HK.dk logo

9 tips til lønforhandlingen i dit nye job

04. december 2017 Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Louise Theil, teamleder i HK’s Karrieretelefon, giver dig her tips til, hvordan du griber lønforhandlingen an, når du er på vej til at blive ansat i et nyt job.

1. Vent på arbejdsgiverens udspil
Lad være med selv at bringe lønspørgsmålet på bordet. Vent, til at arbejdsgiveren begynder at tale om løn, hvad enten det er at komme med deres udspil eller spørge om dit udspil.

2. Undgå at snakke udenom
Hvis arbejdsgiveren spørger dig, hvad du havde forestillet dig at få i løn, skal du selvfølgelig ikke bare snakke uden om. Du kan komme med dit udspil, men hvis du er fræk nok, kan du også svare, at du faktisk har mere lyst til at høre, hvad de havde forestillet sig. I dit svar skal du passe på med formuleringer som, at du er i tvivl om, hvad du vil have, for det udstiller din usikkerhed.

3. Fortæl din bruttoløn
Bliver du spurgt, hvad du tjener i din nuværende stilling, så svar med din bruttoløn, altså inklusive pension, tillæg med videre. Så er det op til arbejdsgiveren selv at spørge ind til det.

4. Find din smertegrænse
Sørg for på forhånd at have aftalt med dig selv, hvad der er din maksimalløn, middelløn og minimumsløn. Altså fra dit drømmescenarium, til hvad der er din smertegrænse i forhold til jobbet. Dine beløb afhænger selvfølgelig af, hvor meget du gerne vil have jobbet. Det er en bevidstgørelse på forhånd, så du ikke bliver taget på sengen under forhandlingerne og er i tvivl om dit eget værd. Når forhandlingen starter, så spil ud med dit maksimumbeløb.

5. Lav eventuelt en aftale om fremtidige stigninger
Hvis du ikke kan forhandle dig til mere end din fastsatte minimumsløn eller deromkring, så gå efter at få lavet en aftale om, hvad der skal til for, at du stiger i løn. En aftale så konkret som muligt. Når jeg har nået de her mål, så stiger jeg så og så meget i løn.

6. Øv dig foran spejlet
Øv dig i at sige beløbet. Penge er bare svært at tale om, så når du har fastsat dit udspil, så øv dig foran spejlet eller kæresten i at sige beløbet højt som et lille mantra. Det kan måske lyde fjollet, men man skal ikke underkende usikkerheden i at formulere et beløb for sin egen værdi. Så du kan have stor gavn af at vænne dig til at bede om et konkret beløb.

7. Brug HK's lønstatistik
Brug HK’s lønstatistik; spørg hos folk, der sidder i lignende stillinger i dit netværk; snak med tillidsrepræsentanten på virksomheden, eller kontakt din lokale HK-afdeling. Sammenligning med andre mennesker er et enormt rygstød til både at blive klogere på dit eget niveau og efterfølgende føle tryghed ved at bede om det, du er værd.

8. Fald ikke for argumenter om, at der ikke er så mange penge
Lad være med at købe ind på en arbejdsgivers argumenter om, at virksomheden ikke har så mange penge og derfor ikke kan tilbyde dig mere, end de kan. Nogle har en tendens til at synes, at det er lidt synd for virksomheden. Nogle arbejdsgivere vil gerne pålægge dig det ansvar, at du ikke kan få mere, men det skal du ikke tage på dig. Du skal have det mindset, at alt i bund og grund er en prioritering, så hvis de vil have dig nok, så kan de også finde pengene.

9. Hav andre muligheder parat
Forbered dig på forhånd på andre forhandlingsemner. Det kan godt være, at du ikke kan rykke grundlønnen så meget, som du ønsker, men du kan også forhandle om alle mulige andre emner såsom din arbejdstid, ferierettigheder eller abonnementer.

 

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem