Skift karriere

Foto: Colourbox

Der er ét eller andet ved dit nuværende job, som ikke tænder dig mere. Det er de samme opgaver, som du har lavet de seneste fem år, og der er ikke rigtig mulighed for nye opgaver. Hvad gør du så? Måske skal du lave noget, der stadig smager lidt af det nuværende? Måske skal du lave noget helt andet?

Der er ifølge Louise Theil, teamleder ved HK’s karrieretelefon, tre grundlæggende måder at skifte karriere på. (1) Du kan i det store hele fastholde dine arbejdsopgaver, men søge ind i en ny branche (fx fra privat til offentlig eller omvendt). (2) Du kan blive i din branche, men søge nye udfordringer i form af en ny stilling med nye opgaver. (3) Eller du kan uddanne dig til et helt nyt. Ofte vil du skulle kombinere flere af de tre.

Leder af HK’s Karrieretelefon Louise Theil guider dig her i 10 skridt til, hvordan du griber et sporskifte an.

Du er nødt til at starte med at afklare med dig selv, hvorfor du overhovedet ønsker at skifte karriere eller branche. For de fleste starter det formentlig med, at de af forskellige årsager er trætte af det, de laver. Altså, en ”væk fra”-motivation. Det besvarer jo bare ikke, hvad det så er, man vil i stedet.

Du er nødt til at blive klar på, hvad det er, du vil væk fra, og hvad der skal sættes i stedet. Ellers svarer det til at sætte sig ind på bagsædet af en taxi og bare råbe ”kør”! Så risikerer du at ende det samme sted. Det kan for mange føles meget diffust. Får du ikke rigtig nogle svar ved at tænke over det, så forsøg i stedet ved at skrive det ned. Det kan sagtens være en længere proces, som du må gå til og fra i en længere periode.
Et godt sted at starte, når du skal finde ud af, hvad du gerne vil, er at få rede på, hvad du kan. Derfor skal du kortlægge alle dine kompetencer. Det gælder både kompetencer fra dit arbejdsliv, din uddannelse og dit fritidsliv. Det er ikke kun de ting, du sidder med lige nu - men også ting, som du gjorde engang.

Vær særligt opmærksom på at spotte dine brede kompetencer, det vil sige alle de kompetencer, som ikke er en del af din specialisterfaring. Det gælder både faglige og personlige kompetencer. Med sådan en afklaring er det ofte nemmere at nå at frem til, hvad du har lyst til at bruge dine kompetencer til. Du kan også bruge det arbejde til at lave et kompetence-CV i stedet for et kronologisk CV. Det er også en god idé at oprette en profil på LinkedIn.
Det er ikke unormalt, at du ved, at du gerne vil væk - men ikke ved, hvad du vil i stedet. Og så risikerer det ene at blive lige så godt som det andet. Så du er nødt til at finde ud, hvad der er dine værdier, og hvad der gør dig tilpas.

Når vi skal have fat i vores værdier kan det være en hjælp at kigge bagud i vores arbejdsliv. Hvornår var du allermest tilpas? Hvornår var det allermest spændende? Det kan både være specifikke arbejdsopgaver eller perioder i dit arbejdsliv. Du skal også lave en værdiafklaring. Alle har værdier, som vi er mere eller mindre bevidste om. Hvad er vigtigt for dig? Stor frihed? En høj løn? Et godt arbejdsmiljø? Sikkerhed i jobbet? Få eller mange kolleger?
Alle jobskifte kræver tid - og endnu mere, hvis du vil skifte retning i dit arbejdsliv. Googl’ løs, læs om virksomheder og jobindholdet inden for det felt, du gerne vil søge hen i. I researchfasen kan det også være, at du finder ud af, at det, du troede, var din drøm, slet ikke er det alligevel. Det skal du ikke se som et nederlag, men et vigtigt skridt på vejen til at blive mere afklaret.
I din researchfase skal du tale med 10-20 mennesker, som arbejder inden for det område, du gerne vil bevæge dig over i. Det kan være kolleger i en anden afdeling i din egen virksomhed, eller nogle du kender andre steder fra. Brug din nysgerrighed for at finde ud af, hvad deres arbejdsdag konkret bliver brugt til; hvor meget tid bruger de på de forskellige opgaver; hvad skal man være god til, og så videre.

Der er fx rigtig mange, som drømmer om noget med HR – men næsten lige så mange har svært ved præcist at sætte ord på, hvad det er. Du skal ikke bede de mennesker, du snakker med, om et job. Du skal tale med dem for at blive klogere og få viden om det, du ønsker at søge ind i.
Hvis du helt skifter spor, kan det være nødvendigt med en ny, kompetencegivende uddannelse. Men derudover skal du tænke uddannelse bredt. Det kan også være gå-hjem-møder, kurser og netværksarrangementer, hvor du både får input og møder mennesker fra branchen. Selv om det ikke giver et uddannelsesbevis, så er det afgørende for at tilegne dig det rette fagsprog inden for det område, du gerne vil søge over i.
Hvis du er ude i den helt store turnaround i dit arbejdsliv, så er du formentlig nødt til at acceptere, at det kan tage flere skridt, før du er fremme ved dit endelige mål. Altså, 2-3 jobskifter og/eller uddannelsesforløb. Det vigtige er, at du for hvert skridt flytter dig væk fra det gamle og tættere på målet.

Du bør hele tiden gå efter at få opgaver, som minder om det, du gerne vil ende ud med, og koble dig på nogle projekter, som involverer den afdeling, som du gerne vil arbejde indenfor. Det er selvfølgelig vigtigt, at du ikke kun finder glæde ved målet, men også processen, selv om den måske indbefatter opgaver, som du ikke er vild med.
Med mindre du decideret har uddannet dig til at komme over i en branche, vil du sikkert have en anderledes profil end mange af de andre ansøgere. Blandt andet derfor er det vigtigt, at du ikke stirrer dig blind på jobtitler, men kigger efter opgaver, som minder om det, du drømmer om. Her kommer din research dig til gode. For jo mere du ved, desto flere muligheder vil du få øje på.
Arbejdsgiveren vil helt sikkert sidde inde med spørgsmål omkring, hvorfor du vil have noget radikalt anderledes i dit arbejdsliv. Her skal du forberede en god, positiv fortælling til jobsamtalen.

Du kan også skrive om det på en 4-5 linjer i din ansøgning. Mange kommer nemt til at tale om fortiden, fordi det er nemmere og mere konkret, men ingen tænder på at høre, hvorfor du var utilfreds med det gamle, så sørg for at din fortælling peger fremad.
Der er nogle mennesker, som tager en masse uddannelse, men som ikke evner at sætte det i spil til det job, de gerne vil have. Man skal ikke underkende den effekt, rendyrket motivation har for at få en stilling. Hvis du kan tale dig ind i jobbet med de kompetencer, du har, selv om de ikke passer ind i den klassiske profil, arbejdsgiveren troede, de ledte efter, så vil de dig gerne, hvis de kan mærke, at du brænder for det.

Få hjælp hos HK's Karrieretelefon

HK kan hjælpe dig med alle aspekter ved din karriere. Du kan alle hverdage mellem 13-16 ringe til HK’s Karrieretelefon på 3330 4460 og få vejledning om blandt andet afklaring af kompetencer, jobsøgning og efteruddannelse. 

 

Få flere råd til jobsamtalen

Se guiden til den gode jobansøgning