Faglig sagsbehandler Helle Valeur, th., har sin faste plads ved mødebordet, så hun kan vende sit raske øre til og høre, hvad kollegerne siger. Foto: Lisbeth Holten
Helle Valeur drejer kroppen en anelse til venstre, når hun skal høre noget bestemt. For selv om hun har høreapparat i både venstre og højre øre, er det højre øre det bedste. Den 52-årige sagsbehandler, der er ansat i FOA’s social- og sundhedsafdeling på Frederiksberg, er døv på det venstre øre. Det ved hendes kolleger godt og yder derfor en ekstra indsats for at gøre arbejdsdagen glidende.
- Mine kolleger har været meget accepterende, lige siden jeg begyndte her for tre år siden. De er gode til at huske at tale tydeligt og er altid opmærksomme på, at jeg sidder bedst yderst med mit gode øre vendt mod samtalen, hvad enten det er til vores fem ugentlige møder eller i pauserne, siger Helle Valeur, der endda har en så fast plads i kantinen, at den står tom, hvis hun har fri eller er syg.
- Den grad af accept har jeg ikke mødt før i de tyve år, jeg har været døv på venstre øre. For folk glemmer det, og andre steder har jeg oplevet at blive affejet med kommentarer som ”nå, det er også, fordi hun er døv”, hvis jeg ikke lige fangede noget, siger hun.
Til hverdag har Helle Valeur sit eget lille kontor, hvilket giver hende god ro til at tale i telefon, hjælpe en kollega, eller hvad arbejdsopgaverne nu byder hende. Derfor behøvede hendes chef heller ikke at gøre andet end at fortælle kollegerne det.
- Det er ikke noget, jeg føler er pinligt. Det er mine vilkår, og sådan har det været længe efterhånden. Men det var vigtigt for mig at fortælle det, for jeg vil ikke have, at min chef eller kolleger skulle tro, at det var noget, jeg forsøgte at skjule eller på anden måde putte med, siger hun.
Skal jeg så blive dyrepasser?
Sådan viser du hensyn til kolleger med nedsat hørelse
Som kollega eller leder til en person med nedsat hørelse er der en række simple hensyn, som kan gøre arbejdsdagen lettere.
- Tal tydeligt, og fjern hænderne fra munden
- Undgå at tale med ryggen eller siden til personen
- Sørg for at have personens opmærksomhed, før du siger noget til ham eller hende
- Husk at tale en ad gangen, når I holder møde
Kilde: psykolog Anne-Mette Mohr
Helle Valeur har ikke altid været døv på sit venstre øre. Det skete som følge af en blodprop, der ødelagde hørenerven i hendes venstre øre, da hun var 32 år gammel. En dag følte hun sig skidt tilpas og blev svimmel og kastede op. Og pludselig var hørelsen væk på venstre side, og hun blev indlagt på hospitalet. En blodprop, lød diagnosen.
- Da jeg blev udskrevet et par dage senere, gik jeg tudende ned til busstoppestedet for at komme hjem. Jeg var sikker på, at jeg slet ikke kunne arbejde mere, siger hun.
-
Jeg tænkte, at jeg måtte finde en ny uddannelse. Noget, der var mere praktisk, hvor jeg ikke var afhængig af at tale og lytte. Af en eller anden årsag tænkte jeg med det samme på at blive dyrepasser. Det var et fag, jeg sagtens kunne se mig selv i. Så kunne jeg gå for mig selv sammen med dyrene og ikke være afhængig af at kommunikere med andre på samme måde, som man er som sagsbehandler.
Efter noget tids sygemelding mødte Helle Valeur igen på arbejde på rådhuset i Rødovre Kommune, hvor hun dengang var ansat som sagsbehandler. Som hun selv beskriver det, gik de første dage bag skrivebordet overraskende godt. Og i dag har hun for længst vænnet sig til, at hendes hørelse er anderledes end andres, og at det påvirker hendes krop.
- Jeg bliver mere træt i hovedet. Og når vi er mange mennesker samlet, er jeg nødt til at prioritere, hvad jeg følger med i. Jeg bruger mange kræfter på at følge med i, hvad der bliver sagt, og derfor har jeg indimellem brug for at sidde for mig selv i pauserne, siger hun.
Læs også: Det er pinligt at høre dårligt
Åbenheden var helt essentiel
Siden hun mistede hørelsen på venstre øre, har Helle Valeur ikke forsøgt at skjule, at hun hører dårligere end andre. Og det har været afgørende for arbejdsmiljøet på hendes nuværende arbejdsplads, FOA, mener hendes kollega Birgitte Lykkegaard. Hun har arbejdet sammen med Helle Valeur i knap et år og oplever ingen større problemer.
- Cirka en uge efter at jeg var startet, kom Helle hen til mig og fortalte, at hun er døv på venstre øre. Hun sagde ikke, at jeg skulle huske at tage diverse hensyn, men bare at hun havde det her problem. Så hvis hun indimellem virkede uhøflig, eller som om hun ignorerede mig, så var det ikke med vilje, men på grund af hendes dårlige hørelse, fortæller Birgitte Lykkegaard.
- Det var jeg meget imponeret over, at hun havde lysten til at fortælle, og den åbenhed har gjort det hele lettere, tror jeg. I hverdagen tænker jeg ikke rigtigt over det, for det er bare blevet en indgroet ting, at Helle skal sidde rigtigt, tilføjer hun.