Mona Mejlby og Anja C. Jensen.

Formand for HK Anja C. Jensen taler med HK'eren Mona Mejlby om tidlig pension.

HK’erne er den næststørste gruppe, der har fået tilkendt tidlig pension ifølge nye tal fra Beskæftigelsesministeriet. En af dem der har valgt at søge om tidlig pension, og også har fået den er Mona Mejlby.

- Det har jeg valgt, fordi jeg har arbejdet i næsten 50 år som klinikassistent og kontorassistent og jeg har ondt i ryg og nakke og har slidgigt. Som klinikassistent havde jeg nogle dumme arbejdsstillinger og dem lider jeg stadig under i dag, siger hun.

Færre smertestillende

Første september sagde Mona Mejlby sit job op og efter fire måneder som ledig kunne hun endelig gå på tidlig pension d. 1. januar. 

- Jamen, jeg er glad. Jeg trænger til ikke at skulle gå på arbejde hver dag. Og det har faktisk også betydet, at jeg nu tager meget mindre smertestillende, end jeg gjorde før. Jeg har altid prioriteret mit arbejde og nu kan jeg endelig prioritere mig selv, fortæller hun. 

Nødvendig ordning

Det store antal, der er blevet tilkendt pensionen, viser hvor helt nødvendig ordningen er ifølge formand for HK, Anja C. Jensen:

- Det er ikke dem, der har knoklet hele deres voksne liv, der skal bære opsvinget på deres trætte skuldre. Hurra for retten til tidlig pension til dem, der har brug for ordningen, siger formand Anja C. Jensen.

Da retten til tidlig pension blev præsenteret, var det med udgangspunkt i bryggeriarbejder Arne Juhl fra Frelstrup. Der har særligt været fokus på netop håndværksfagene i mediedækningen. Men HK’ere oplever også at føle sig nedslidte både psykisk og fysisk og de er samtidig en af de i grupper, der kommer tidligt ud på arbejdsmarkedet.

- En HK’ers arbejdsliv gennem 42, 43 eller 44 år kan bestemt komme til at gøre ondt, og det siger de medlemmer vi har talt med også. Og så synes jeg faktisk, at det er vigtigt, at man kan få lov til at gå efter et langt arbejdsliv, mens man stadig har kræfter til sit pensionistliv, fortæller formand for HK, Anja C. Jensen.

Vigtigt med objektive kriterier

Det har været afgørende for HK, at den tidlige pension ville blive tildelt efter objektive kriterier. Eksempelvis efter hvor mange år man har været på arbejdsmarkedet og ikke mere subjektive vurderinger af, hvilke faggrupper, der kæmper mest med nedslidning. Det er vigtigt for HK-formanden at understrege:

- Nedslidning er et bredt begreb, der ikke bare kan opgøres i, hvor mange kilo man slæber rundt på i sit job. Det er også mikrobelastninger gentaget i årevis og dårligt psykisk arbejdsmiljø, der munder ud i stress, som alt for mange af HK’erne desværre oplever, siger Anja C. Jensen. 

Arbejdsgiverne skal huske arbejdsmiljøet

Hun er derfor også skeptisk overfor den kritik, som ordningen mødes af fra arbejdsgiversiden, der mener, at den trækker arbejdsdygtige mennesker ud af arbejdsstyrken.

- Hvis arbejdsgiverne vil have færre til at gøre brug af deres rimelige ret til tidlig pension, så sidder de selv med nøglen: Bedre arbejdsmiljø og bedre seniorordninger, siger formand for HK Anja C. Jensen og tilføjer:

- Og så kan man jo starte med at ansætte nogle af de mange seniorer, der stadig fylder i langtidsledighedsstatistikkerne. Det klinger noget hult, at man på den ene side ikke vil lade seniorerne forlade arbejdsmarkedet, mens man på den anden ikke giver vores 55+ årige en chance i ansøgerbunkerne.

Mona Mejlby er glad for endelig at kunne gå på tidlig pension, selvom ydelsen ikke er høj. Men hun undrer sig over, at hun skal forsvare, at hun som HK’er har valgt en tidlig pension. 

- Jeg har ret til at gå på tidlig pension og det er lovligt og anerkendt. Det er som om, at dem der kritiserer at sådan en som jeg kan gå på tidlig pension helt har glemt, at det også handler om, at jeg har arbejdet siden jeg var 16 år gammel, siger Mona Mejlby. 

Mona Mejlby kan tage et år med Arne-pension, før hun når folkepensionsalderen næste år.