1. Få lederen med på galejen
  I skal invitere lederen til at tage førerskab på den psykologiske tryghed som foregangsperson og rollemodel.
 2. Det værste, vi kan gøre, er at gøre ingenting
  Vi har en tendens til at tænke, at hvis vi forholder os passivt eller ignorerer et problem, så har vi i hvert fald ikke gjort noget forkert. Men det bedste, vi kan gøre, er noget, for problemer forsvinder ikke - de vokser sig tværtimod større, hvis vi ignorerer dem. Så tal åbent om det, du oplever sker i arbejdsfællesskabet.
 3. Øv jer i at udvikle nysgerrighed på hinanden
  I stedet for at kæmpe en kamp om sandheden, hvor du har ret, og den anden har uret, så skal vi være nysgerrige på hinandens (forskellige) oplevelser, tanker og følelser. Vi oplever ofte virkeligheden meget forskelligt. I stedet for at tænke, den anden er mærkelig, skal vi for en stund øve os i at finde ud af, hvor de tanker kommer fra, så vi kan blive klogere på og kan spille hinanden gode.
 4. Vi er nødt til at være mere modige - både kollektivt og individuelt
  Vi er nødt til at overvinde vores frygt og vise vores sårbarhed ved at tale sammen om fx uenigheder, fejl, uvidenhed, inkompetence, forskelligheder og overtrådte grænser.
 5. Tålmodighed
  Psykologisk tryghed er ikke gjort på en dag. Det tager tid. Det er et tilbagevendende stykke arbejde, der måske aldrig slutter. Derfor er vi nødt til at have tålmodighed og indarbejde rutiner i arbejdspraksis.
 6. Sig til folk, hvad de skal - ikke det de ikke skal
  Vores hjerner har svært ved at arbejde med negationer - altså det, vi ikke skal gøre. Derfor skal vi tydeligt anmode om det, vi hellere vil have, at andre gør eller siger.
 7. Tal altid ud fra jeg-position - ikke du gør altid/aldrig
  Vi skal tage vores egne tanker og følelser til indtægt og turde sige: ”Jeg tænker”, ”Jeg føler”, ”Jeg oplever”. For vores tanker og følelser har en ret i verden - uanset om andre er enige eller uenige.
 8. Turde være med vores egne og andres følelser
  Vi skal støtte hinanden, når nogen udviser mod og deler følelser, for det kræver særligt mod at turde være med vores egne og andres følelser.
 9. Det er godt at drømme stort, men begynd småt
  Mod handler om at turde stille sig sårbar. Når den ene tør vise sårbarhed, så tør den anden også. Så hvad er den mindste lillebitte handling, du kunne gøre for at udøve en smule mere mod allerede i morgen?

Læs også: Ruller I med øjnene eller griner af hinanden?