Må din arbejdsplads overvåge dig på internettet og de sociale medier?
Internet-søgninger
HK anbefaler, at du kun bruger din arbejdscomputer og arbejdsbetalte telefon og tablet til arbejdsrelaterede ting – herunder dine internet-søgninger. Vær opmærksom på dine søgninger, de hjemmesider, du besøger, og de dokumenter, du downloader til din arbejdscomputer. Det hele skal kunne tåle at blive set af din arbejdsplads.
Gem ikke private dokumenter på din arbejdscomputer. Hvis du alligevel gør det, så navngiv dokumenterne ’Privat’ – så må de ikke læses af din arbejdsgiver.
Det siger reglerne om internet-søgninger:
-
Din arbejdsgiver må ifølge persondataloven gerne logge dine søgninger, downloads og generelle brug af internettet på din arbejdscomputer eller tablet, hvis det har et driftsmæssigt, sagligt og fornuftigt formål som hensyn til sikkerhed eller for at undgå misbrug.
-
Din arbejdsgiver skal altid informere dig om, hvordan din digitale adfærd bliver overvåget eller logget og hvad, der præcist bliver logget i forhold til dit internetbrug.
Sociale medier
Overvej, hvem du er ’ven’ med på de sociale medier. Skal det være alle kollegaer og chefer? Ingen har krav på dit venskab på de sociale medier. Er du allerede venner med fx din chef på Facebook, så husk, at han eller hun kan se alt, hvad du lægger ud.
Husk, at du som medarbejder har både tavshedspligt og loyalitetspligt over for din arbejdsplads. Skriver du noget grimt om din arbejdsplads, kollegaer eller chef, eller afslører du forretningshemmeligheder om din arbejdsplads, kan det få konsekvenser for din ansættelse.
Din arbejdsplads bør have en politik om sociale medier
Er du tvivl om reglerne for sociale medier på din arbejdsplads, så spørg din leder eller tillidsrepræsentant. Din arbejdsplads må gerne forbyde dig at bruge sociale medier til private formål i arbejdstiden, men ikke i dine selvbetalte pauser.
HK anbefaler alle arbejdspladser at formulere en politik for sociale medier, der bl.a. svarer på:
-
Må man tjekke sin private profil på de sociale medier i arbejdstiden? I hvilket omfang?
-
Må man tjekke sin private profil på de sociale medier i pauser? I hvilket omfang?
-
Hvilke informationer om virksomheden må man dele på de sociale medier i forbindelse med arbejdsrelateret kommunikation, kampagner eller videndeling? Og hvilke betragtes som fortrolige?
Det siger reglerne om sociale medier:
Alle er underlagt persondataloven og straffeloven, der fx betyder, at det er strafbart at videregive meddelelser og billeder om en andens private forhold, komme med racistiske bemærkninger, injurier, æreskrænkende beskyldninger eller ytringer mod bedre vidende.
Hvis du er i tvivl om reglerne for sociale medier, er du altid velkommen til at ringe til HK på 7011 4545.