Intet i livet er gratis, men ASE regner med at sende regningen for sin nye ordning videre. De taler til den lille egoisme for at vinde markedsandele og vil lade andre betale prisen. Dem, som tog ”den forkerte” uddannelse med højere ledighed. Dem, som uden egen skyld bliver opsagt pga dårlig ledelse, strukturelle ændringer eller lignende. Dem, der ikke er som egoisterne.

Det er en meget kortsigtet handlemåde. Ikke blot underminerer det den danske model ved ikke at bidrage til vores kollektive system, men deltagerne spiller desuden hasard med deres egen fremtid. For hvem ved, hvor længe man kan leve på solsiden? Måske kommer der pludselig dårlige tider, uheld eller lavkonjunktur, som smider medlemmer af ”de attraktive grupper” ud i arbejdsløshed. Hvad sker der så?

Det er en farlig vej at gå, se bare de amerikanske sygeforsikringer – selskaberne forsikrer kun de raske og smider folk ud, når de bliver alvorligt syge. De er nemlig ikke attraktive, når de begynder at koste. Så er det let nok at lave en billig ordning, men for den, der får brug for hjælp, er det hårdt at se den udstrakte hånd blive fjernet eller se langemand blive strakt ud.

Det er ligesom det gamle udtryk om, at banken låner os en paraply i solskin og kræver den tilbage, når det begynder at regne. Fordelen ved det nuværende system er netop, at det gælder for alle, ligesom brandforsikringen. Alle betaler en smule, så de få, der bliver ramt, ikke lider for meget. Jeg synes, at det nuværende dagpengesystem giver en alt for dårlig dækning, ja, men lad os løse den opgave i fællesskab i stedet for at vælge egoismens vej. I HK har vi som flere andre fagforeninger valgt at give nogle medlemmer mulighed for at supplere dagpengene med en lønforsikring, og den er ligeså solidarisk som dagpengene.

Selvfølgelig vil vi alle gerne gøre en god handel, men den skal ikke være så god for nogle, at den går urimeligt ud over andre. Det er netop, hvad der sker, hvis visse faggrupper vender fællesskabet ryggen. Konsekvensen bliver et endnu mere opdelt samfund, hvor grøften mellem A- og B-holdet bliver dybere, ja nærmest til en kløft. Det er imod alt, hvad vi har baseret vores samfund på.