Du kan i øjeblikket ikke logge ind med NemID på Mit HK , det skyldes en fejl hos NemID.
Du kan logge ind med brugernavn/adgangskode, hvis du tidligere har oprette en, eller du kan anvende MitID
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Af Mogens Jepsen
Der er sket en dramatisk udvikling på uddannelsesområdet for HK’ere fra 1923 og frem til 2023. Ikke mindst i den måde, man ser sig selv på – altså den faglige identitet.
Identiteten hos kontoransatte – og dermed også hos HK Kommunal – de første mange årtier var en klar ufaglært identitet, altså at viden og kompetencer var noget, man fik via praktisk erfaring.
Det skyldtes blandt andet, at store dele af datidens administration og kontorpersonale var løsarbejdere, fx med titel af kontormedhjælper og med det vilkår, at de blev hyret nærmest fra dag til dag. Og det gjaldt ikke bare på rene sekretæropgaver, men også på “tungere” områder som skat og social.
HK Kommunal kæmpede altså for, at kontormedhjælpere og de såkaldte kontorister fik ordentlige vilkår og blev anerkendt ligesom de mere ansete assistenter, der havde et vist oplærings- og uddannelsesforløb med i bagagen.
I 1933 sker der imidlertid noget. Det første kursus for administrativt ansatte på de kommunale kontorer varer en hel uge og finder sted fra den 23. juni. Det sker på konferencesteder som Hindsgavl i Middelfart og Strandhus i Karlslunde, og man kan vælge mellem emnerne økonomi/regnskab, skatteforvaltning, socialforvaltning og sekretariatsvirksomhed.
Tre år senere i 1936 etableres Dansk Kommunalkursus, som afholder kurser flere steder i landet. HK Kommunals formænd er som regel blandt oplægsholderne på kurserne, ligesom prominente chefer fra de større kommuner er det. Især den store socialreform fra 1936 betyder et øget behov for uddannelse til det kommunale personale.
En af de helt store knaster i at få flere kommunale HK’ere til at uddanne sig er spørgsmålet om eksaminer og karakterer.
Debatten om fx karakterer er i 1960 så betændt, at bestyrelsen bliver nødt til at finde et kompromis mellem medlemmer og de progressive dele af HK Kommunal.
Hele uddannelsessystemet til den offentlige administration har fået et løft i 1963, hvor Forvaltningshøjskolen bliver etableret.
Efter kommunalreformen i 1970 med større kommuner, en kraftigt voksende offentlig sektor og en række nye opgaver, fx sygekasseområdet, opretter man et helt nyt uddannelsessystem i 1973.
At blive kontorelev eller får en læreplads i kommunen er stadig indgangen til den kommunale administration, men fra 1974 hedder overbygning og efteruddannelsen nu officielt DK1 og DK2.
Fra 1980’erne begynder edb og pc’ere at dukke op i kontoradministrationen. Selv om der er en kæmpe skepsis og bekymring over for edb og ny teknologi, kan HK forudse, at kompetencer inden for edb bliver et fremtidigt krav.
Derfor opretter HK i 1985 uddannelsesvirksomheden Modul Data, som gennem de næste 10 år har tusindvis af HK’ere gennem kurser og efteruddannelse i edb. Et godt set træk af HK.
Efterhånden som konkurrencen med akademikere for alvor tog fart i løbet af 90’erne, blev presset på den enkelte HK’er til at tage efter-/videreuddannelse også mere markant – også fra egne rækker.
En af dem, der tog bladet fra munden, var Bill Pharsen, fællestillidsrepræsentant i Skive Kommune, der i 1989 i Kommunalbladet under overskriften “Lig i lasten” sagde: “De mest ineffektive HK’ere skal ud af vagten. HK bliver nødt til at satse på de dygtige og veluddannede, ellers graver vi vores egen grav!”
Udtalelsen gav i den grad anledning til debat.
I starten af 90’erne er DK1-2 ved at have overlevet sig selv, og der etableres en ny uddannelse – kommunom. I 1994 bliver de første færdige.
Fødekæden til arbejde i den kommunale administration hedder kontorelever. Og fra 1995 og de næste 10-15 år er søgningen helt overvældende. I 2001 ligger antallet af ansøgere samlet set på ca. 7.000, hvor kun ca. hver tiende finder vej gennem nåleøjet til det forjættede land som kontorelev.
Et alternativ til den hårde skolebænk dukker op i 2005 – nemlig E-læring, som bliver en helt ny måde til kompetenceudvikling.
I 2005 strammer HK Kommunals daværende formand, Bodil Otto, i Kommunalbladet retorikken omkring uddannelse. Hun mener, at målet er, at 60 procent af alle HK’ere skal have en uddannelse på diplomniveau.
En helt ny uddannelse og indgang til den kommunale administration ser dagens lys i 2008 – nemlig professionsbachelor i offentlig administration, i daglig tale administrationsbachelor. 40 håbefulde blev optaget det første år, hvor tallet nu er cirka 500.
Fra 2010 dukker et nyt begreb op. “Kompetenceudviklingsplaner” bliver obligatoriske, endda skriftlige, og en del af MUS-samtalerne.
For yderligere at skubbe til uddannelse på diplomniveau vælger HK Kommunal at få en Kompetencefond skrevet ind i overenskomsten for 2013. HK’ere kan herefter få op til 25.000 til en diplomuddannelse. Nu er beløbet 30.000 kr.
Uddannelsen “Fremtidens HK’er” bliver fra 2019 HK Kommunals nye store satsning i forhold til at give medlemmer kompetencer ift. RPA, chatbot, mv.
Det nyeste skud på uddannelsestræet kom til i 2021 og hedder sundhedsadministrativ koordinator, som på sigt afløser den gamle lægesekretæruddannelse. Ca. 350 blev optaget det første år.
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID