Bliv klar til din MUS-samtale

Forberedelsen er alt afgørende, for at du få en god MUS-samtale. Foto: Colourbox


Mus-samtalen er din gyldne mulighed for at flytte dig i jobbet. Du har din leder på tomandshånd, og det handler om dig. Brug Louise Theils 6 gode råd til samtalen. Så er der større sandsynlighed for, at du når i mål med dine ambitioner på jobbet.

1. Lad være med at tro, at du bare får noget af chefen

- Har du tendens til at gå ind til MUS med en forventning om at ”få noget” af chefen? Fx anerkendelse, et kursus eller en ny spændende opgave. I så fald risikerer du at blive svært skuffet. Sådan er virkeligheden nemlig langt fra altid. Sagen er den, at din chef ikke nødvendigvis ved, hvad du brænder for og forventer at få, medmindre du fortæller hende det. MUS er et rum, du skal være med til at forme. Svaret er: forberedelse, forberedelse og forberedelse. Tænk over, hvad du synes, din chef skal vide om dig. Tal om de succeser, du er lykkes med, og den positive forskel, du gør for virksomheden. Sørg for, at du understreger det, du gerne vil arbejde mere og gerne vil gøre fremadrettet.

2. Lad være med at stille ultimatummer
- Lad for alt i verden være med at stille krav og ultimatummer. Du risikerer at sætte jer begge i en situation, der er rigtig svær at komme ud af. Hvis du går med et ultimatum i maven, er det værd at overveje, om du overhovedet er på den rigtige arbejdsplads. Byd i stedet ind med gode konstruktive ideer og forslag til chefen. De kan være svære at sige nej til.

3. Undgå holdningsargumenter - og diskussion
- MUS er et forhandlingsrum, hvor holdningsargumenter ikke har noget at gøre. ”Jeg synes” er altså ikke nok. Du skal i stedet argumentere. Men vær varsom; argumentation ligger i naturlig forlængelse af diskussion, som du ikke skal ud i. MUS er en forhandling, så forbered op til tre skarpe argumenter, hvor du holder fokus på, hvad dine ønsker konkret skal bidrage til. Find dig til rette i, at et ”måske” ikke er et ”nej”, og at et ”nej for nu” ikke er det samme som ”nej for altid”. Husk også at respektere et ”nej”.

4. Snak ikke kun om de daglige arbejdsopgaver
- Er du dårligt forberedt, risikerer du at falde tilbage i det, du kender bedst - nemlig håndteringen af dine daglige opgaver. Så undgå at falde i fælden, hvor I nede i detaljen drøfter dem. Det kan I altid gøre. MUS skal være det rum, hvor I flyver lidt op i helikopteren og får overblik over fortiden og perspektiv på fremtiden. Et hurtigt ”taler vi om det rigtige-tjek” er at se på, om I bare taler om opgaver eller om de kompetencer, du sætter i spil, når du løser opgaver. Det er dem, der kan flytte dig, så det er dem, I skal tale om at udvikle.

5. Forvent ikke, at chefen bare siger ja
- Lad være at forvente, at din chef siger ”ja” med det samme, når du byder ind med gode ideer, hvad enten det er kompetencer, du gerne vil have i spil, nye opgaver, du ønsker dig, eller en uddannelse, du gerne vil på. Det er ikke sikkert, at chefen uden videre kan sige ja. Du kan være langt bedre stillet, hvis I går fra mødet med en aftale om, at det undersøger I nærmere og mødes igen om senere. Det giver anledning til at tænke ud af boksen og måske finde gode alternativer til det, du lige selv havde tænkt. Det vigtigste resultat, du kan lande i sådan en ”forhandling” om ønsker, er, at I starter processen op sammen.

6. Lad vær med at tænke, at MUS er din eneste chance
- Mange af os går til MUS-samtalen som en begivenhed langt væk fra dagligdagen. Og MUS giver da også mulighed for at tale om noget på et overordnet niveau, men husk også, at det er alle dagene mellem dine MUS-samtaler, som betyder noget. Derfor er det en fejl at tro, at kun har det ene skud i bøssen den ene gang om året. Øv dig i løbende at bede din leder om statusmøder, hvor I fokuserer på udvikling af dine kompetencer, dine opgaver og din rolle på arbejdspladsen.

Få tips til, hvad du skal gøre før, under og efter din MUS-samtale

Tjek HK's temaside om MUS

Brug os til sparring om din mus-samtale

Har du brug for personlig sparring, inden du skal til MUS?
Så ring til HK’s Karrieretelefon på 33 30 44 60. Vi sidder klar alle hverdage fra kl. 13 til 16.