I HK Handel fejrer vi 1. maj, arbejdernes internationale kampdag.

Og I år er der særlig grund til at fejre. Der er grund til at glædes over de nye overenskomster, tusindvis af jer netop har stemt igennem. Overenskomster, som hæver både lønninger og fritvalgsordninger, og som gør op med de nultimerskontrakter, der reelt havde forvandlet mange butiksansatte til moderne daglejere uden sikkerhed for antal arbejdstimer eller indkomst.

De gode resultater vil også danne et solidt grundlag, når vi skal have de sidste overenskomster med bl.a. Coop på plads.

Da det var 1. maj sidste år, var vi i HK Handel i de landsdækkende medier med et budskab om, at vi var nødt til at tage et opgør med netop nultimerkontrakter. Kontrakter, som har skabt et arbejdsmarked præget af usikkerhed for timetal og løn.

I år kan vi fejre, at det lykkedes på store dele af butiksområdet.

Nu kan det lyde som om, at det blot har taget et år at komme af med den ordning, der lå som en bombe under hele vores område. Men tag ikke fejl. Der ligger mange års kamp, forhandlinger, juridisk tovtrækkeri og en dedikeret indsats bag.

Også fra de af jer, som har arbejdet på nultimerkontrakter, og som har forsynet os i HK Handel med konkret viden om, hvordan det har fungeret i praksis. Uden jer var det ikke lykkedes.
Men selv om vi nu får markante lønstigninger og siger farvel til nultimerskontrakter betyder det ikke, at vi vil hvile på laurbærrene. Tværtimod.

Der er stadig arbejderkampe, der skal kæmpes og bomber, der skal uskadeliggøres. For eksempel den omfattende brug af virksomhedspraktik, der kvæler almindelige arbejdspladser. Eller volden og truslerne, som alt for mange handelsansatte bliver udsat for, og som vi mener bør medføre hårdere straffe.

For lønmodtagernes sag skal selvfølgelig tales hele året rundt, men på 1. maj må vi også gerne glædes over de fremskridt, vi har nået.

God 1. maj.