36.411 kroner. Så meget tjente en privatansat HK’er i gennemsnit før pension i 2021. Det viser HK’s helt nye lønstatistik.

TJEK DIN EGEN LØN OP IMOD, HVAD ANDRE HK-KOLLEGER FÅR I KØN. SE HK'S LØNSTATISTIK

Det er 2,1 % mere end sidste år. Og selv om det umiddelbart lyder fint, er det ikke nok til at dække de stigende priser på alt fra toiletpapir til vand og varme. Forbrugerpriserne er nemlig steget 3 % i snit, så hvis din løn er steget mindre end det, så kan du ikke købe det samme for din løn, som du kunne året før. Det vil sige, at du reelt ikke kommer til at mærke lønstigningen i din privatøkonomi.

Lav ledighed giver optimale position for lønforhandling

Men det er der heldigvis råd for. På trods af corona-situationen tjener virksomhederne mange penge i øjeblikket, og ledigheden er lav, og netop den kombination giver optimale vilkår for din lønforhandling:

- Tiden er særlig gunstig i forhold til at få mere i løn. Det handler om udbud og efterspørgsel. Og i en situation, hvor efterspørgslen er større end udbuddet af arbejdskraft, så er det noget nær den mest optimale position for en lønforhandling, forklarer HK Privat-formand, Simon Tøgern.

 

Det viser lønstatistikken for 2021

36.411 er gennemsnitslønnen for en privatansat HK’er
3.758 kroner er beløbet, som arbejdsgiver gennemsnitligt sætter ind på pension
2,1 % steg lønnen gennemsnitligt med fra 2020 til 2021
3,0 % steg priserne med i samme periode – altså inflationen

 

Viden og vedholdenhed giver pote i lønforhandlingen

Så hvordan skal du så gribe lønforhandlingen an? Først og fremmest skal du bede om en lønsamtale. Når du har den i hus, skal du lave din forberedelse. Her er vores 3 gode råd til, hvordan du forbereder dig bedst til lønsamtalen:

  1. Lav din research: Tjek HK’s lønstatistik på www.hk.dk/loentjek og find ud af, hvad andre i samme eller lignende stilling får. Det er også en god idé at undersøge hvilken økonomisk situation, din arbejdsplads er i.
  2. Sæt et ambitiøst, men realistisk bud. Husk at tænke ferie, flekstid, uddannelse, karrieremuligheder og andre goder ind, så du kan bede om noget andet, hvis ikke du kan få mere i løn.
  3. Find de gode argumenter: Hvorfor er din indsats og værdi på arbejdspladsen mere værd?

Nu er du godt klædt på. Her er vores 3 gode råd til, hvordan du får lønstigningen i hus til selve samtalen:

  1. Hav modet til at stille dit lønkrav. Stil det tydeligt og lad så sætningen stå. Og vær så tålmodig – også selv om tavsheden gør dig utilpas og ubehageligt til mode. Rigtig mange begynder nemlig at tale, og så får de forhandlet sig selv ned.
  2. Hold fast. Det første nej, der kommer, er ofte ikke et svar. Det er en reaktion. Og derfor er du jo ikke færdig med at forhandle. Fremfør dine gode argumenter. Og lad så forhandlingen køre i ring – hvis det er det, der skal til.
  3. Får du afslag, så spørg, hvad der skal til, for at du kan få en lønstigning, og hvornår I følger op på det.

Læs også: Guiden "Sådan forhandler du din løn op - uden tøven" 

 

Tjek din løn, så viser vi dig, hvor du kan tjene mest

Er du nysgerrig på, hvor din løn ligger i forhold til andre HK’ere på det private arbejdsmarked? Så tast din jobfunktion og din løn ind på hk.dk/loentjek
 
Vil du have en mere præcis vurdering, kan du taste, hvor du arbejder, bor, din branche og anciennitet og trække din helt egen lønrapport. Den giver dig blandt andet svar på, hvilken arbejdsgiver du kan tjene flest penge hos, eller om det kan betale sig at tage din faglighed med over i en anden branche.

Brug informationerne til at se, om du får en fair løn. Hvis ikke, så overvej, om du skal forhandle dig til en rimelig løn, der hvor du er, eller om du skal skifte job.