Mange medarbejdere over 55 år har bekymringer om deres alder, når de skal søge nyt job. ”Er der mon nogen arbejdsgivere, der vil have mig?”

Sådan er der rigtig mange seniorer, der tænker, lyder det fra karrierevejleder ved HK’s Karrieretelefon, Tine Asmussen. Og det er også rigtigt, at hvis man ser på, hvor længe medarbejdere er om at få nyt job efter en afskedigelse for eksempel – så er ældre medarbejdere en smule længere tid om det. Men langt de fleste lander et godt sted, forklarer hun.

Hun forstår udmærket bekymringen, men fastslår, at alder meget sjældent er et problem alene. Man kan hurtigt komme til at lave en fortælling om, at ”jeg ikke kan få et nyt job, fordi jeg er for gammel”, men ofte handler det dog ikke om det.

 

gode råd

Ekspertens 3 tips til din jobsøgning

  • Tag uddannelse, hold dig opdateret og vær nysgerrig
  • Fokusér på kompetencer, værdi og engagement i stedet for erfaring, når du søger job
  • Ring til Karrieretelefonen på telefon 3330 4460 (hverdagekl. 10-16) for sparring.

 

- Er ansøgningsmaterialet målrettet og godt motiveret for det arbejde, man søger? Måske er det svært for arbejdsgiver at se, hvad ansøgeren kan og vil – og dét sammenholdt med alderen, kan måske udgøre en faktor, siger Tine Asmussen.

VIGTIGT AT SE FREMAD


Alderen betyder ikke det store, hvis en arbejdsgiver kan læse ud af cv’et, at man holder sig opdateret, er nysgerrig på at lære nyt og ikke er groet fast, forklarer karrierevejleder Tine Asmussen.

Hun er glad for, at der sidste år blev indgået en trepartsaftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. Aftalen indebærer, at det fra 1. januar i år er forbudt for arbejdsgivere at anmode om ansøgeres alder.

- Jeg tror faktisk, at det vil betyde, at arbejdsgiverne kommer til at læse noget jobsøgningsmateriale, som de måske ellers slet ikke havde orienteret sig i. Men det er klart, at hvis man følger det klassiske cv med billede og seneste uddannelse, så kan man ikke skjule sin alder, siger Tine Asmussen og fortsætter:

- Her er det så vigtigt, at man får italesat hvilke kompetencer, man har. At man sørger for at holde sig opdateret og nysgerrig på, hvad der skal ske det nye sted. Man skal ikke have en attitude med, at ”jeg har 40 års erfaring, så jeg kan det hele” – men man skal få italesat den erfaring, der giver værdi for en ny arbejdsgiver, forklarer den erfarne karrierevejleder og understreger, at sprogbruget er vigtigt:

LÆS OGSÅ: Anita har oplevet aldersdiskrimination

- Hvis man starter med at skrive ”jeg har 30 års erfaring med …”, kan en arbejdsgiver komme til at læse det som ”guud, hun støver”. Men hvis man i stedet for erfaring nævner de kompetencer, man har, og den værdi man kan give til en ny arbejdsplads, vil arbejdsgiver i stedet tænke ”wauw, hun er godt nok relevant erfaringstung”:

- Det handler om at fremhæve, hvad man kan bidrage med de næste ti år – fremfor hvad man har lavet de seneste ti. Det skal være fremadskuende, påpeger Tine Asmussen.

OPDATERET OG NYSGERRIG

Selvom arbejdsgiver ikke længere må spørge til alder, mener Tine Asmussen ikke, at man decideret skal forsøge at skjule sin alder, når man sender cv og ansøgning afsted. Man behøver dog heller ikke gøre et stort nummer ud af det.

- Hvis man gerne vil skrive, at man er en frisk farmor, der elsker at tage på legeplads med børnebørnene, er det måske bedre bare at skrive, at man er energisk og sætter pris på aktivt samvær med familien. Så kommer man omkring det uden at lyve, lyder det fra Tine Asmussen:

- Derudover behøver man ikke at redegøre for sin gøren og lade helt tilbage fra folkeskolen. Det bedste er at gå i dybden med de sidste 10-12 år af ens arbejdsliv, for det er typisk de år, du får job på.

Hun understreger dog, at det allervigtigste er, at man holder sig opdateret, tager uddannelse og får nye kompetencer på sit cv.

- Hvis en arbejdsgiver kan læse ud af cv’et, at man holder sig opdateret, er nysgerrig på at lære nyt, at man er omstillingsparat og ikke groet fast – så har alderen i sig selv ikke den store indflydelse, forklarer Tine Asmussen og opfordrer til, at man søger sparring hos HKs Karrieretelefon:

- Det er altid en god idé at få andre øjne på sit ansøgningsmateriale eller få sparring, hvis man er i tvivl om, hvad man vil, eller hvad man kan. Som professionelle karrierevejledere kan vi hjælpe med at få styr på tanker og materialet og måske åbne øjnene for uddannelses- eller karrieremuligheder, man ikke selv have overvejet.

 

Rapport: Seniorer performer lige så godt som andre

Ifølge rekrutteringsvirksomheden Ballisagers rekrutteringsanalyse 2020, mener 83 procent af de offentlige arbejdspladser, at seniorer performer præcis lige så godt som andre aldersgrupper. På området administration topper seniorerne i performance. 990 virksomheder/arbejdspladser har svaret – heraf 30 procent offentlige..