1 million danskere

Selv om mange medarbejdere længes efter at komme tilbage, bliver alt ikke som før med et fingerknips. Medarbejderne har oplevet tab i arbejdsglæde. De har mindre overskud. Og alt for mange er pressede og stressede. Det er arbejdsgiverne nødt til at adressere, mener Anja C. Jensen.

Tirsdag i sidste uge stod vi op til nyheden om en genåbningsaftale. I aftaleteksten står der:

- Der udarbejdes en plan for gradvis normalisering af fysisk fremmøde på arbejdspladser begyndende fra den 21. maj 2021, som drøftes med aftalepartierne.

Hvordan det skal ske, skal der nu udarbejdes en plan for blandt partierne bag aftalen.

Det er bestemt på tide, at politikerne forholder sig til den million danskere, som helt eller delvist har arbejdet hjemmefra siden marts sidste år, mener næstformand i HK Privat, Anja C. Jensen. Da der midt i april – trods lovet – stadig ikke var nogen meldinger om, hvordan og hvornår hjemsendte medarbejdere måtte komme tilbage på arbejdspladsen, gik hun i pressen og krævede en udmelding.  

- Dem, der arbejder hjemme, føler sig – ofte med rette – ikke set. Og det hjælper ikke, at politikerne også overser dem og de opgaver, de flittigt har løftet hjemmefra. Vi må snart bede om noget opmærksomhed fra de lovgivere, som sendte os allesammen hjem, siger Anja C. Jensen og fortsætter:

Og først, når det er sket, kan vi lokalt på arbejdspladserne lave de nødvendige aftaler om, hvordan vi vender godt og sikkert tilbage. 

LÆS, HVAD DER SKETE, DA BOGHOLDER HELLE DAHL BLEV SENDT HJEM FOR AT ARBEJDE

INDDRAGELSE HAR TOPPRIORITET

Næstformanden advokerer for en gradvis tilbagevenden. Medarbejderne har nemlig oplevet store omvæltninger i deres arbejdsliv, og det vil blive mentalt voldsomt, hvis der kommer endnu en brat ændring mener hun:

- Selv om mange medarbejdere længes efter at komme tilbage, er arbejdsgiverne nødt til at være opmærksomme på, at alt ikke er eller bliver som før med et knips med fingrene. Flere end halvdelen af medarbejderne har oplevet tab i arbejdsglæde. De har mindre overskud. Og alt for mange er pressede og stressede. Alt det er arbejdsgiverne nødt til at adressere og tale med den enkelte om, hvordan de tager hensyn til, siger Anja C. Jensen og understreger:

Inddragelse af medarbejderne har topprioritet, men tydelig og dygtig ledelse bliver afgørende nu. Der er også masser af positive erfaringer, vi kan tage med os fra hjemmearbejdet, og som vi skal have talt om, hvordan vi bevarer, inden vi fx bare fylder op på storrumskontoret.

Anja C. Jensen fortæller, at der er en ret stor smittebekymring blandt medarbejderne, som der også skal tages hensyn til:

- Corona er ikke overstået. Derfor er rigtig mange også bekymrede for at være fysisk til stede. Hvis nogen selv er eller har sårbare derhjemme, skal der særlig opmærksomhed på dem. Vi skal starte op varsomt og opmærksomt.

IKKE SOM AT KOMME TILBAGE FRA FERIE

Et af de HK Privat-medlemmer, der længes efter at komme tilbage på kontoret, er Helle Dahl, som til daglig er bogholder i Den danske Præsteforening. Hun har været sendt hjem for at arbejde stort set hele corona-perioden. Og det trives hun ikke godt i. Men selv om hun føler sig klar til at komme tilbage, så er det heller ikke helt ligetil:

Jeg er godt klar over, at det bliver sværere, end når man kommer tilbage fra tre ugers ferie. Det kommer til at kræve lidt tilvænning, men så går det nok over, siger hun og fortsætter: 

- Jeg glæder mig til at komme på job igen! Det bliver hårdt at komme i gang. Det kommer også til at tage tid at komme ud ad døren, når man ikke kan dukke morgengrim og uvasket op på arbejde længere. Men der er ingen tvivl om, at det er sundere både fysisk og psykisk for mig at have en almindelig hverdag – på min arbejdsplads.

Helle Dahls ledere har endnu ikke meldt ud, hvornår og hvordan de skal vende tilbage, men hun regner ikke med, at nogen bliver bedt om at komme tilbage, før de er vaccinerede. Derfor er hun heller ikke bekymret for coronasmitte. Desuden har de enekontorer og ekstra rengøring, så der bliver sprittet af dagligt.