Konflikter på arbejdspladsen
Du kan møde konflikter alle steder - hjemme, sammen med vennerne, til sport, og også når du er på arbejde. På arbejdet kan du både opleve konflikter med dine kolleger, din leder og med kunder, klienter eller borgere.
Du kan i øjeblikket ikke logge ind med NemID på Mit HK , det skyldes en fejl hos NemID.
Du kan logge ind med brugernavn/adgangskode, hvis du tidligere har oprette en, eller du kan anvende MitID
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Du kan møde konflikter alle steder - hjemme, sammen med vennerne, til sport, og også når du er på arbejde. På arbejdet kan du både opleve konflikter med dine kolleger, din leder og med kunder, klienter eller borgere.
En konflikt er en uenighed, hvor en eller flere af personerne bliver følelsesmæssigt involveret.
Uenighed betyder, at der i en konflikt altid er en sag, som personerne i konflikten er uenige om. To personer er i konflikt med hinanden, også selvom det kun er den ene af dem, der oplever konflikten. Så hvis din kollega er vred eller irriteret på dig over noget, du har sagt eller gjort, så er I i konflikt – uanset, hvordan du oplever situationen.
Dét, der adskiller en konflikt fra en uenighed, er, at mindst én af personerne bliver følelsesmæssigt involveret.
I en uenighed kan man godt acceptere hinandens forskellige holdninger og diskutere sagen frem og tilbage. Konflikten opstår først, når man tager dét, den anden siger eller gør, personligt og reagerer med at blive vred, irriteret, ked af det osv.
Hverdagen er fuld af små og store konflikter. Konflikter kan være ubehagelige. Især, hvis det er chefen, du er kommet på kant med. Eller hvis du ikke er helt sikker på, hvor du har dine kolleger.
Konflikter kræver tid og energi og er belastende for os. Det kan i værste fald føre til sygemelding, opsigelse eller fyring.
Konflikter er et livsvilkår, og de kan ikke undgås. Men bliver de opdaget i tide, kan I ved fælles hjælp håndtere dem, så de ikke vokser sig store og uoverskuelige.
Konfliktløsning kan have flere positive effekter:
Det er vigtigt, at I har mulighed for og den nødvendige støtte til at løse konflikterne konstruktivt. Når I lykkes med at løse konflikterne, kan de munde ud i nye gode fælles løsninger.
Prøv at gå i dialog med din kollega. Det kan være svært, men du kan forberede dig. Branchearbejdsmiljørådet BAR Kontor anbefaler:
Har du kontakt med kunder, kan du ikke undgå at løbe ind i konflikter. Men du kan lære at håndtere dem og skabe gode løsninger for både dig og kunden.
Reaktionen i en konfliktsituation kan være forskellig. For at lære at handle og reagere på den rigtige måde, er det nødvendigt at forstå, hvad konflikter er, og hvad der sker i situationen.
Konflikthåndtering handler om at få kunden ud af den følelsesmæssige involvering. Det kan bl.a. ske ved at være nysgerrig over for kundens situation, spørge og finde ud af, hvordan kunden oplever situationen, samt lytte og vise, at du lytter og forstår. Her er 10 gode råd.
Se film om konflikter
Se film på 2 minutter – og få en introduktion til konflikthåndtering.
Undervisningsmateriale om konflikter
Lær, hvad konflikter er, og få undervisningsmateriale og nyttige værktøjer til at håndtere konflikter.
Konflikttrappen
Se Konflikttrappen og bliv klogere på, hvad der sker i en konflikt med en kunde – og hvad du kan gøre for at nedtrappe konflikten.
Konflikter med kunder
Lær mere om at håndtere konflikter – for arbejdsgivere, ledere og medarbejdere. E-learningsfilm, mødemateriale og vejledning.
Hvis konflikten trapper op
Hæftet er til lederen med personaleansvar, som vil håndtere konflikter og forebygge konfliktmobning.
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID