1. Arbejdsmiljøloven og overenskomsten gælder
Gældende arbejdsmiljøregler om hjemmearbejde skal naturligvis efterleves, uanset om der er tale om frivilligt hjemmearbejde. Også regler om løn- og ansættelsesvilkår i kollektive aftaler og overenskomster samt i ansættelsesretlig lovgivning skal overholdes. Der kan dog være behov for at justere lokale flekstidsordninger i forhold til fx den praktiske håndtering af registrering af arbejdstid, når der arbejdes hjemmefra.
Arbejdsmiljølovgivningens regler gælder også ved hjemmearbejde – med enkelte undtagelser. Undtagelserne handler om nogle indretningsmæssige forhold i boligen, som arbejdsgiver ikke har indflydelse på fx loftshøjde, gulve, opholdsrum, toiletforhold, trapper m.v.
Derudover er der nogle særlige arbejdsmiljøkrav vedrørende skærmarbejde, som først gælder, når man arbejder hjemmefra regelmæssigt og mere end 2 dage om ugen som et gennemsnit set over en måned. De gælder også, hvis det samlede skærmarbejde henholdsvis hjemme og på kontoret udgør mere end 2 dage om ugen, og der på kontoret ikke er en skærmarbejdsplads, der opfylder de særlige krav.
De særlige arbejdsmiljøkrav vedrører arbejdsbord- og stol, belysning, adskillelse af skærm og tastatur, pladskrav, krav til variation eller regelmæssige pauser fra skærm, skærmbriller med mere. Det spiller ikke nogen rolle, om omfanget af hjemmearbejdet er et ønske fra medarbejderne og dermed frivilligt – eller arbejdsgiveren har beordret det.
Uanset omfanget af hjemmearbejde skal arbejdsgiver stadig sørge for, at arbejdsplads og inventar derhjemme så vidt muligt passer til den ansatte, der udfører arbejdet – så det foregår sundheds- og sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Der stilles ikke specifikke krav til, hvad der her er tale om. Det må vurderes konkret.
Hold også øje med, at hjemmearbejdet ikke påfører den enkelte kollega ekstra udgifter. Der kan fx være udgifter til at indrette hjemmearbejdspladsen, til en mere sikker eller stærkere internetopkobling og til at overholde GDPR-reglerne. Også betaling til en kantineordning på arbejdspladsen, som man ikke får fuldt udbytte af, skal med i regnestykket.
I HK Stats notat Arbejdsmiljølovgivning samt løn og ansættelsesvilkår, når arbejdet foregår hjemmefra kan du læse mere detaljeret om de arbejdsmiljømæssige krav. Desuden kan du få viden om, hvad der gælder i forhold til arbejdstidsregler, flekstid, distancearbejde, egen og børns sygdom, GDPR-regler, varsling og forsikringsforhold, når arbejdet foregår hjemmefra.