Jeg bliver på ingen måde set ned på, og jeg kan og må det samme, som mine kolleger. Selvfølgelig har jeg ikke den samme know how som dem, men jeg får masser af råd og vejledning, og der er også plads til, at jeg kan få lov at gøre tingene lidt på min måde.

 

Andreas Walther Jensen

Foto: Andreas Walther Jensen er elev hos HK Midt. Lige nu er han i gang med at lære funktionerne der ligger i teamet med IT, kommunikation, ledelsessekretær og bogholderi.

 

En elevplads, hvor man føler sig accepteret, får ansvar og har nogle alsidige opgaver…. Det var sådan cirka de forventninger, Andreas Walther Jensen havde, da han gik på udkig efter en læreplads som kontorelev. Det har han fundet hos HK Midt:

   - Det er fedt, og jeg har det godt. For jeg føler mig både set og hørt. Samtidig er kollegerne her flinke til at spørge til mig og holde mig i gang med opgaver. Dem får jeg også, på den gode måde, lov til at sidde med selv, fordi man lærer meget af selv at sidde med opgaverne i hænderne, fortæller Andreas. Han følger i løbet af sin læretid en detaljeret plan for, hvilke områder og funktioner i afdelingen, han skal stifte bekendtskab med. Fra administration til kommunikation, fra regnskab til IT og medlemsservice:

   - Jeg bliver på ingen måde set ned på, og jeg kan og må det samme, som mine kolleger. Selvfølgelig har jeg ikke den samme know how som dem, men jeg får masser af råd og vejledning, og der er også plads til, at jeg kan få lov at gøre tingene lidt på min måde. Det er ikke noget for mig at sidde og læse en masse i 3-5 år. Her er det i stedet løbende læring og muligheden for at udføre tingene i praksis i stedet for, at det kun er bøger og teori.

 

 

Jeg ved, at mange HK’ere derude på samme måde som os engagerer sig i at give unge en god uddannelse i vores fag. Så tak for jeres indsats som uddannelsesansvarlige. I gør en stor forskel for mange unge. 

 

 

God start på arbejdslivet

Det glæder fællesformand Anne Marie Bay, at Andreas har en positiv oplevelse af sin elevtid, som han er omtrent halvvejs i. For det afspejler et målrettet arbejde med at give elever udfordringer, ansvar og tryghed:

- Vi arbejder generelt for, at vi skal sikre de unge mennesker en god start på deres arbejdsliv, og de skal have et godt første møde med arbejdsmarkedet. Det kan ses, når HK Ungdom Midt år efter år engagerer sig i Jobpatruljen, der drager ud og taler arbejdsforhold med unge og deres arbejdsgivere. Samtidig kan det åbenbart også ses, når vi selv har elever i afdelingen, siger hun og fortsætter:

- Ledelsessekretær Joan Thygesen gør som uddannelsesansvarlig et stort arbejde for at koordinere et meget bredt uddannelsesprogram for Andreas, der bringer ham forbi mange forskellige funktioner. Jeg ved, at mange HK’ere derude på samme måde som os engagerer sig i at give unge en god uddannelse i vores fag. Så tak for jeres indsats som uddannelsesansvarlige. I gør en stor forskel for mange unge.

 

Bedst og bredest mulig uddannelse

Netop Joan Thygesen fortæller om afdelingens principper for elevforløb:

- Der bliver fra starten lagt en plan for forløbet sammen med de kolleger, der skal være med til at uddanne den enkelte elev. På den måde sikrer vi, at han eller hun kommer forbi den enkelte funktion, når kollegaen har tid til det og har opgaver, hvor der er også er noget imellem, som eleven kan sidde selvstændigt med og få i egne hænder. På den måde skal han eller hun ikke kun kigge over skulderen hele tiden.

- Vi lader vores elever starte med en periode i afdelingens reception, fordi de her møder mange mennesker og får indsigt i organisationen. Herefter kommer de forbi områder som økonomi, IT, kommunikation og medlemskontakt, siger Joan Thygesen. Hun tilføjer:

- Andreas er en god og frisk fyr, der gerne vil lære, og jeg synes generelt, vi har været gode til at finde og uddanne vores elever. To af dem, Heidi og Henriette, der var henholdsvis kontor- og eventelever i HK Midt, er da også forblevet kolleger efter endt elevtid.

 

...generelt giver læretiden mig mulighed for at prøve forskellige ting omkring administration, IT osv. På den måde kan jeg finde ud af, hvad der interesserer mig, og hvad jeg gerne vil arbejde mere med i fremtiden.

 

Noget at bygge videre på

Andreas selv har ingen masterplan for karrieren efter læretiden i HK Midt. Til gengæld giver netop den alsidige læretid ham mulighed for at prøve nogle ting af undervejs i uddannelsesforløbet:

- Jeg har en STX og har for eksempel aldrig siddet med økonomi og budgetter før. Det prøver jeg nu, og generelt giver læretiden mig mulighed for at prøve forskellige ting omkring administration, IT osv. På den måde kan jeg finde ud af, hvad der interesserer mig, og hvad jeg gerne vil arbejde mere med i fremtiden. Det her er samtidig en alsidig kontoruddannelse, som er et godt sted at starte og noget at bygge videre på. På sigt kan det også være, at jeg supplerer uddannelsen med en HD, så der kommer noget ledelse med, siger Andreas.