Mand i 30'erne i gang med undervisning i klasselokale

 

Fra 1. september 2023 har alle, der er omfattet af en landsoverenskomst med selvvalgt uddannelse nemlig ret til fuld løn, når de tager uddannelse.

 

Ordningen selvvalgt uddannelse findes på de fleste af HK Privats landsoverenskomster. Og løntabsgodtgørelsen stiger nu fra 85 til 100 procent.

 

Som formand for HK Privat MidtVest glæder det mig, at retten til fuld løn under selvvalgt uddannelse nu gælder for alle. Jeg synes, det er et vigtigt signal, at du ikke skal gå ned i løn, hvis du vil dygtiggøre dig.

 

Selvvalgt uddannelse kom ind i landsoverenskomsterne i 2007. Ordningen giver medarbejdere ret til at tage to ugers uddannelse efter eget valg hvert år. Og bruger du ikke dine uddannelsesdage, kan du gemme dem til næste år.

 

Der er dog ikke frit valg på alle uddannelseshylder. Som hovedregel skal uddannelsen kunne bruges inden for den branche, som den respektive overenskomst dækker.

 

Men selv om det er et krav, at uddannelsen skal være brancherettet, er der masser af muligheder for at udvide dine kompetencer og blive klar til nye arbejdsopgaver.

 

Og jeg kan kun opfordre til, at du finder tid til at gøre dig nogle tanker om, hvor du gerne vil være arbejdsmæssigt om et, to eller fem år, og hvad det kræver af nye kompetencer.

 

Du kan se på det som ferie. En ret, du har, men der skal planlægning til. Så overvej, hvor mange dage du gerne vil have? Skal nogle dage gemmes til næste år? Og hvordan kan et uddannelsesforløb passes ind i dit arbejde?

 

Og tag så en snak med din nærmeste leder om, hvordan hun eller han ser på udviklingsmulighederne.

 

Du kan læse mere om dine uddannelsesmuligheder på hk.dk/Okuddannelse – du kan også ringe til HK’s karrieretelefon, hvor vejledere sidder klar til at sparre med dig om dit næste skridt i dit arbejdsliv.

 

Brug den ret til uddannelse, din overenskomst har givet dig!

Artiklen er opdateret 31. august 2023

Brug karrieretelefonen – den er også for dig

Vi har et helt hold af karriererådgivere, der sidder klar til at tale med dig – uanset om du ved, hvad du vil eller er lidt i tvivl om, hvor du skal hen i dit arbejdsliv. De lytter til dig og hjælper dig med at komme godt videre. De rådgiver dig om dine muligheder og alt det, du kan gøre for at udvikle dig, blive dygtigere og få styr på dine mål og ambitioner.