En fredag for otte år siden kørte vores medlem, der ønsker at være anonym, på arbejde uden at vide, at hendes arbejdsliv ville ændre sig markant, når hun mødte ind. Hun fik det småskidt og tænkte, at hun ville gå over at lægge sig på en sofa, men så langt nåede hun ikke. Alting blev sløret, og hun besvimede. Hovedet ramte betongulvet hårdt, og kollegaerne ringede straks efter ambulance. Herefter fulgte et liv med hovedpine, følsomhed over for lyd og lys og stor træthed. Hun var syg i lang tid og blev i den periode fyret. Nu arbejder hun igen – få timer om ugen fordelt på tre dage.

 

Stockfoto med sygkvinde, som sidder i sofaen

 

- Det er så opslidende at være syg og samtidigt skulle kæmpe med Skanderborg Kommune og Tryg. Kommunen lavede fejl i min sag og sendte bl.a. en anden kvindes følsomme oplysninger til mig i e-Boks. Derudover journaliserede de en helt tredje kvindes sag ind i min sag – og så vurderede de min sag ud fra hendes papirer, og der var så meget rod i det. Og forsikringsselskabet ville ikke udbetale min erstatning, hvilket jo var de penge, jeg skulle leve af, nu hvor jeg var blevet fyret. Så jeg var rigtig glad for HK’s hjælp med at få styr på det hele, fortæller medlemmet.

 

Et lavere beløb i erstatning

Da forsikringsselskabet endelig udbetalte hendes erstatning, mente arbejdsmiljørådgiver Mette Aarestrup Friis i HK Østjylland ikke, at tallet var korrekt.

- Mette sagde, at tallet så forkert ud, og det viste sig så at være Trygs måde at opgøre erstatningen på, som HK ikke var enig i. Jeg har været sindssyg glad for den hjælp, jeg har fået hele vejen, og jeg havde nok aldrig selv opdaget fejlen, siger medlemmet.

 

Dommen i hendes sag hjælper andre

Men nu skal det være slut med, at forsikringsselskaber kan slippe billigere i renter, når de skal betale erstatning i arbejdsskadesager. Det fastslår Vestre Landsret i ny dom i en principiel sag, som HK har ført på vegne af dette og et andet medlem.

Får man tilkendt fx erstatning for tab af erhvervsevne efter en arbejdsskade, kan der gå lang tid, før man ser skyggen af pengene, hvis arbejdsgivers forsikringsselskab er uenig i afgørelsen. Taber forsikringsselskabet, har de hidtil kunnet nøjes med at betale renter af erstatningsbeløbet efter skat.

 

Men den går ikke, lyder dommen. Der skal betales renter af det fulde beløb, og den nye dom vil medføre, at et stort antal sager skal tages op igen. Netop på grund af sagens principielle karakter, har HK ført sagen hele vejen til landsretten, og resultatet vækker glæde hos HK Østjylland:

Jesper Thorup, fælles formand for HK Østjylland 
- Vi er  meget glade for resultatet på vegne af vores medlemmer, der nu endelig har fået sat et punktum i det, der har været en langstrakt sag. Men vi er også glade for resultatet på vegne af de medlemmer, der efterfølgende kommer til at have gavn af det. Sager som denne er jo endnu en grund til, at man skal melde sig ind i en rigtig fagforening, siger fællesformand for HK Østjylland, Jesper Thorup. 

Det er netop blevet oplyst, at modparten agter at anke

- Det tager vi med sindsro, og det er vores forventning, at dommen vil blive stadfæstet i Højesteret, siger advokat Tina Sejr Gad fra HK.