Jonstruplejren

Efter Arbejdstilsynet har besøgt Jonstruplejren, hvor cirka 400 vikaransatte arbejder i smitteopsporingen, vil Rigspolitiet iværksætte flere tiltag for at undgå smittespredning. Foto: Region Sjælland.

Medarbejderne i Rigspolitiets smitteopsporing kan nu se frem til en opgradering af de fysiske rammer for deres arbejde. Det skriver Altinget.

Efter et besøg fra Arbejdstilsynet i Jonstruplejren, hvor cirka 400 vikaransatte arbejder i smitteopsporingen, vil Rigspolitiet iværksætte flere tiltag for at undgå smittespredning. Det fremgår af en mail, Rigspolitiet har sendt til de vikaransatte i smitteopsporingen, skriver netmediet.

Forbedringerne kommer efter et større smitteudbrud, hvor mindst 59 medarbejdere på 3 uger fik konstateret covid-19, ligesom flere vikarer overfor Altinget beskrev det som ”utrygt” at gå på arbejde. Professor og virolog ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen kritiserede også de fysiske forhold:

- En superspreder kan nemt vandre rundt på sådan en afdeling, sagde Allan Randrup Thomsen til Altinget.

30 coronavikarer smittet i Erhvervsstyrelsen

Udbruddet i Rigspolitiet kommer, efter Altinget for nylig kunne afsløre tilsvarende arbejdsvilkår blandt vikarerne i Erhvervsstyrelsen, der behandler ansøgninger om coronakompensation.

Her blev 30 vikarer smittet lige inden jul, da de trods protester skulle møde fysisk på arbejde – uden løn under sygdom.  I statens smitteopsporing er der er heller ingen løn under sygdom, eller hvis man bliver hjemme med småsymptomer. 

- De blander bare folk uden overhovedet at tage hensyn. Du vil gerne tjene dine penge, fordi du er i den her covid-knibe, men du bliver faktisk presset ind i at sidde sammen med 50-60 andre på lille område, hvor der ikke er de fornødne kvadratmeter, siger en vikar fra Jonstruplejren til Altinget.

1.020 vikarer i Rigspolitiet

Rigspolitiet benytter cirka 1.020 vikarer i smitteopsporingsarbejdet, og 600 af dem er ansat og oplært i december måned. De arbejder på tre forskellige lokationer – to i Ballerup og en i Ørestaden. Og ifølge Rigspolitiet er der "stort fokus på at minimere risikoen for smittespredning".

'De daglige briefinger er dog nødvendige af hensyn til løsningen af opgaverne. Der gennemføres ikke længere fællesbriefinger, idet der i dag briefes i mindre grupper. Derudover bliver det løbende vurderet, hvilke yderligere tiltag der er nødvendige i forhold til udviklingen i smittetrykket generelt, sundhedsmyndighedernes anbefalinger og indretningen på de forskellige lokaliteter, for at begrænse risikoen for smittespredning,' skriver Rigspolitiet i et svar til Altinget.

Epidemien med dårlige arbejdsforhold skal slås ned

Flere af Folketingets partier er stærkt skeptiske, og sagen har skabt heftig politisk debat. Flere politikere vil nu have forbedret vilkårene i statens coronaindsats:

- Det ender med, at staten er en superspreder for dårlige arbejdsforhold. Epidemien med dårlige arbejdsforhold skal slås ned, siger SF's arbejdsmarkedsordfører, Karsten Hønge, til Altinget.

LÆS på altinget.dk: Rigspolitiet gav coronavikarer mundkurv på – men det var en fejl

HK Stat organiserer de fastansatte HK’ere i Erhvervsstyrelsen, Rigspolitiet og resten af staten. HK Stat har derfor tilbudt statens arbejdsgiverkontor at samarbejde om en løsning på problemerne.

HK Stat deltog i et foreløbigt digitalt møde i regi af Erhvervsministeriet fredag den 15. januar 2021 om vikarproblematikken i Erhvervsstyrelsen. og igen i et møde med Medarbejder- og Kompetencestyrelsen (Medst) tirsdag den 19. januar. På møderne har HK Stat sammen med andre faglige organisationer peget på det helt urimelige i de vilkår, vikarerne var ansat på. Og påpeget, at medarbejderens arbejdsmiljø, ytringsfrihed og tryghed skulle sikres.

Og den statslige opdragsgiver har mulighed for at stille krav overfor vikarbureauet, siger Lina Lauritsen, der er forhandlingschef i HK Stat.

- Staten kan godt stille krav om, at der skal ydes løn under sygdom. Det kan have indflydelse på prisen, men det er en mulighed. Det vil være en helt konkret måde at sikre en lighed mellem vikarer og fastansatte i forhold til løn under sygdom. Vi har også peget på, at behovet for at ansætte tidsbegrænset personale til særlige opgaver, kan løses inden for de statslige overenskomster, siger hun.

HK Stat-formand Rita Bundgaard har forståelse for, at coronapandemien giver nogle særlige udfordringer. Men arbejdsgivers behov for fleksibel arbejdskraft skal stadig kombineres medarbejdernes behov for ordentlige arbejdsvilkår. I en artikel fra 13. januar sagde hun

- Vi kan ikke acceptere vikaransættelser, der løber i det uendelige. Jeg appellerer til, at vi ved et partnerskab mellem statslig arbejdsgiver og lønmodtagere kan findes relevante løsninger i denne særlige situation.