Jobcenter
Tilbage til drømmen om at blive kok
Jeg blev sagsbehandler for den 34-årige mand i januar 2019. Han havde haft en længere periode, hvor han røg ind og ud af fængsel, og det var svært at starte på en frisk. Vi havde nogle gode samtaler, og han fortalte, at han rigtig godt kan lide at lave mad – og at han, hvis han selv skal sige det, er ret god til det. Faktisk drømte han om at blive kok, før alting gik galt.
Som tidligere straffet er det dog ikke så let at finde et praktiksted selv, og vi aftaler derfor, at vi prøver at tilknytte en virksomhedskonsulent, der kan afdække, hvilke virksomheder, som kunne være interesseret i at tage ham i praktik.
Virksomhedskonsulenten finder en restaurant, hvor han kan starte i praktik i 13 uger, og hvor han har en fast kontaktperson, som han kan gå til, hvis der er udfordringer, han har brug for hjælp til. Vi har en tæt opfølgning de første uger, og ved udgangen af 2019 fortæller restauranten, at de gerne vil have ham i mesterlære som kok. De er rigtig glade for ham, og synes han har potentiale.
Sagsbehandler, Silkeborg Jobcenter
Relationen er afgørende og tilliden helt nødvendig
Kristina er 45 år, og har været på offentlig forsørgelse siden 2007, hvor hun sygemeldes. Hun er vokset op med massivt omsorgssvigt og blev i en tidlig alder fjernet fra hjemmet. Hun anbringes i en plejefamilie, hvor hun udsættes for fysiske, psykiske og seksuelle overgreb.
Kristina har fysiske problemer, blandt andet med en skulder der er ødelagt, psykiske problemer med ADHD og depression og familiære problemer. Hun har svært ved at tro på, at hun har en fremtid på arbejdsmarkedet, og hun har i tidligere praktikforløb ikke følt sig hørt, når hun har gjort opmærksom på skånebehov eller været utryg ved arbejdsgiveren. Hendes tillid til systemet er ikke-eksisterende.
Jeg har været sagsbehandler for Kristina i 2 år, og jeg bruger rigtig lang tid på at opbygge en relation til hende. Det lykkedes heldigvis, og da denne tillid og tiltro til mig er etableret, kan jeg begynde at italesætte mulighederne for en tilbagevenden til arbejdsmarkedet. Vi får blandt andet afdækket hendes ønsker og drømme i forhold til en kommende praktik, og vi får talt om, hvordan hendes interesser kan bringes i spil i forhold til arbejdsmarkedet.
Det lykkes at etablere en praktik, hvor Kristina møder starter stille op med to timer om dagen to dage om ugen. dage om ugen. Hun er meget glad for at være kommet i denne praktik og føler for første gang, at der er lyttet til hende. Hun har nu formået at gøre sig uundværlig på arbejdspladsen, og er blevet indstillet til fleksjob, da arbejdsgiver gerne vil ansætte hende.
Sagsbehandler, Silkeborg Jobcenter.
Arbejdserfaring er ikke altid nok
Jette er uddannet lærer, og hun har mange års erfaring som vejleder, og hun har desuden arbejdet indenfor kontor, reception, butik, og som koordinator m.v. Jette nærmer sig de 60 år og har svært ved at komme igennem til samtaler. Jette vil gerne i gang som selvstændig, og kombinere det med et deltidsjob. Hun har i høj grad brug for sparring og coaching, og især i forhold til at se muligheder for hende på arbejdsmarkedet.
Det arbejder vi med gennem halvandet år, og det lykkedes til sidst for Jette at kombinere egen forretning kombineret med en deltidsansættelse på et kunstmuseum. Jette skriver bl.a. til jobcentret: ”Godt Nytår og tak for din respektfulde måde at møde mig på!”
Søren, jobkonsulent Skanderborg Jobcenter.
Små, men vigtige skridt for Victor
Victor er en ung mand på 22 år, som har været hjemmegående siden han stoppede i folkeskolen som 16-årig. Han mangler initiativ og motivation, og hverken sagsbehandler, UU-vejleder eller en mentor er lykkedes med at trænge ind til ham. Han er sprogligt udfordret, har ikke kørekort og vil ikke tage offentlig transport. Det er svært at få ham i gang med noget som helst.
Jeg indleder et samarbejde med ham, og det er meget tydeligt, at Victor har svært ved at komme med egne idéer eller løsninger på situationen. Vi finder dog en praktikplads ca. 3 km fra bopælen, og inden den præsenteres for ham, har vi optaget en lille video af den arbejdsopgave, han skal løse, og som vi har en god fornemmelse for, at han sagtens kan håndtere.
Victor ser videoen, og han ser hurtigt, at det formentlig er noget, han godt kan klare. Jeg henter ham i bil, og besøget går godt. Opgaven er ganske rigtig til at løse for Victor, der siger ja til at møde to dage om ugen af hver en times varighed. Jeg går turen til arbejdspladsen med ham de første par gange, men derfra tager han den selv.
Efter fire uger har vi møde, og Victor fortæller, at det er gået godt, og at han er glad for praktikken. Han siger, han gerne vil have sådan et arbejde på sigt, og at han gerne vil gå op i tid. Efter yderligere to måneder arbejder Victor nu tre dage om ugen, og han arbejder tre timer hver gang. Han er stolt, glad for sin nye arbejdsplads og håber, han kan få et arbejde der. Han har også takket ja til at prøve en anden arbejdsopgave, så han får lidt afveksling.
Virksomhedskonsulent, Silkeborg Jobcenter
God energi i køkkenet
Kennet er i dag ved at uddanne sig til kok. Han er voksenelev, i mesterlæreordning og selvom der er nogle få småjusteringer en gang imellem, klarer han sig selv og er glad for sit arbejde. Der er god energi i køkkenet, som han siger. Hans baggrund er ellers svær nok, for han har mange år på kontanthjælp bag sig, og en del tidligere kriminalitet har gjort det svært at få foden indenfor på arbejdsmarkedet.
Jeg tror, at vores tilgang med at se tværfagligt på en sag som denne gjorde en forskel – alle trak i samme retning, og vi fandt sammen med Kennet mulighederne og fik nedtonet alle udfordringerne, som tidligere havde fyldt rigtig meget i hans sag.
Virksomhedskonsulent, Silkeborg Jobcenter
Virksomhedspraktik fik akademikeren i job
Skanderborg Kommune har en virksomhedspraktik ordning for akademikere. Efter formidling fra job- og virksomhedskonsulenten startede borgeren for snart et år siden i en fire ugers virksomhedspraktik i Skanderborg Kommune.
Borgeren have en professionsbachelor kombineret med en kandidatuddannelse og havde i et stykke tid søgt job, og forsøgt at lande et, men uden held. I løbet af praktikken fik hun mulighed for at vise, hvad hun kunne, og blandt andet derfor mundede praktikperioden ud i en 3 års projektansættelse i afdelingen, og hvor hun nu er nu ansat som proces- og udviklingskonsulent.
Hun nævner selv, at virksomhedspraktikken var det afgørende for den videre ansættelse samme sted, og er meget taknemmelig for, at det var en mulighed, som arbejdsgiveren turde benytte sig af og bruge ressourcer på.
Jane, virksomhedskonsulent, Skanderborg jobcenter.