pernille lange

- Vi har haft en god dialog, og jeg er meget glad for, at vores vikarer nu bliver flyttet over på de statslige overenskomster, siger Pernille Lange, der er HK-tillidsrepræsentant i Erhvervsstyrelsen og næstformand i HK Stat Hovedstaden.

Åbne butikker, fyldte restauranter, fodboldstadions og dansende koncertpublikum. I takt med at flere danskere bliver vaccineret mod covid-19, kan samfundet igen åbne op. Og det får også stor betydning i de mange statslige styrelser, hvor corona har fyldt meget, eller alt, i det seneste år.

I Erhvervsstyrelsen forventer man alligevel, at der mindst et år frem vil være behov for 150 ekstra medarbejdere. Men efter hård kritik af styrelsens omfattende brug af vikarer, sadler Erhvervsstyrelsen nu om og ansætter dem på statslige overenskomster. Det fortæller en glad Pernille Lange, der er HK-tillidsrepræsentant i Erhvervsstyrelsen.

- Jeg er meget glad for, at det er lykkedes at finde en løsning, så vi nu får lige vilkår for vores kolleger. Jeg synes, at vi har haft en god dialog med ledelsen. Og jeg er meget glad for, at vi nu er lykkedes med at få kørt en meget kompleks sag i garagen, siger hun.

Siden foråret 2020 har Erhvervsstyrelsen haft op mod 400 vikarer ansat til at hjælpe med at behandle ansøgninger om hjælpepakker og udbetale støttemilliarder.

LÆS OGSÅ: Statens brug af vikarer eksploderet 

Er i fuld gang med at ansætte

Erhvervsstyrelsens ledelse har nu vurderet bemandingsbehovet for det kommende år, og de vikaransatte har fået forlænget deres kontrakter til oktober. Det har givet ro her og nu, samtidig med at styrelsen er i gang med en ansættelsesproces, hvor de vil flytte omkring 150 af vikarerne over på statslige overenskomster og ansætte dem foreløbig frem til 31. maj 2022, forklarer Pernille Lange.

- Vi er i fuld gang. Jeg har allerede haft omkring 30 kontrakter til gennemsyn som TR, og jeg hører, at der er ansat omkring 50 i alt. Mange af de nye kolleger beder mig om en samtale, og flere af de midlertidigt ansatte har sagt, at de nu føler sig mere som en del af det samme hold som styrelsens medarbejdere. Og det glæder mig, at der nu er lige vilkår for eksempelvis løn under sygdom og frokostpause, siger Pernille Lange.

Akademikerne rejser voldgiftssag

Sideløbende med ansættelserne kom det i denne uge frem, at Akademikernes centralorganisation (AC) har indklaget de statslige arbejdsgivere for en faglig voldgiftsret for misbrug af coronavikarer i Erhvervsstyrelsen.

- Vi kan selvfølgelig ikke leve med, at der ad bagvejen indføres et A-hold og et B-hold på de statslige arbejdspladser, hvor man får ringere løn og vilkår, ved at omgå de aftaler vi har indgået, udtaler formand for Akademikerne Lars Qvistgaard i den sammenhæng i en pressemeddelelse.

Akademikerne mener, at arbejdsgiverne har overtrådt de forhandlingsretlige regler og omgået overenskomsten. 

- Konsekvensen er, at ansættelserne er sket på langt ringere vilkår, og vi forventer, en afgørelse afspejler dette i form af påbud om både bod og efterbetaling. (...) Vi vil med sagsanlægget forhindre, at denne form for vikarbureauansættelser i staten danner præcedens og bliver ’new normal’, siger Lars Qvistgaard i pressemeddelelsen.

HK Stat: Misbrug af vikarer må stoppe

HK Stat har også løbende kritiseret statens store forbrug af vikarer ansat på ringere vilkår og har på en række møder diskuteret sagen med både Erhvervsstyrelsen, Medarbejder- og Kompetencestyrelsen og flere politikere. Og faktisk er der slet ingen grund til, at statens budgetter betaler fortjeneste til vikarbureauerne, lyder det.

- HK Stats holdning har hele tiden været, at statens arbejdsgivere sagtens kan ansætte folk midlertidigt på de statslige overenskomster, for de kan sagtens rumme korte og midlertidige ansættelser. Det er jo præcis det, som vi nu også ser i Erhvervsstyrelsen, forklarer forhandlingschef Lina Gisselbæk Lauritsen.

Hun understreger, at HK Stat ikke er med i AC’s voldgift, da den drejer sig om AC-overenskomsten.

- Vi har vores egen overenskomst for HK Stat, så vi er ikke med i denne voldgift. Men vi er helt enige i, at der har været alt for mange vikarer alt for længe, og vi deler helt grundlæggende den opfattelse, at de statslige overenskomster skal bruges og statens medarbejdere skal have lige og ordentlige vilkår. Derfor følger vi selvfølgelig sagen med spænding, men vi er meget glade for, at vores dialog med Erhvervsstyrelsen nu har givet pote, siger hun.

HK Statbladet har bedt vicedirektør i Erhvervsstyrelsen Lars Øllgaard om en kommentar til ansættelserne, men styrelsen ønsker ikke at kommentere sagen på nuværende tidspunkt, lyder det med henvisning til, at Erhvervsstyrelsen er indklaget for en faglig voldgiftsret.

AC stævner Erhvervsstyrelsen og Skatteministeriet 

Akademikerne stævner Erhvervsstyrelsen og statens arbejdsgiverkontor (Medarbejder-og Kompetencestyrelsen under Skatteministeriet) for at bruge akademikere ansat udenom Akademikeroverenskomsten, samt for at de vikarbureau-ansatte akademikere arbejder under ringere vilkår, end der er aftalt i Akademikeroverenskomsten. Akademikerne vil desuden stævne vikarbureauet Moment for at udsende vikarer efter et forkert overenskomstgrundlag og manglende overholdelse af ligebehandlingsprincippet efter vikarloven.
Kilde: Akademikerne