Fælles debatindlæg skrevet sammen med Dorthe V. Willumsen, formand for HK Kommunal Sydjylland: 

I disse dage, hvor der træffes beslutninger for næste budgetår, har vi i HK Sydjylland en stor opfordring, som gælder både kommunale, regionale og statslige arbejdspladser: Husk nu at gøre plads til nye administrationselever!

Antallet af elever i det offentlige er styrtdykket gennem de seneste år. Det er allerede et problem nu, og bliver det i endnu højere grad i de kommende år, når mange HK-ansatte står til at gå på pension, og der ikke vil være nye kræfter til at erstatte dem.

HK’erne er kittet, der binder de offentlige arbejdspladser sammen. De står i forreste række i Borgerservice, de får styr på alle aftalerne i sundhedssystemet, og de er en uundværlig hjælp på belastede områder som fx Skat. Vi lover jer, at I ikke har lyst til at undvære HK’erne, for så vil kaos først tage over.

Derfor må I udvise rettidig omhu og tage ansvar for de kommende generationer.

Det kan sagtens lade sig gøre. Ser man på Sydjyllands kommuner, er der meget stor forskel på, hvor mange elever, man vælger at tage. Kommuner som Sønderborg og Esbjerg trækker et stort læs på elevfronten, mens andre kommuner næsten lader til at have meldt sig ud. Og det går ikke.

Antallet af elever, der uddanner sig i offentlig administration, er faldet med hele 30% over de sidste 10 år. Enhver kan høre, at det er helt uholdbart.

Vi må have alle de offentlige arbejdspladser ind i kampen for at sikre uddannelsespladser til fremtidens medarbejdere. Sæt i gang.