Magnus

Arbejder du fortsat regelmæssigt hjemmefra? Og planlægger at blive ved med det efter corona? Så skal du være opmærksom på, at der er nye regler på vej. 

Fremover skal du således arbejde flere dage hjemmefra end hidtil, før arbejdsmiljølovgivningens særlige krav om indretning gælder for din hjemmearbejdsplads. Det er resultatet af en politisk aftale, som et bredt flertal blandt Folketingets partier indgik i februar.

Indtil nu har de særlige krav om indretning været gældende, hvis du gennemsnitligt har arbejdet hjemmefra cirka en dag om ugen. Fremover kræver det gennemsnitligt mere end to dage om ugen. Et gennemsnit, der regnes ud over en måned.

Det betyder blandt andet, at du skal have en justerbar stol og adskilt skærm og tastatur. Hvis dit eget udstyr ikke opfylder kravene, skal arbejdsgiveren sørge for, at det bliver stillet til rådighed for dig.

Reglerne er mindstebestemmelser, så der er selvfølgelig intet til hinder for, at du laver en aftale med din arbejdsgiver om, at han stiller udstyr til rådighed, selv om du arbejder færre dage hjemme.

Øvrige dele af arbejdsmiljølovgivningen - blandt andet psykisk arbejdsmiljø – gælder også ved hjemmearbejde, uanset hvor mange dage, du arbejder hjemme.

Læs HK Privats guide til at indrette et lovligt hjemmekontor her

Den politiske aftale skal nu omsættes til en bekendtgørelse og en vejledning fra Arbejdstilsynet. Ifølge Beskæftigelsesministeriet forventes de nye regler at træde i kraft i slutningen af april.