Lasse Bisted er på forældreorlov med sine tvillingesønner.

Lasse Bisted nyder sin orlov med tvillingerne Konrad og Theodor. Foto: Lisbeth Holten

Mere end hvert 10. mandlige HK/Privat-medlem mellem 25 og 45 år oplevede konflikter eller problemer på arbejdspladsen i forbindelse med deres barselsorlov. Tallet er stort set det samme for de kvindelige medlemmer. Det viser en Epinion-undersøgelse blandt 1.467 medlemmer i netop den aldersgruppe.

HK/Privatbladet har talt med tre af de mandlige medlemmer. De er alle tre fortsat på samme arbejdsplads og ønsker derfor at være anonyme.

- Jeg har en chef, som er af den gamle skole. Jeg havde egentlig tænkt, at jeg ville holde én eller to måneders barsel i slutningen af perioden, men da jeg kom tilbage efter de 14 dage lige efter fødslen, blev det på et møde sagt ret klart, at han ikke var begejstret for barsel. Efterfølgende har han også sagt, at nu havde jeg jo holdt min barsel. Jeg valgte ikke at tage kampen, da det ville være lidt usikkert og træls at skulle til at finde sig et nyt arbejde, når vi lige havde fået en lille en, fortæller et medlem.

- Nu venter vi en ny, og jeg har gjort op med mig selv, at jeg skal have 2-3 måneders barsel. Så må det få de konsekvenser, det får.

Et andet medlem beskriver, at der blev set meget skævt til, at han ønskede mere end de 14 dages barselsorlov lige efter fødslen. Han ville gerne have holdt i hvert fald 14 dage mere, men det lå i tonen hos lederen, at han syntes, det var en dårlig idé. Så han mistede lysten til at tage mere.

- Derudover var vi kommet bagud i min afdeling, da jeg kom tilbage, og der lå hele tiden en undertone af, at det var min skyld, fordi jeg havde været væk - og dermed også mit ansvar at få indhentet det forsømte. Jeg blev bedt om at møde klokken halv fire den første dag efter min barsel og arbejdede over 50 timer den første uge på kun fire dage. Jeg arbejder stadig - her to måneder senere - i gennemsnit 45 timer om ugen. Ikke ligefrem det, jeg håbede på efter at være blevet far til to.

Et tredje medlem havde kun været på sin arbejdsplads i kort tid, da kæresten fødte. Han havde tænkt på at holde 3-4 ugers forældreorlov, men allerede under de 14 dages barsel umiddelbart efter fødslen, gik det galt.

- Der blev lagt et ret stort psykologisk pres på mig allerede under de 14 dage. Jeg fik bemærkninger som ”er det nødvendigt med alle de dage?”, ”kommer du ikke snart tilbage?”, og ”du skal huske på, at du er ny”. Det var svært ikke at tage som en indirekte trussel, så jeg mistede lysten til at tage det slagsmål, også fordi jeg ikke havde sat mig særlig godt ind i mine rettigheder, fortæller han.

 

Læs også: Mænd vil gerne holde mere barsel