• Er du ledig og har du svært ved at finde ud af, hvilken uddannelse, der bedst bringer dig videre i arbejdslivet?
  • Har du en jobdrøm om nyt job i en ny branche – men er du i tvivl om, hvilke kurser og uddannelser, der kan gøre din jobdrøm til virkelighed?
  • Har du brug for viden om, hvordan du kan forsørge dig selv og din familie, mens du uddanner dig?

 

Kan du svare ja til et eller flere af disse spørgsmål? Så kan du nu som ledig og medlem af HK Nordjylland hente gode råd fra en helt særlig ekspert, som ved (næsten) alt om, hvordan du kan finde den bedste vej gennem uddannelsesjunglen og ind i et nyt job. 

Det nye tilbud indebærer, at Jobcenter Aalborgs ekspert på uddannelse, Anne Madsen, hjælper HK Nordjyllands ledige medlemmer med at finde vej i uddannelses- og jobjunglen. En dag om ugen kommer eksperten på besøg hos HK Nordjyllands Job og Vejledningsafdeling på Gartnervej 30 i Aalborg. 

Dynamisk jobmarked

- Uddannelsesmarkedet er næsten som en jungle. Konstant opstår nye uddannelser - og kendte uddannelser får nyt indhold og nye navne. Derfor har mange borgere svært ved at finde de relevante uddannelser, fortæller Anne. 
- Jeg har et overblik over næsten alle uddannelser og et indblik i hvad uddannelserne kan tilbyde. Men det afgørende er, at vi får koblet denne viden med den enkelte borgers ønsker og muligheder. Hermed kan vi hjælpe borgeren bedst muligt videre i arbejdslivet, fortsætter hun.  

Øjenkontakt og motivation

- For mig er det vigtigt at møde borgeren ansigt til ansigt. Så kan jeg se motivationen lyse i blikket, når vi taler om jobdrømme. Det handler om at gå på jagt efter hvad det er, der tænder en energi i os som mennesker. Sammen med borgeren går vi i dialog – og på jagt efter jobs, der kan passe til den enkelte borgers ønsker og muligheder. Og hvilke uddannelsesveje, der så kan føre hen til det rette job, forklarer Anne.

Mange borgere tror, at de skal igennem en lang uddannelse, hvis de vil skift branche. Men ofte kan borgerne faktisk få godkendt en stor del af deres arbejdserfaring:
- I mange tilfælde viser en såkaldt realkompetence-afklaring, at borgerne kan forkorte en uddannelse til betydeligt under den normerede studietid, forklarer Anne ud fra flere års erfaring med at rådgive om job og uddannelse.  

Økonomisk usikkerhed

Rådgivningen kan også handle om, hvordan man som borger kan forsørge sig selv, når lønnen pludselig udebliver, mens borgeren uddanner sig.  Her kan Annes rådgivning handle om alt lige fra muligheder for uddannelse som voksenlærling til forhøjede dagpengesatser for ledige under korte kurser. Og om forventede indtægter fra nyt job på den anden side af uddannelsen.  

Ligeværdigt mødested

- Her hos fagforeningen er atmosfæren mindre præget af myndighed og paragraffer. Og det gør, at dialogen kan blive anderledes, mere ligeværdig og i øjenhøjde, smiler Anne, som ser frem til at hjælpe HK’s ledige medlemmer. 
Anne Bang Madsen, Jobcenter Aalborg, rådgiver om uddannelse
Anne Madsen, Jobcenter Aalborg, viser veje  gennem uddannelsesjunglen (Foto: Frank Nielsen, HK-Nordjylland) .

Fakta om forsøgsprojektet: 

  • Det nye tilbud til de ledige medlemmer udspringer af et projekt, som er etableret af Jobcenter Aalborg og fagforeningerne 3F, Dansk Metal og HK. Projektet kører frem til udgangen af 2022. Staten bidrager med penge til projektet. 
  • Målgruppen er ledige fra 25 år, som ønsker rådgivning om uddannelse. Medlemmer, som ønsker at benytte tilbuddet, skal kontakte HK Nordjyllands Job og Vejlednings medarbejdere, som så vil sørge for at få indgået en aftale om rådgivning. 
  • Alle medlemmer kan benytte tilbuddet. For medlemmer bosat i Aalborg Kommune gælder det, at uddannelsesambassadørerne har en direkte linje ind til jobcentrets rådgivere.