rita underskriver ok21

CFU- og HK Stat-formand Rita Bundgaard underskriver forliget, der blev indgået med skatteminister Morten Bødskov lørdag den 6. februar 2021. Forliget indeholder den længe ventede udfasning af den uglesete minipension. 

Fremover skal man som statsansat HK'er kun have 2 års sammenlagt beskæftigelse i det offentlige for at gå fra 11,19 procent til 15 procent i pensionsbidrag. Hidtil har man skullet være 4 år på den såkaldte minipension, før man kunne rykke op på den højere procent. Samtidig bortfalder nu kravet om at være fyldt 25 år for at kunne få den fulde indbetaling på 15 procent.

Udfasning af minipensionen er et af de resultater, der den 6. februar om aftenen blev aftalt mellem formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) Rita Bundgaard og skatteminister Morten Bødskov, som står i spidsen for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

Som formand for HK Stat er Rita Bundgaard yderst tilfreds med aftalen.

- Jeg er meget glad for, at vi er kommet så langt i forhold til at afskaffe karensbestemmelserne i minipensionen. Det vil berøre rigtig mange af vores medlemmer både nu og fremover, siger hun. 

Ikke langt fra afskaffelse

Ønsket om at komme af med minipensionen har gang på gang fyldt i medlemmernes ønskelister op til overenskomstforhandlingerne, og nu ser det endelig ud til, at ordningens dage er ved at være talte. Et mål, HK Stat-formanden klart har for øje.

Ifølge Rita Bundgaard var det også arbejdsgivernes ønske at få revideret ordningen, da den er omstændelig og ressourcekrævende at administrere.

- De sidste skridt, vi mangler at tage for at afskaffe minipensionen helt, er til at overse. I OAO-S vil vi fortsat have fokus på det, og der er ikke langt til målstregen, siger hun.

Minipensionen findes kun blandt de medlemsorganisationer, der hører under OAO-S, fx HK Stat, og ikke blandt de øvrige grupper i CFU, såsom lærere, politifolk og akademikere.