Skærmøjne

Nicole Wolf, unsplash

Fokuserer du på en skærm i for lang tid ad gangen – bare tre timers arbejde om dagen er nok – kan du overbelaste dine øjne.

Overbelastningen kan give hovedpine og tørre og trætte øjne og i værste fald dobbeltsyn. Men heldigvis er det muligt at gøre noget ved det.

- Du kan indrette arbejdspladsen sådan, at du hjælper kroppen med at gøre det, som er bedst for dig, siger June Halvorsen, som er arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat.

Husk at blinke
Ikke mindst er det vigtigt at blinke. Og at indrette sin arbejdsplads sådan, at man blinker mest naturligt.

- Du bør blinke mindst fire til seks gange i minuttet for at undgå tørre og irriterede øjne. Men det glemmer vi ved skærmen, siger June Halvorsen.

For at blinke mere naturligt bør du placere din skærm 50 til 70 cm væk og justere højden, så du ser skråt nedad, forklarer hun.

- Hvis du ser ligeud, er dit øje vidt åbent. Når du ser nedad, åbner du øjet mindre, og så bliver det mere naturligt at blinke hyppigt.

Få ti tips til computerskærmen 
Brug 20-20-20-reglen
Når vi bruger øjnene statisk, får vi svært ved at stille skarpt. Derfor er det vigtigt at variere øjnenes fokus mange gange i løbet af en dag.

- Sørg for, at dit fokus er varieret mellem ting på afstand og ting, der er tæt på. Det holder synet ved lige, siger June Halvorsen.

- Du kan tage 20-20-20-reglen til dig. Hold 20 sekunders pause hvert 20. minut og fokuserer på et punkt, som er 20 fod - eller 6 meter - væk.

Find flere tips til indretningen af din computerarbejdsplads 
Arbejdsgiveren skal sende dig til synstest
Udefrakommende lys, lysstyrken og kontrastforholdet på skærmen, skriftstørrelsen og linjeafstanden spiller også en rolle.

- Det kan du finde masser af tips til på nettet. Hvis ikke det hjælper, skal du måske have skærmbriller eller kontaktlinser, som er beregnet til arbejdet, siger June Halvorsen.

Hvis du arbejder regelmæssigt ved en skærm, har din arbejdsgiver pligt til at tilbyde dig en synstest, allerede inden du starter i jobbet. Og fejler dine øjne noget, skal din arbejdsgiver betale for skærmanordninger, forklarer hun.

Mindsk smerter og ømhed med 4 simple øvelser

Symptomer på skærmøjne

 
  • Dine øjne er tørre, trætte, irriterede, røde, brændende, løber i vand (tåreflåd) eller er lysfølsomt.
  • Dit syn er sløret, har dobbeltsyn og er langsom til at stille skarp ved fokus- og farveskifte.
  • Du har hovedpine.

Tilstanden kaldes også Digital Øjenanstrengelse - frit oversat fra det engelske Computer Vision Syndrome (CVS).

Kilde: Computer vision syndrome among computer office workers in a developing country: An evaluation of prevalence and risk factors, december 2016