Der bliver tale om et såkaldt ’kontorknudepunkt’, hvor der skal være synergi imellem aktiviteterne, mens lejemålene andre steder skal begrænses. Så: Stort og fint skal det være.
Indtil nu har det handlet mest om arkitektur, infrastruktur og bæredygtighed, mens ingen af parterne omkring byggeriet har haft travlt med at tale arbejdsmiljø.
Hos HK Stat Midt, hvor en række af vores medlemmer vil blive berørt af flytning til kontorknudepunktet, har vi dog et par ”men’er” og en sund skepsis i forhold til de store planer. Vi har tidligere spurgt ind til, hvor vi kan se de hensyn til et sundt psykisk og fysisk arbejdsmiljø, der bør være højt oppe på dagsordenen, hvis der skal være tale om et visionært, moderne kontorbyggeri. Indtil nu har det handlet mest om arkitektur, infrastruktur og bæredygtighed, mens ingen af parterne omkring byggeriet har haft travlt med at tale arbejdsmiljø.
Der skal på den ene side arbejde 1.600 statsligt ansatte i kontorknudepunktet. På den anden side er der kun tænkt under 200 parkeringspladser ind i projektet. Det naive argument er igen bæredygtigheden, fordi der med letbane, tog og busser er muligheder for offentlig transport tæt på Lerchesgade.
Det argument holder dog kun, hvis vi tæller meter. Ikke hvis vi taler om reel mobilitet.
Fra vores side er vi samtidig meget skeptiske, når det gælder parkeringsforholdene i forbindelse med og omkring det nye statslige domicil. For her synes bygherrerne at have parkeret fornuften. Der er nemlig ikke meget hold i følgende regnestykke: Der skal på den ene side arbejde 1.600 statsligt ansatte i kontorknudepunktet. På den anden side er der kun tænkt under 200 parkeringspladser ind i projektet. Det naive argument er igen bæredygtigheden, fordi der med letbane, tog og busser er muligheder for offentlig transport tæt på Lerchesgade.
Det argument holder dog kun, hvis vi tæller meter. Ikke hvis vi taler om reel mobilitet. For realiteten er, at flere end 200 af medarbejderne i byggeriet vil have brug for at bruge egen bil for at få deres hverdag til at fungere. For dem vil det blive en daglig udfordring at skulle det halve af Odense rundt for at finde en parkeringsplads, der samtidig kommer til at koste dem ret dyrt.
Derfor er det enten dumt eller arrogant, når der på den måde er underdisponeret i forhold til parkeringspladser, og mon ikke, det vil betyde noget, når de enkelte styrelser skal rekruttere attraktive medarbejdere. Der er dog andre end HK Stat Midt, der undrer sig over projektets ubalance, når det gælder parkering. For transportminister Trine Bramsen er blevet spurgt til det i Folketinget. Når man læser hendes svar, så tyder det dog på, at toget er kørt (!), når det gælder flere parkeringspladser under og omkring det statslige prestigebyggeri.