En tredjedel af de medlemmer, der deltog i HK Handels store undersøgelse af arbejdsmiljøet i 2022, havde konstant eller ofte følt sig stressede inden for de sidste to uger. Det er et alarmerende højt tal. Skiftende arbejdstider, 0-timers kontrakter og aftenarbejde er nogle af de faktorer, der får vores medlemmers stressbarometer til at slå ud.

Derfor er det helt galimatias, at regeringen nu vil tromle deres lovforslag om at afskaffe store bededag igennem. Livet skal være andet end stress, jag, arbejdspres og vagtplaner, som konstant bliver ændret. Der skal også være tid til en rolig stund på terrassen, langsom morgenmad med ens nære og sikkerhed for, at man kan deltage i en stor familiebegivenhed på store bededag.

Hvis du har det på samme måde, vil jeg opfordre dig til at skrive under her: bevarstorebededag.dk (Linket er udløbet pr 26. juni 2023)

Så viser du, at du – ligesom tusindvis af andre lønmodtagere – vil have lov til at holde fast i den helligdag, vi har markeret i mere end 335 år. Du sender samtidig et signal til regeringen om, at de skal respektere den danske model og de overenskomster, der har været med til at gøre danskerne til et af de mest velstillede folk i verden.

I handelsbranchen er vi ikke bange for at tage fat eller for at arbejde på skæve tidspunkter. Det vidner søndagsåbne butikker, lagerarbejde i nathold og åbningstider fra tidlig morgen til sen aften om. Netop derfor har vi ekstra brug for det pusterum, helligdagene repræsenterer. Og derfor skal regeringen holde fingrene fra store bededag.