Hjemmearbejde - Foto: Michael Bech

Mange hjemmearbejdere har løst opgaven under ensomme og ergonomisk ringe forhold.

De allersidste forhandlinger mellem politikere, der søger et forlig, har en tendens til hen på morgentimerne at blive præget af trætte hjerner. Nogle gange giver det nogle uventede indrømmelser, og der bliver flyttet lidt for store pengetransaktioner i sidste øjeblik. Men i nattens forhandlinger om mere genåbning efter coronanedlukningen var det sidste punkt helt skarpt og essentielt for omkring en million mennesker på danske arbejdspladser.

Efter at fitnesscentre, skoler og festende danskere var blevet imødeset, kom turen nemlig endelig til den store skare af hjemmearbejdere, der har ventet alt for længe på et budskab fra regeringen. Der lægges nu op til, at de hjemsendte danskere kan begynde at glæde sig til at møde frem på arbejdspladserne fra 21. maj.

LÆS OGSÅ: De hjemmearbejdende må ikke blive glemt under genåbning

- Selv om det blev sidste punkt i genåbningsplanen, så er det et meget vigtigt punkt, regeringen har fået med. Det er netop en sådan tilkendegivelse, de mange hjemmearbejdende har brug for. Nu er de blevet husket og set. Der er blevet meldt en dato ud, så snart kan de effektive arbejdere hjemme ved stuebordene se frem mod en mere normal hverdag, hvor der også bliver plads til mødet med kollegerne, siger formand for HK Stat, Rita Bundgaard.

Social kontakt vejer tungt

Selve punktet med den positive udmelding var ganske kort:

’Der udarbejdes en plan for gradvis normalisering af fysisk fremmøde på arbejdspladser begyndende fra den 21. maj 2021, som drøftes med aftalepartierne,’ lød formuleringen i aftalepapirerne mellem de politiske parter. Der lægges derudover op til, at sundhedsmyndighederne skal overveje, om anbefalingerne for hjemmearbejde kan lempes.

LÆS OGSÅ: Den anden hjemsendelse rammer hårdere end den første

Rita Bundgaard er helt med på de hensyn, der har gjort, at genåbningen først nu er kommet frem til de mange hjemmearbejdere på offentlige arbejdspladser. Men hun har oplevet, at mange hjemmearbejdere har følt sig glemt i den ensomme isolation på hjemmearbejdspladsen.

- Det var på tide, at de mange hjemmearbejdere, der har fundet nye løsninger på fantastisk vis for Danmark, endelig fik en melding om en gradvis tilbagevenden til en form for normalt arbejdsliv. Det kan sagens blive et arbejdsliv med både hjemmearbejde og fysisk fremmøde. Det har erfaringerne med hjemmearbejde vist. Men lige nu er det savnet efter normalitet og social kontakt med kolleger, der vejer tungt, siger Rita Bundgaard.